БЛОКИРАО ИЗГРАДЊУ ИНСТИТУТА: Ћевабџиницу руши или власник или инспекција
03. 08. 2018. у 09:02
За данас заказан почетак уклањања ћевабџинице која онемогућава почетак изградње института "Дедиње два". Инвеститор Љубиша Нишавић од понедељка је започео радове на уклањању рампе и ограде
Мајстори и у четвртак били испред спорне ћевабџинице
ДЕО Бистроа "Библиотека" подигнут на плацу којим треба да прођу водови за "Дедиње два" биће данас "службено" срушен, ако власник објекта Љубиша Нишавић не заврши уклањање које је започео у понедељак 30. јула.
Прочитајте још: ЋЕВАБЏИНИЦА КОЧИ "ДЕДИЊЕ 2": Још 10 с луком, срце нек чека!
Ирена Вујовић, председница Општине Савски венац, потврдила је у четвртак за "Новости" да део "Библиотеке" који одступа од онога за шта је бистро добио привремену дозволу мора бити срушен, било да га уклони инвеститор, или инспекција, и да рок за то истиче данас.
Само ако тако буде, професор др Милован Бојић, директор "Дедиња", одустаће од најављеног штрајка глађу у знак протеста због бирократских препрека које коче изградњу "Дедиња два".
На плацу предвиђеном за прилаз "Дедињу два", којим треба знатно да се прошире капацитети Института за кардиоваскуларне болести на Дедињу, "испречила" се тераса угоститељског објекта.
Прочитајте још: Сањају темељац за "Дедиње 2"

- Инвеститор је од понедељка, 30. јула, сам започео уклањање стазе - рампе, са оградним зидовима. Уколико до 3. августа, када је заказано извршење, не уклони ове нелегално изведене радове, наставак извршења спровешће Одељење за инспекцијске послове и извршења ГО Савски венац - речено нам је у четвртак у управи ове београдске општине.
Запослени у "Дедињу", који су ове недеље при доласку на посао бацили поглед на бистро у комшилуку, кажу да радници тамо неколико дана нешто "куцкају и да им не изгеда да ће спорни део објекта, ако наставе истим темпом, баш брзо уклонити.
Бистро "Библиотека", изграђен између Института за рехабилитацију у Сокобањској и "Дедиња", има привремену дозволу, орочену "док се плац не приведе намени", али објекат је у међувремену прошириван и изашао је из опсега за који је добио привремену дозволу.
Директор "Дедиња" професор др Милован Бојић раније је рекао за "Новости" да је у овим габаритима условно речено легална само једна трећина бистроа, за коју постоји привремена дозвола, а две трећине су подигнуте без дозволе.
Милован Бојић штити инересе Института

- Што се тиче тог објекта, с обзиром на то да је изграђен на основу привремене грађевинске дозволе коју је издао Град Београд, за уклањање самог објекта надлежни орган Градске управе, који је донео решење за изградњу објекта привременог карактера, мора донети решење о престанку важења привремене дозволе и уклањању објекта - речено нам је у четвртак у управи Савског венца. - Тек по коначности овог решења може се приступити рушењу, а то није надлежност општине.
Планови за изградњу "Дедиња два" постоје већ деценијама, и то није била тајна ни када је издавана дозвола за бистро. Баш због тога је она и могла да буде само привремена, док се плац око "Дедиња" не приведе намени, а у међувремену се испоставило да је тераса ћевабџинице сада главна препрека за издавање грађевинске дозволе за "Дедиње два".
ИЗДВОЈЕНО 24,7 МИЛИОНА ЕВРА
Реконструкција постојеће и изградња још једне, нове зграде Института "Дедиње" предвиђена је пројектом обнове седам болница у Србији, за које је прошле године издвојено 100 милиона евра. Појединачно, највише новца намењено је баш за "Дедиње" - 24,7 милиона евра, јер је у оквиру овог пројекта предвиђена и изградња нове зграде, на коју ова установа са највећим бројем кардиоваскуларних пацијената чека већ дуже од деценије. Према првобитном плану, реконструкција постојећих 8.600 квадратних метара у "Дедињу" требало је да почне у новембру прошле године и да се заврши до краја ове, а нова зграда 2019. године, али су рокови, изгледа, мало модификовани.
Глас разума
03.08.2018. 09:11
Храна у болницама је гора од оне у стриповима Алан Форд. Према томе, уз сваку болницу неопходни су и угоститељски садржаји да пацијенти не би умирали од глади од овога или неког другог власника. Болестан човек мора да се храни више и боље него здрав да би оздравио. Месо, риба, воће, колачи а тога у болницама нема. Ресторани би морали да испуњавају хигијенске и друге услове и да постоји конкуренција да не би нека бараба уцењивала болеснике високом ценом хране и пића јер немају алтернативу.
@Глас разума - Meni nije jasno kako neko iole pri čistoj svesti može da napiše komentar kao Glas razuma, Upravo zbog prekomernog unosa ćevapa i drugih mesnih proizvoda ogromna većina pacijenata se nalazi na institutu. A to što je hrana u bolnicama loša nisu krivi lekari već država. Naš sistem se tako finansira od zarada koje su jako male i niko ne može očekivati u državnom zdravstvu jedne nerazvijene zemlje ko zna kakvu ishranu u bolnicama. To je nažalost tako.
@Глас разума - @dr, ако неко уђе у ресторан то не значи да једе искључиво ћевапе. У ресторанима се једу и рибе, кувана јела, вешалице, печења, поврће итд. Нисам инсистирао на томе да остане ова ћевабџиница него да постоје разни угоститељски садржаји у којима би очајни пацијенти нашли спас од лоше хране у болницама а у складу са куповном моћи и оним шта им одговара. Све је боље од оног у болницама. Иначе, нагласио сам проверу квалитета и исправности хране у ресторанима да људи не би додатно оболевали.
@Глас разума - Otkud znaš od čega je svako pojedinačno oboleo? Moj otac je umro u 53. godini života od srca a nikada nije ni pušio, ni pio, niti se drogirao niti je jeo svinjetinu iako je bio pravoslavac. Njegov rođeni brat a moj stric danas ima 72 godine. Umereno pije, znatno više od umerenog puši, jede sve uključujući i ko zna zbog čega ozloglašene ćevape i nema nikakvih zdravstvenih problema. Idealan mu je pritisak, EKG nalaz, holesterol, trigliceridi, jetra, šećer i sve ostalo.
Ma nemoj pa zbog takve hrane si i oboleo ćavapi i sl. Masni burek šta ćeš onda u bolnicu idi kuči i krkaj do mile volje pa šta bude
Коментари (11)