После вежбе председник Вучић оценио је приказ веома успелим и рекао да то показује сву способност Војске Србије.

- Осам "мигова", орлови, хеликоптери, систем ПАСАРС, нова НОРА, возило Лазар 3, само су део наоружања које је дејствовало у подршци јединицама у нападу и то је права слика нашег наоружања. То је мотив да и даље бринемо да Војска Србије расте и развија се, у интересу мира и безбедности Србије - рекао је Вучић.

Председник Србије осврнуо се и на планове који ће бити реализовани у будућности.

- Крајем 2019. године видећете шта нам све стиже у састав војске. Видели сте осам МИГ-ова, поседујемо их десет, имаћемо их укупно 14, а некада ни пет нисмо могли да дигнемо на небо. Није ово оружје да бисмо напали некога, него је ту за превентивни утицај, војници морају да буду спремни и да знају како треба да нас одбране. Свака част свим војницима и онима који су на својим свакодневним задацима и не могу да учествују на овим вежбама. Желим да захвалим свим војницима, свима им честитам на данашњим демонстрацијама - рекао је председник.

ЕВРОПСКО УДРУЖЕЊЕ ЕЛЕКТРОМРЕЖА ОДБИЛО ЗАХТЕВ ПРИШТИНЕ

Електромрежа Србије остаје на Косову и Метохији, саопштио је данас председник Србије Александар Вучић.

Он је пренео новинарима да је Европска мрежа оператора преносног система за електричну енергију (ЕНТСО) већином гласова одбила захтев Приштине да преузме електромрежу Србије на северу Косова и Метохије, саопштио је данас председник Србије.

„Успели смо да издејствујемо једну малу победу, која нама много вреди. Победили смо у ЕНТОС, иако смо мислили да шансе нема", рекао је Вучић новинарима након присуства војној вежби на Пештеру.

Он је казао да је Мађарска, иако је признала независност Косова, гласала за Србију, а против предлога Косова.

Такође, како је додао, и Румунија, Грчка и БиХ су гласале против предлога Приштине.

Вучић је казао да су по први пут Македонија и Црна Гора биле уздржане, за шта им се посебно захваљује.

„И овог пута нису успели да ураде оно што су планирали у овој енергетској агенцији. ЕНТСО је мање звучно од Интерпола, али за нас и наше грађане на северу је значајније од Интерпола", казао је он додајући да је посебно срећан због тога.

Захвалио се Иштвану Пастору који се борио са владом Србије, и посебно владама Мађарске, Бугарске, Румуније и Грчке, јер су гласале за нас и најснажније подржавају Србију.

Иштван Пастор

Вучић је претходних дана износио забринутост да би ЕНТСО могао донети одлуку у корист Приштине, због подршке коју је имала од многих европских земаља и најавио је борбу преко свих расположивих институција.

ЕНТСО чини 43 оператора преносног система електричне енергије из 36 земаља Европе.

Приштина је тражила да преузме дистрибуцију струје на северу КиМ са образложењем да Електромрежа Србије лоше руководи тим послом, а истовремено је, у најмању руку толерисала праксу да Албанци "краду" струју у делу мреже на северу КиМ.

Вучић је у четвртак указао да Европљани покушавају противправно да избаце Србију из енергетске мреже за север Косова.

"У нацрту енергетског споразума било је јасно да мора да се формира Заједница српских општина (ЗСО), која би основала две мешовите компаније на северу. Оне би биле преносник до албанског оператера из Приштине. Пошто није формирана ЗСО, кривицом Приштине, они нама хоће то да отму - да нам отму право да трансферујемо струју, да изгубимо један далековод према Македонији, два далековода према Албанији, три према Црној Гори", рекао је Вучић новинарима у четвртак.

Free images Pixabay

Он је рекао да Србија неће спроводити незаконите одлуке у вези са енергетском мрежом.

