ТРУДНИЦЕ и породиље из фирме "Хенди" чија су документа више од два месеца заробљена код послодавца, који је ставио катанац на фирму, још нису решиле проблем. Ни интервенција премијерке Ане Брнабић није им помогла да уз помоћ Министарства рада уђу у траг својим папирима и остваре бар право на накнаду преко Националне службе за запошљавање.

Милка Шашић, једна од породиља, каже за "Новости" да су опет дошле у ситуацију да се лоптица пребацује са једне на другу службу, а да решења нема.

- Из Инспектората за рад добила сам информацију да је директор добио депоновани потпис и да се надају да ће у току ове недеље бити пребачен новац трудницама са наменског рачуна фирме - каже Шашић. - Рочиште које је требало да се одржи 27. јула поводом предлога за покретање стечајног поступка одложено је за другу половину септембра, што само продужава агонију. У инспекцији ми је речено да овлашћено лице из фирме може да им достави доказе да су рачуни у блокади и да ће нас тада држава преузети. То је што се тиче породиља, међутим, у РФЗО не знају шта се дешава са трудницама. Послодавац све то може да заврши за један дан, а и не мора. Ко нама гарантује да ће се то догодити.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Решење за мајке из угашеног "Хендија"

Наша саговорница сматра да је послодавцима у Србији све дозвољено, а да притом радници највише испаштају. Она се нада да ће случај "Хендија" бити опомена за надлежне и да ће допринети промени закона како се убудуће овакве ствари не би дешавале.

- Речено нам је да жене могу да шаљу дознаке обавезно са повратницом или да их лично однесу - каже Шашићева. - И ту су настали проблеми. У канцеларији где је требало да донесемо папире више нема никога. Сада до нас стижу информације да ће се тек обучавати радници који ће се бавити нашом документацијом у наредна два месеца.

Министар Зоран Ђорђевић је, наводи она, похвалио директора како жели да помогне, како је на сајту обавестио породиље шта треба да доставе. То, међутим, није тачно. На сајту стоје два мејла на која се могу обратити и добиће одговор у што краћем року. Али, изгледа да и то не функционише.

- Послала сам мејл 17. јула, одговора још нема - тврди Шашићева. - У Министарству рада опет ћуте. После разговора одржаног 19. јула на наше позиве опет нико не одговара и стално нас упућују на инспекцију рада.


ПРОБЛЕМ И ЕВИДЕНЦИЈА

ВЕЛИКИ је проблем што се доста трудница и породиља не налази у систему, пошто документацију од маја нико не обрађује. Нико не зна тачан број оних жена којима су ускраћена права, а званично без посла је остало око 900 радника.