ПРЕДУЗЕЋА КОЈА КРШЕ ЗАКОН: На црној листи 1.543 послодавца

Ј. Ж. СКЕНДЕРИЈА

понедељак, 19. 11. 2018. у 19:02

ПРЕДУЗЕЋА КОЈА КРШЕ ЗАКОН: На црној листи 1.543 послодавца

Фото П. Милошевић

Министарство за рад наставља да објављује имена предузећа која крше закон

НА црној листи послодаваца који запошљавају раднике на црно тренутно су 1.543 имена. Од почетка септембра, када је Министарство за рад одлучило да на свом сајту објављује имена свих оних који крше закон, списак се сваке недеље проширује за око 200 нових фирми.

Последњи подаци говоре да је на листи највише оних који се баве угоститељством, грађевином, затим козметичари, фризери и трговци. Неретко инспектори ухвате у кршењу закона и пекаре, таксисте, али и раднике у перионицама аутомобила и производњи текстила. Ван прописаних оквира радиле су и газде које држе фирме за чишћење зграда, а у зони нелегалних послова је све чешће и поправка и преправка одеће. У једном од надзора на мети инспектора нашли су се и запослени у пољопривреди, када је ухваћено чак 26 радника без уговора о раду, а без папира били су и запослени у трговинама цвећем, садницама, семењем, ђубривима и кућним љубимцима.

ПРОЧИТАЈТЕ И:НЕЋЕ БИТИ ПОВЛАШЋЕНИХ: Црна листа послодаваца

Радника на црно било је и код послодаваца који се баве постављањем водоводних, канализационих, грејних и климатизованих система, затим оних који се баве услугама припремања и послуживања пића, али и производње опеке, црепа и грађевинских производа од печене глине.

На сајту Министарства за рад је и списак фирми нерегистрованих у Агенцији за привредне регистре. И на овом списку је највише фризера, угоститеља, грађевинаца, али и ауто-механичара, трговаца и кројача.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације