ЋЕВАБЏИНИЦА КОЧИ ДЕДИЊЕ 2: Још 10 с луком, срце нек чека!

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

24. 07. 2018. у 09:02

ЋЕВАБЏИНИЦА КОЧИ ДЕДИЊЕ 2: Још 10 с луком, срце нек чека!

Фото А. Станковић

Изградња нове зграде Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње 2" не може да почне због ћевабџинице. Инспекција Савског венца дала рок до 5. августа да се објекат уклони

ИЗГРАДЊА "Дедиња 2" не може да почне, јер се на плацу где треба да буду прилази новој згради Института за кардиоваскуларне болести, "испречио" Бистро "Библиотека"! Заплет за Нушића! Материјала за сатиру напретек. А, решење се не назире. "Дан д" је 5. август. До тад је Општина Савски венац власнику бистроа оставила рок да уклони објекат. Ако рушења не буде, професор Милован Бојић, директор "Дедиња", кренуће у штрајк - глађу!

Прочитајте још - Сањају темељац за "Дедиње 2"

Угоститељски објекат, који за један део има привремену дозволу, не само што није уклоњен, јер је у међувремену "плац приведен намени", него се у катастру - у "Дедињу" сматрају волшебно - појавила забелешка да је за "Библиотеку" затражена легализација.

Професор Милован Бојић каже да је тад започела гандијевска борба са бирократијом, а изградња "Дедиња 2" је у запећку:

- Протеклих осам месеци исцепао сам три руксака и мноштво кеса носећи документацију и пројекте, и обишао све институције грађевинарства, урбанизма, имовинско-правних послова и легализације. Мој живот се претворио у пакао, од шалтера до шалтера, и то као пинг-понг лоптица са којом се добацују поједине бирократске структуре.

Ко је на плац за који је предвиђено да буде прилаз "Дедињу 2" могао да упише забелешку о захтеву за легализацију бистроа, зашто правобранилац на то није ставио примедбу, и да ли је власник "Библиотеке" Љубиша Нишавић толико моћан да заустави градњу болнице, или ту има и нечијих већих интереса... Све је велика енигма.

Директор Милован Бојић брани интересе Института "Дедиње"

Професор Бојић каже да је Секретаријат за легализацију одбио захтев бистроа, али се власник сад жали. И Институт је, каже Бојић, морао да поднесе захтев за укидање привремене дозволе за бистро, а да се "Дедињу" у том захтеву придружи и правобранилац, "исти онај који није уложио приговор на забелешку". Али он је, каже проф. Бојић, на одмору, а његови сарадници "без њега не могу ништа".

Сад се чека да по налогу инспекције Савског венца власник "Библиотеке" поруши терасу објекта, како би се после тога на основу геодетског снимања размотрила могућност да се "Дедињу" условно изда грађевинска дозвола за изградњу нове зграде Института. А касније и да се повуче привремено издата дозвола за бистро и сруши угоститељски објекат с обзиром на то да је "земљиште приведено намени".

- Ако не буде рушења, почињем штрајк глађу - категоричан је директор Бојић. - Нећу марити ни за свој живот и није ми жао. Најлепше године сам уградио у "Дедиње". Ја сам градио и проширивао садашње "Дедиње", и још 1993, у време претходног директорског мандата, после којег је уследило 15 година прогона, а да ми нису нашли ни да сам се погрешно паркирао. ојачао сам темеље, изградио трећи, и направио нови депанданс на четири нивоа укључујући и подземни, где је најсавременији рендгенски блок. Од тад се у "Дедињу" ништа није градило, а фундирани и припремљени терен за "Дедиње 2" још зову "Бојићева рупа".

Бистро "Библиотека" подигнут на месту где треба да се гради "Дедиње 2", Фото: В. Данилов

У "Дедињу", прича професор Бојић, лекари немају своје собе, нема ходника и чекаоница, пацијенти због недостатка ваздуха колабирају, у амбуланте и лабораторије улази се у шрех...

- Је л' то сад ћевабџиница важнија од врхунске болнице у региону, какво је "Дедиње". И то у земљи која са Русијом и Украјином дели неславно прво место по смртности и оболевању од кардиоваскуларних болести - пита професор Бојић.

ИНТЕРЕСИ СУСЕДА?