Из ЕНСТО, којег чине 43 оператора преносног система електричне енергије из 36 земаља Европе, недавно је саопштио да "ради на обуци о мрежним кодовима који ће бити отворени за земље које нису њене чланице - за Украјину, Молдавију, Грузију и Косово".


ВОЈСКА СВЕ СНАЖНИЈА

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, након присуства војној вежби са бојевим гађањем "Век победника 1918-2018" на Пештеру, да наш народ може бити поносан на снаги и опремљеност Војске Србије, која ће у будућности бити још већа.

Вучић је, одговарајући новинарима на питања, па и коме је у интересу била слаба Војска Србије, казао да је у интересу Србије да има снажну војску.


Указао је да неким земљама, са којима су имали сукобе у прошлости није било у интересу да имамо снажну војску и због тога су пронашли неке у нама са којима су слабили нашу армију.

„Прошли смо кроз танталове муке да оснажимо нашу војску и сада су у њој сви у униформама срећни. Они ово нису видели децењама, и сада не можете да им скинете осмех с лица. Видели су своје авионе МИГ 29 који обезбеђују пролаз Орловима бомбардерима“, објаснио је он.

Вучић је констатовао да су хеликоптери одлично погађали и да постигнути резултат четири у четири до сада није виђен, подсећајући да се радило о гађању са удаљености од два километара.

Рекао је да су и тенкови били изванредни и да су грађани имали прилику на Пасуљарским ливадама да виде и нове Лазаре 3.

„Много тога сте могли сада да видите, а много тога ћете моћи тек да видите у будућности. Стиже девет нових хеликоптера Х149, четири МИ35, и три МИ17. МИ 35 неки називају ђавоље кочије, али када оне обезбеђују оне ће за наш народ бити један од најбољих хеликоптера“, казао је он.

Вучић је истакао да ће бити још нових тенкова и оклопних возила, даља четири авиона.

„Нама су Стреле уништавали и плаћали 245 долара за једну уништену. Сада имамо довољно Стрела, Оса и других у свом ресурсу. Разговараћу са франуским председником Емануелом Макроном да узмемо нешто и од Мистрала у будућности“, најавио је он.

ТАНЈУГ РАДИ ДОБРО, СВОЈИМ СРЕДСТВИМА, НА ВЛАДИ ЈЕ


Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће се Влада Србије и надлежни бавити питањем новинске агенције Танјуг, подвукао да Танјуг ради својим средствима и да сматра да агенција добро ради.

На констатацију новинара да је Танјуг обележио 75 година рада и питање "како ће се решити то питање, биће приватизован или...", Вучић је рекао да њега нападају без обзира шта да се деси, па и у овом случају.

"Прво су ме нападали када су објављивали смртовницу Танјуга на насловној страни Политике, па кажу ''угасио си Танјуг''. Па онда Тањуг није угашен и сада воде хајку против свих нас зато што Тањуг ради - иако Тањуг ради својим средствима", рекао је Вучић.

"Не знам шта више ни да вам одговорим, нека ради Влада, надлежне службе, шта хоће и како хоће...", рекао је председник Србије.

"Ја мислим да је Танјуг добро радио, никада нисам видео проблеме у томе, али ако људи воле да их гасе или не знам шта, влада ће наћи одговор у складу са законом на то. . . ", рекао је Вучић.

ЗА МО 650 МИЛИОНА ЕВРА


Буџет Министарства одбране за следећу годину износиће око 650 милиона евра, а реално око милијарду до милијарду и 50 милиона евра, изјавио је председник Србије Александар Вуцицћ.

Вучић је то рекао одговарајући на питања новинара након завршетка дела војне вежбе "Век победника" која се одржала на Пештеру.

"То је најтеже питање које сте могли да поставите зато што се страшно секирамо када видимо колико пара оде на одбрану и много новца трошимо. . . али како да вам кажем, видећете много више осмеха догодине на овом или неком другом месту" рекао је Вучић.