СВЕ ВИШЕ ЗАХТЕВА ЗА СЛУЖЕЊЕ ВОЈСКЕ: Шест месеци војног рока - гарант наше безбедности

Раде Драговић

27. 05. 2018. у 10:01

СВЕ ВИШЕ ЗАХТЕВА ЗА СЛУЖЕЊЕ ВОЈСКЕ: Шест месеци војног рока - гарант наше безбедности

Добровољни војни рок служи све више младих Фото Министарство одбране

Све је више иницијатива и позива држави да врати обавезно служење војске. Стручњаци упозоравају: србији прети опасност да за десет година остане без резервног састава

СРБИЈА је од 2011. године, када је званично обустављена обавеза служења војног рока, изгубила око 500.000 припадника резервног састава. Уколико се овакав тренд настави, за десет година оружане снаге имаће драматичан мањак људства за попуну по ратној формацији. У случају спољне агресије, другим речима, држава неће имати кога да позове у строј одбране.

Чињеница да се обуставом обавезе служења војске рапидно топи број грађана способних за одбрану у случају рата један је од главних аргумената за све чешће позиве стручне јавности да се врати обавеза служења војног рока.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Vulin: Vraćanje obaveznog vojnog roka pitanje za celo društvo

ОБАВЕЗА одласка под опасач још је далеко од наших младића, али иницијативе о потреби враћања обавезе служења војске правдају се све озбиљнијим безбедносним изазовима, политиком војне неутралности, слабљењем ресурса за одбрану, као и недовољним издвајањима за професионалну војску. Експеримент са реформом оружаних снага прошле деценије, осмишљен на Западу, данас је оцењен као неуспешан и по много чему брзоплет и политички мотивисан. Ревизија устројства система одбране, отуд, неминовно носи и питање - треба ли вратити обавезу младића да у униформи и под оружјем одслуже дуг домовини?

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Besparica i zapad koče povratak vojnog roka

Некадашњи начелник Генералштаба Војске Србије и Црне Горе, пензионисани генерал Драган Паскаш, тврди да долази време за промену одлуке о суспензији обавезе служења војног рока. Само пуна војна обавеза, осавремењена и освежена модерним духом, према његовом мишљењу, може бити гарант сигурне будућности Србије.

- Државни и војни врх, без политичких утицаја и уз консултације са струком, мораће да размотри поново увођење обавезе служења војске - наводи генерал Паскаш. - Најбољи модел је шестомесечни војни рок, уз слободне викенде и савременији приступ обуци. Полугодишњи живот у касарни обавезно би требало да прате курсеви информатике, вожње, страних језика и осталих атрактивних дисциплина. Војска би тако вратила улогу едукатора и васпитача. Боравак у таквој војсци никако не би могао да буде губљење времена, што се често чује међу младима.

У ЈНА ишли сви младићи старији од 18 година Фото Архива "Новости"

ПАСКАШ напомиње и да би требало задржати одређени круг професионалаца у униформи. То би били војници обучени за рад на сложеним системима, чија је обука специфична, дуготрајна и скупа. У овом кругу би се нашли возачи тенкова, тешких возила, оператори на системима ПВО и компликованој борбеној техници.

- У јеку реформе оружаних снага 2010. дефинисано је бројно стање од 10.918 професионалних војника и 36.000 припадника мирнодопске војске. Пуна попуна јединица никада није до краја извршена. Професионални војник, уз то, може да раскине уговор кад год пожели, што говори о рањивости система и опасности од масовног одлива војника. Са таквим кадром не може да се гради сигуран систем одбране.

Један од најважнијих носилаца ове иницијативе је Клуб генерала и адмирала Србије, организација која окупља некадашње највише војне старешине. У Клубу истичу да је Србији потребна снажна војска, која поред добре организације, опремљености и обучености подразумева и адекватну бројност. Предуслов за то је - одмрзавање обавезе служења војног рока и обука становништва за одбрамбене задатке.

