Социјално предузетништво: Радници ће учествовати у одлучивању

Ј. Ж. С

понедељак, 19. 11. 2018. у 16:07

Социјално предузетништво: Радници ће учествовати у одлучивању

Бојана Станић

Нацрт закона о социјалном предузетништву ускоро улази у скупштинску процедуру

До краја године Нацрт закона о социјалном предузетништву требало би да уђе у скупштинску процедуру после јавне расправе и потпуног усклађивања са примедбама цивилног друштва. Најважнија новина новог прописа је да ће запослени у привредним друштвима имати право гласа у одлучивању, док је према актуелном Закону о привредним друштвима то право дато само оснивачима.

Како је објаснила Бојана Станић, државни секретар у Министарству за рад, предвиђено је да социјална привредна друштва могу да аплицирају за буџетска средства у циљу проширења својих капацитета и побољшања услова рада.

- Овај Нацрт закона пружа могућност да се расписују такозване резервисане јавне набавке на којима ће моћи да учествују и социјална предузећа - истакла је она. - Ова мера до сада је била предвиђена само за предузећа која запошљавају особе са инвалидитетом односно предузећа за професионалну рехабилитацију.

Према речима Сање Гаврановић, руководиоца Групе за нормативне, управне и надзорне послове у Министарству за рад, један од разлога за доношење овог закона је успостављање правног оквира кроз радну интеграцију посебних група грађана и делатности од општег интереса.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Социјално предузетништво: Послом решавају тешке проблеме

- Овде се ради о другачијим привредним субјектима, односно, о социјалним привредним субјектима који имају своју економску и привредну функцију с једне стране, али и социјалну са друге - рекла је Гаврановићева. - Тежи се успостављању равнотеже између економске и друштвене функције код социјалних предузетника и социјалних привредних субјеката.

Социјална предузећа, према овом Нацрту, требало би да имају најмање троје запослених, без обзира на то да ли је реч о сталном радном односу или на одређено време.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације