ОД 15. јуна о трошку здравственог осигурања замрзаваће се само вишак ембриона из поступака биомедицински потпомогнуте оплодње (БМПО) и сперматозоиди младих мушкараца код којих се открију тумори репродуктивног тракта.

Прочитајте још: РФЗО: Од маја замрзавање ембриона и о трошку државе

У овом тренутку, о трошку осигурања, како је "Новостима" у уторак потврђено у Министарству здравља и Републичком фонду здравственог осигурања, појединац који није у поступку вантелесне оплодње неће моћи да чува своје репродуктивне ћелије по жељи, већ само ако постоји медицинска индикација да ће, привремено или трајно, због болести бити неплодан. У тим случајевима репродуктивне ћелије моћи ће да замрзну мушкарци и жене који нису у БМПО поступку. И те ћелије ће касније моћи само они да користе.

- Уколико супружници или ванбрачни партнери имају вишак ембриона у оквиру једног поступка БМПО, моћи ће те ембрионе, без ограничења у броју, да замрзну и евентуално искористе за следећи поступак - објашњавају у Министарству здравља.

Прочитајте још: Вантелесна плаћена за 4.300 жена

То паровима код којих не успе поступак доста значи, поготово женама јер не морају поново да иду на хормонску стимулацију.

У Министарству здравља објашњавају да ће се репродуктивне ћелије и ембриони чувати у здравственим установама које испуњавају критеријуме и имају дозволу за обављање БМПО.

Вантелесна оплодња о трошку здравственог осигурања ради се тренутно у пет државних и 11 приватних клиника, и већина њих, како објашњавају у РФЗО, има опрему за замрзавање репродуктивних ћелија. У прва три месеца ове године из касе здравственог осигурања финансирана је вантелесна оплодња за 886 парова, а прошле године за њих 3.500.

- Семене и јајне ћелије чуваће се не дуже од пет година, али се из медицинских разлога чување може продужити за још пет година - кажу у Министарству здравља.

У случају претње од неплодности због болести, јајне ћелије и сперматозоиди могу се чувати неограничено.

ДОНАЦИЈЕ

Законом о биомедицински потпомогнутој оплодњи предвиђене су и банке јајних ћелија и сперме, које ће користити они који немају своје репродуктивне ћелије, или жене без партнера. Истим законом уводи се и могућност поклањања вишка ембриона, на коју многи не гледају баш благонаклоно, јер иако је хумано, у малој земљи као што је наша то отвара различите моралне дилеме. Тренутно се израђују подзаконска акта којима ће прецизније бити уређен рад будућих банака репродуктивних ћелија.