- Војска као институција није превазиђена и основна је снага одбрамбене способности наше земље - каже, за "Новости", генерал у пензији и председник Скупштине Клуба Миломир Миладиновић. - Неутралност, па чак ни чланство у НАТО коме се противимо из објективних разлога, не обезбеђује безбедност. Пријатељски односи са другим државама су добродошли, али само оружане снаге су гарант сигурности. Не значи то да спремамо децу за рат, већ подижемо способност војске која је важна не само за одбрану, већ и заштиту од елементарних непогода, помоћ становништву...

У КЛУБУ генерала и адмирала напомињу да је професионализација војске скупа, али да, упркос томе, омогућава попуну само по мирнодопској, не и по ратној формацији. Бољи модел је, према генералима, комбиновани систем који укључује и војнике на служењу војног рока.

- Овај модел подразумева одређени број, до трећине, професионалних војника и упућивање регрута, чиме се обезбеђује мирнодопска попуна, али и поуздан обим резервиста. Овај модел је знатно јефтинији, а ефикасно обезбеђује квалитетну попуну и оспособљавање становништва. Не заборавимо да се ни економски развијеније земље нису одрекле опште војне обавезе - објашњава Миладиновић.

Према подацима којима располаже Клуб генерала и адмирала, од 2003. до 2010. године на служење војног рока упућено је око 190.000 регрута, што је у просеку око 22.000 годишње (до 2003. године упућивано је и до 50.000 регрута). После обуставе обавезног служења и увођења добровољног концепта за касарне се пријавило мање од 10.000 младића и девојака. Стање резервног састава, због тога, умањено је за око 180.000 војних обвезника. Истовремено, због прекорачења старосне границе, број обвезника из резервног састава смањен је за око 300.000 лица.

Нашу војску углавном чине војници по уговору Фото П.Милошевић

РЕГРУТА СЕ НИКО НЕ ОДРИЧЕ

ВРАЋАЊЕ пуне војне обавезе није тема само у Србији, већ и у другим државама. Пракса показује да је све мање земаља које се одричу војне обуке широког круга становништва.

- У Аустрији војни рок је обавезан за пунолетне младиће и траје шест месеци - подсећа генерал Драган Паскаш. - Швајцарска, која је неутрална од 1815. године, не одриче се обавезног петомесечног служења војске, уз трајно задуживање наоружања и опреме. Обавезни војни рок у трајању од шест до 12 месеци познаје и Данска, Норвешка, Финска, Естонија, Грчка...ПРОФЕСИОНАЛЦИ ДУПЛО СКУПЉИ

ПОВРАТАК на модел обавезног служења војног рока, према неким проценама, коштао би око 70 милијарди динара, што је износ просечног годишњег војног буџета. У време реформе оружаних снага прокламовано је да је професионални војник исплативији за систем одбране. На ову рачуницу, међутим, данас се другачије гледа.

- Прича о исплативости професионалне војске показала се као нетачна - истиче генерал Миломир Миладиновић. - Професионалац је двапут скупљи од војника на служењу војног рока. Економски снажније земље то можда могу да приуште, а нама је то велики издатак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (75)

Nikola-1

27.05.2018. 10:16

Da se vrati sluzenje vojnog roka obavezno. Jer danas primimo profesionalnog vojnika kao vozaca na primer, a on ne vozi vec mu se izdaju zadaci koje bi mogao i treba da radi obican vojnik. Profesionlnom vojniku treba obezbediti i plati i zdravstveno osiguranje i prevoz od kuce do posla, kao i zdravstveno osiguranje za sve clanove njegove porodice, a to kosta i to mnogo.

PG-CG

27.05.2018. 10:25

Srbija je izgubila pola miliona rezervista! Neverovatno... Sklon sam tezi da je sve to napravljeno u dosluhu sa NATO-om i inostranim vojno-bezbedonosnim službama, a sve u cilju slabljenja odbrambene moći Srbije...

DW

27.05.2018. 14:34

@PG-CG - #PG-CG. Teza dokazana. Jedna od prvih izjava Svilanovića posle 5.oktobra 2000. bila je da nam treba manja i bolje opremljena vojska (čitaj samo manja). Onda Koštunica ukida Prištinski korpus. Pod izgovorom reforme, penizinišu se brojni oficiri. Ukidaju se granične jedinice, Tadić nastavlja "reforme" da bi 2010. bilo suspendovano služenje vojnog roka... I tako danas Srbija umesto prave armije danas ima lovačko društvo.

