Војска Србије показала високу спремност на вежби у Русији (ВИДЕО)

Танјуг

18. 08. 2018. у 12:36

На вежби је учестовало 195 припадника Војске Србије и 600 припадника Оружаних снага Русије, са укупно 200 средстава борбене технике

Војска Србије показала високу спремност на вежби у Русији (ВИДЕО)

Фото: Prinstcreen Youtube

Припадници 37. механизованог батаљона Треће бригаде Копнене војске успешно су извели тактичку вежбу са бојним гађањем на полигону Луга у Руској Федерацији, саопштено је из Министарства одбране.

Прочитајте још: ФИНАЛЕ „ТЕНКОВСКОГ БИАТЛОНА“: Четири силе одмеравају снагу (ВИДЕО)

Додаје се да су припадници Војске Србије са колегама из 25. мотострељачке и 9. артиљеријске бригаде Оружаних снага Руске Федерације извршили све постављене задатке и успешно неутралисали мете и друге циљеве.

На вежби је учестовало 195 припадника Војске Србије и 600 припадника Оружаних снага Русије, са укупно 200 средстава борбене технике.

Руска војска је користила самоходне хаубице МСТА-С, вишецевне бацаче ракета ГРАД, хеликоптере Ми-35 и Ми-28Н и авионе Су-35С. Војска Србије је, осим наоружања механизоване пешадије, користила и минобацаче калибра 120 милиметара.

Командант вежбе, уједно и командант руске 6. армије, генерал потпуковник Андреј Кузменко оценио је рад учесника вежбе високом оценом врло добро, а пуковник Горан Стаменковић из Команде Копнене војске истакао да Војска Србије има вишеструку корист од оваквих војних вежби.

"На непознатом терену са сличним наоружањем проверавамо себе колико смо способни да делујемо у таквим условима са другим, страним оружаним снагама. У сарадњи са колегама из Русије проверавамо, такође, какве су наше процедуре и наша тактика", објаснио је пуковник Стаменковић.

Припадници 37. механиованог батаљона Војске Србије из Куршумлије на вежби су користили руску технику и наоружање - аутоматске пушке АК-74, пушкомитраљезе РПК, ручне ракетне бацаче РПГ-7 и оклопна возила МТ-ЛБ наоружана митраљезима "Корд" калибра 12,7 милиметара.

Командант 37. механизованог батаљона потпуковник Грујица Вуковић рекао је да се сарадња са колегама из Оружаних снага Руске Федерације огледала пре свега у размени искустава у томе како један механизовани батаљон изводи одбрану.

"Сматрам да је вежба успешно изведена. Није било нарушавања мера безбедности. Сада нам предстоји повратак у матичне јединице", истакао је потпуковник Вуковић.

На вежби на полигону Луга Војска Србије је имала и своју логистику, која се бринула о снабдевању храном и пијаћом водом, као и медицинском збрињавању наших припадника.

Завршном приказу на вежби 17. августа присуствовао је у изасланик одбране Републике Србије у Руској Федерацији пуковник Будимир Гајић.

Одржана је и церемонија свечаног затварања вежбе, а касније и пријатељска фудбалска утакмица, каже се у сопаштењу.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Moka

18.08.2018. 13:49

Vojska je uvek spremna ,a fudbaleri nikad. Opale jedan metak i posle sve corci.

Net

18.08.2018. 14:03

24sata.hr BALVAN REVOLUCIJA 'Uzeo sam traktor, natovario kamenje i iskipao ga na cestu'

PITANJE

18.08.2018. 14:04

Nego, koji će poklič, vojska da koristi, tako da sa njim, narod, dragovoljno, ustaje na odbranu zemlje, bez mobilizacije a da taj poklič, neprijatelju, utera strah u kosti? Koju će pesmu, budnicu da vojska koristi, tako da se iz rovova, diže ko povampirena jer 90ih smo svi jako dobro videli da je to bitnije i od sve sile naoružanaj i razaranja a?

Sinisa

18.08.2018. 17:45

Ne razumem ovo.Vezbaju u Rusiji a Siptari im uzimaju Kosovo.Zar nije bolje da su svi vezbali na Kosovu i oitukli tu gamad zvani Siptari.