За негу родитеља нема боловања

К. М.

22. 08. 2018. у 22:02

Закон не предвиђа могућност узимања слободних дана за бригу о болесној мајци или оцу. Плаћена помоћ није јефтина - од 300 до 500 динара по сату, а за месец дана оде и цела плата

За негу родитеља нема боловања

Shutterstock

КАДА болест покуца на врата најстаријих суграђанина и њихов живот постане готово незамислив без подршке и помоћи другог лица, наследници се нађу пред новим изазовом - како ускладити посао и живот са жељом и дужношћу бриге о родитељима. И док законски оквири у нашој земљи не предвиђају могућност отварања боловања због бриге о болесним родитељима, цене приватних неговатеља који ће бринути 24 сата о слабо покретним и болесним старим особама крећу се од 50.000 динара на месечном нивоу.

И док пензионери преко удружења покушавају да изборе право на негу и помоћ својих наследника кроз допуну важећих закона, запослени наследници разматрају алтернативе уколико се нађу у ситуацији да је родитељима неопходна туђа нега и помоћ. Наиме, у Србији законом није уређено да су деца обавезна да брину о родитељима или да због тога добију пет дана одсуства са посла. Немогуће је добити одсуство са посла због болести родитеља уколико не живите са њима у истом домаћинству.

- Још увек ми није неопходна помоћ неког другог лица или моје деце, нисам везана за постељу богу хвала. Надам се и да нећу то дочекати, не због себе, већ због деце, нећу да им будем терет. Видим да раде нон-стоп, једва се виђају и са својом децом и сада још и ја да им се "попнем" на врат. Знам да не могу ни по закону да траже од послодавца да изостају да би неговали родитеље, а искрено не знам ни који послодавац би то допустио. С друге стране моја пензијица од 25.000 динара не би била довољна да плате некоме да ме гледа - искрена је Милена Јовановић (75), пензионерка коју смо затекли у Пионирском парку, док са комшиницом надгледа унука на игралишту.

И док из домова здравља кажу да се за тешко оболелог члана породице може "издејствовати" максималних седам радних дана боловања, из Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) наводе да је законом прописано да право на накнаду зараде за време привремене спречености за рад важи само када се осигураном лицу разболи супружник или дете. На боловање тада могу да оду због неге болесног члана уже породице.

Ако је родитељ члан шире породице, осигураник нема право на боловање. Међутим, према Закону о раду, уговором о раду или општем акту послодавца, може се одредити плаћено одсуство из наведеног разлога, али то онда није у надлежности РФЗО-а, већ самог послодавца запосленог - објашњавају у РФЗО.

Опција ангажовања трећег лица које би повремено проводило време са најстаријима или пружало целодневну помоћ разматра се док се рачуница не стави на папир. Помоћ у кући за стара лица наплаћује се по сату од 300 до 500 динара. С друге стране, осмочасовна дневна брига о старима стаје од око 30.000 динара месечно, док се за 24-часовну негу мора издвојити чак и дупло више. Смештај у приватним домовима стаје од 35.000 динара месечно. Узимајући у обзир просечна месечна примања пензионера, неопходно је и да наследници додају на пензију, чак и да удвоструче њен износ ако нису у стању да самостално пруже негу оболелим родитељима.


ШТА КАЖЕ ПОРОДИЧНИ ЗАКОН

ПРЕМА породичном закону дете је обавезно да издржава родитеље уколико су они неспособни за рад или немају довољно средстава да сами себе издржавају. Такође, дете ће издржавати родитеља сразмерно својим могућностима, а уколико би обавеза издржавања представљала велико оптерећење за дете, онда родитељи не би имали право на издржавање. Законом о раду регулисано је и да због бриге и неге чланова уже породице, запослени има право на пет дана плаћеног одсуства у току календарске године. Ужу породицу чине деца, брачни друг, родитељи, браћа, сестре или старатељи који живе у истом домаћинству са запосленим. Тако деца могу да добију од послодавца одсуство због теже болести родитеља са којим живе.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Boki

22.08.2018. 22:40

U Češkoj ko se brine o starim i bolesnim roditeljima ima platu kao da je zaposlen u nekoj firmi.

Ja

23.08.2018. 00:09

Smislenije je uvesti neku vrstu naknade nego bolovanje. Pored redovnog, trudničkog, porodiljskog i bolovanja zbog nege bolsenog deteta uvesti još jednu vrstu bolovanja je samo pravljenje problema privredi (posebno malim firmama). Na kraju će firme biti u situaciji da im je pola zaposlenih na bolovanju. U pojedinim državama Evrope postoje nadoknade za osobe koje brinu o roditeljima koji nisu u mogućnosti da brinu sami o sebi.Takvim rešenjem se zadovoljavaju interesi svih strana.

Vlada

23.08.2018. 05:48

Ako zivite sa roditeljima onda oni nemaju pravo na kucno lecenje i dr. oblike socijalne zastite,itd.

boki

23.08.2018. 08:31

Sramota. Nauka je dokazala da su neandertalci pre 50.000 godina vodili racuna o starima i bolesnima. Nisu ih ubijali, niti slali u sumu da umru kad nisu vise od koristi. Bili su pojam morala, postovanja, dostojanstva i civilizacije za Srbiju 21. veka.

Sin

23.08.2018. 10:10

Moji roditelji nisu zasluzili ni dobar dan da im kazem,nisu svi takvi i ja sam roditelj ali ono izivljavanje,ponizavanje sebicnost ....A kad ostare onda smo dobri i treba im pomoci.Ali bog sve vidi,pa to na kraju vrati ,i kad ostare onda se pate i onda ih zaboli dusa.Ja moju decu pomazem da bi mi pomogli.

Pele

23.08.2018. 14:21

Ne tako davno prikazivan je neki, činimise kineski ili japanski, uglavnom ističnoazijski u kome je siže priče da kada roditelji ostare, sin ih uprti na ledja, i nosi na planinu i tamo, kozna kako i u kojim mukama umiru. Jer, kad ih jednom odnesu niko više nikada ih ne obilazi, niti vidi. E, izleda da srpski političari i privatne gazde računaju na takav trend u Srbiji. Pa sada ako gradjani dozvole tako nešto, tako će nam i biti.

Србислав

23.08.2018. 17:33

"Син" ти си никакав човек јер не знаш шта значи љубав и праштање. Будимо људи.

Petrusija

05.09.2018. 17:22

Ko nije imao starog i bolesnog clana porodice, ne zna tu muku. A ko zeli da ih smesti u iole human dom, treba da proda svoj stan pa plati. Tuga. Nedostaje placena drzavna nega starih i bolesnih. Ja bih platila jos 2% doprinosa ako bi osigurala time negu roditelja. I plus bi bilo mnogo prostora za zasposljavanje ljudi koji pruzaju tu negu. Ne mora to biti ni medicinsko osoblje vec jednostavno osoba koja moze da ode u radnju, poprica sa njima dok mi radimo, prinese hranu, vodu...