Goran

27.05.2018. 10:25

Mladi ljudi se javljaju u nadi da posle odsluženog v roka apliciraju za ugovorce jer je to jedini da kažemo posao koji obećava manju eksploataciju u odnosu na rad kod nekog dobrog prijatelja naše vlade kojeg nazivaju strani investitor...

Markom

27.05.2018. 10:26

za sest meseci ne moze da se spremi vojnik. zbog takvog razmisljanja su deca i ginula na ratistu. ni godina nije dovoljna ali je vise od sest meseci.

VETERAN

27.05.2018. 11:43

@Markom - Ne može ako se radi smešna obuka kakva se radila na doktrini DSZ i ONO u vrenu JNA kojema sam ja pripadao službovao! Vojna nauka što se tiče taktike se menja kao i sistema obuke!

Sumadinac

27.05.2018. 10:30

Covek koji ne sluzi vojsku nemoze da bude covek to mora svima da bude jasno znam da ce da budu negativni komentari ali jednostavno je to tako i nema druge. Zato terajte ove momke u vojsku da ne budu agresivni!!!!!

Odnosi li se to samo na muškarce

27.05.2018. 11:31

@Sumadinac - ili važi i za žene? Pošto pod pojmom čovek, valjda podrazumevate i ženu. Ili ne?

Goran

27.05.2018. 10:34

Ne vidim i sta ima da se brani,plata od 200 evra,imovina stranih i domacih investitora ili vlast sns i sps clanova.Kome to treba neka to i brani

Mj

27.05.2018. 10:39

Лепо написан текст, занимљива тема, више носталгичног него практичног карактера. Наша власт, као ни власти других европских држава, нема ингеренције да доноси одлуке о питањима одбране. Добили смо датум, отворили смо поглавља, хармонизовали смо законе. Крај приче, представа је завршена.

Srboljub Dimitrijević

27.05.2018. 10:43

Kad se vrati služenje vojnog roka, počeće više da se rađaju deca, biće manje kriminala, brže sazrevanje mladih... Samo će koristiti. Osećaće se mladi važniji, zreliji, sigurniji u sebe...

Nauta Brodic

27.05.2018. 10:46

Dva meseca obaveznog sluzenja vojnog roka je sasvim dovoljno i nije skypo za drzavu.

SILA

27.05.2018. 10:46

Posle 12 aviona F16-Oluja, Hrvatska kupuje od Izraela 12 PVO Spyder sa kojim se Izrael brani od Hamasa a oni njima prodaju hrvatske puške VHS2 jedne od najboljih na svetu a već do kraja ove godine dolazi hrvatima 16 MLRS lansera na poklon iz amerike i 2 kupljena Blek Havk helikoptera a do 2020 dolazi njih još 13kom...kako neće kad će zarada od turizma i ove godine u Lepoj tuđoj biti veća za milijardu evra e sad kad bi srpski mediji napravil ianalizu koliko je tu para od Srba iz Srbije i BiH.

DW

27.05.2018. 10:48

Norveška članica NATO ne i EU, Grčka članica NATO i EU, Austrija članica EU ne i NATO, Švajcarska nije članica ni EU ni NATO. Sve imaju redovno služenje vojnog roka iako su daleko bogatije od Srbije.

DW

27.05.2018. 10:48

Norveška članica NATO ne i EU, Grčka članica NATO i EU, Austrija članica EU ne i NATO, Švajcarska nije članica ni EU ni NATO. Sve imaju redovno služenje vojnog roka iako su daleko bogatije od Srbije.