Ми већ плаћамо четири милиона динара ванредне стручне надзоре и пројекте којима је истекао рок док се на бесправно подигнутој тераси бистроа умножавају сунцобрани и цвета угоститељство - прича професор Бојић. - Покушали смо да се договоримо са власником бистроа. Он је признао да је нелегално изградио терасу, али иако му је дата могућност да потпише изјаву коју би оверили нотар или суд, чиме би се убрзало издавање дозволе "Дедињу", он се предомислио и више га нисмо видели. У међувремену смо сазнали да су две суседне здравствене установе са њим планирале заједничка улагања у хипербаричну комору.

ПЛАНОВИ ВЛАДЕ

ПРОФЕСОР Милован Бојић каже да је урађен комплетан пројекат реконструкције постојећег објекта и изградње "Дедиња 2" површине око 13.000 квадрата, и да су плаћени милионски износи за пројекте. Изградња "Дедиња 2" зацртана је и великим пројектом изградње и реконструкције више клиничких центара и болница у Србији којим руководи Канцеларија за јавна улагања Владе Србије, а финансира се из кредита Светске банке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Глас разума

24.07.2018. 09:55

Имајући у виду колико је очајна храна у болничама у Србији, мислим да је у интересу пацијенатата да остане ресторан и да се направи Дедиње 2. У супротном, помреће пацијенти од глади или ће морати да се сналазе наручујући роштиљ, сендвиче или пице преко мобилног телефона. Ово пишем на основу личног искуства. Због овога, ја сам за компромисно решење. Да се у приземљу нове клинике одвоји простор овог угоститеља као обештећење за срушени објекат.

Sloba

24.07.2018. 09:56

A zasto niste uzeli izjau i od vlasnika grila? Da se cuju obe strane. Ne znam da li bi vlasnik ista smisleno rekao, ali je valjda posao novinara da pokrije pricu sa sto vise strana. O naslovu ne vredi ni da se pise. Koci birokratija i neplaniranje, jer valjda je Vlada znala sta zeli da gradi, pa je cudno da odjednom iskrsne problem, kao da niko nije ni znao za isti do tog trenutka.

maniks

24.07.2018. 09:59

Ovo samo u Srbiji ima. Sada ce i ovaj sa likom predsednika da se popne na krov cevabdzenice i da glumi kako ce da skoci policija ubedjivace ga da ne skoci a hitna i vatrogasci posmatrace tu predstavu.A da bdp 4,5% udeo cevabdzenice 0,5% to je to.

Tamara

24.07.2018. 10:15

A na cijem zemljistu je taj objekat "Biblioteka". Valjda je to bitno. Ako je to privatno vlasnistvo onda se mora isplatiti vlasnik zemljista po trzisnoj ceni.Ne moze to tako sad sam zamislio da tu bude prilaz toj bolnivi i ti ima da letis odatle brzinom svetlosti. Ja se nadam da se nece u ovbom slucaju pojaviti nocu maskirani tipovi koji ce rusiti tasj objekat.

Pera Detlić

24.07.2018. 10:30

Šta mislite kako je tek običnom građaninu, od te silne administracije, i zajebancije?

ćevabdžinica važnija od bolnice

24.07.2018. 10:33

Nije, ali zakoni moraju da se poštuju. Sami ste donosili imbecilne zakone. I meni je lik na mojoj zemlji pokrenuo proces legalizacije, samo podneo papir o želji da to hoće, papire o "vlasništvu ili zakupu" će "dostaviti naknadno". Trčao sam dve godine po Sekretarijatu za poslove legalizacije objekata, podnosio vlasnički list, vadio papire iz APR-a, požurivao.... Mislim da će i ovde kao i u slučaju Savamale da rade noćne ekipe sa ili bez fantomki, svejedno

GORČA

24.07.2018. 12:53

@ćevabdžinica važnija od bolnice - E zato služe fantomke,noćni rad i sl.,,da je neko na mom imanju to uradio...pa mnogo bi mu bio jedan dan!

Ma_daj!

24.07.2018. 13:04

Hmmmm.. Da li je to isti Ljubiša N. koji je kao investitor, već prodate stanove (dakle- tuđe) po prodaji, prikrivajući da ih je već otuđio, stavljao iste kao hipotekarnu garanciju banci za kredite. Baš me zanima!