Bg

27.05.2018. 10:58

Ko trazi ? Ima svega dovoljno nego vam se ne daju pare za profesionalnu vojsku! Nadjite pare i eto vojske! Dobra plata i svince vam se javiti dobrovoljno za vojsku, tacka. Pozdrav

Hermes

27.05.2018. 10:59

Pre svake rasprave o vraćanju vojnog roka treba raspraviti njegovo ukidanje. Oni koji su danas u vojnom vrhu i tada su bili. Da li su tada bili protiv? Ili su, možda zarad privilegija, samo klimali glavom kao što i sada rade? Možda da nam Diković kaže kakav stav je imao tada a kakav ima sada!?

lepi

27.05.2018. 11:02

Sta ce nam voska kad su sa njom uvek upravljali losi i nesposobni politicari koi su sve ono sto vojska uradi oni svojim potpisom unistavali i ponistavali !Rat u Hrvatskoj sistem stani kreni,potpisivanja raznih primirja i na kraju dogovorena predaja Krajine,pa sankcije RSrpskoj u ratu,pa vracanje teritorija muslimanima,pa Kosovo vojno resis pitanje Kosova i onda politicar(Milosevic)preda Kosovo jer Nato bombarduje Srbij.Tako to ne ide !

Milan od Macve

27.05.2018. 11:10

Kad vam je zapad dao plan unistenja armije,sad ste se setili? Kad je otislo za boljim zivotom polovina mladih.Cekajte jos malo da prestare "tatini" sinovi pa da vidimo ko ce u odbranu.Penzioneri?

Coa

27.05.2018. 11:10

Ovo je za mene sve glupost, priča o vraćanju/odmrzavanju obaveznog sluzenja vojnog roka, a da pritom se ne iskoristi maksimum sadašnjeg sistema. Kako su nam dostupne informacije, oko 500 vojnika na dobrovoljnom se PRIMI u grupama od 6 meseci. A mnogo više se PRIJAVI. Zašto ne prvo povečati taj broj? Koliko su odbijeni zato što je ispunjena kvota od 500? (A ne zato sto nebi ispunili kriterijume?)

Nikolica

27.05.2018. 11:13

"Klub generala i admirala"!?! Paćenici!!! Dok su radili bili su face jer su ih se svi plašili "po službenoj dužnisti", a oni su uništavali i Vojsku i državu. Sad su našli da pametuju...

c

27.05.2018. 11:14

ccc, pa to su sigurna 3 obroka, zato ... ne shvatate ? svi ti "zahtevi" su od ljudi koji vise nemaju sta ni da jedu

Darko

27.05.2018. 11:14

Obavezno vratiti služenje vojnog roka, makar i 6 meseci....ko li ga ukinuo!???? a ne da se omladina ugleda na razne "Farme" i "Parove"...da "muško bude muško"

Bobi

27.05.2018. 11:18

Ne dolazi u obzir!!!!!!!!!!!!! Kome se ratuje neka sluzi vojsku, ostale ostavite na miru!!!!!

Gasi

27.05.2018. 12:26

@Bobi - Bobi ce da sluzi baklavu kad Siptari umarsiraju u Beograd..... :) A za oslobodioce po starom obicaju, hleb i so.... Ee jade.

Lep-I-Pravedan

27.05.2018. 11:19

Sluzenje bi trebalo biti obavezno za: ljude iz partija, drzavnih firmi i sluzbi, za privatnike i za decu ove tri kategorije. To su tri kategorije koje masno zive na grbi ostatka zemlje i red je da sami stite taj svoj unosan polozaj. Ostatak populacije bi trebao samo na dobrovoljnoj osnovi da sluzi.

Endaaz

27.05.2018. 11:28

Hoce li se ministarka i ovde zalagati za rodnu ravnopravnost, da i devojke budu pozvane u vojsku? Ili ne, rodna ravnopravnost prestaje u ovim situacijama, kako ono rekose u komentarima kad je bila prica da ce ih makar zvati samo na obuku, "ne moze meni niko da kaze sta cu da radim".

konstatujem

27.05.2018. 11:34

Kada pogledam unazad, to vreme u provedeno u kasarni, bilo je jedno od lepsih perioda u zivotu. Doduse mislim da su muskarci danas sve vise feminiziarni, sa svojim savrsenim frizuricama i bradicama i malenim rucicama, ne znam koliko bi se tu probudio ratnicki duh ako bi zgrmelo.....

Konstatuj do mile volje

27.05.2018. 11:43

@konstatujem - Pa kada kući ništa nisi imao (osim njive i štale), naravno da ti je u kasarni bilo kao u Holivudu. :):):)

To ti je žal za mlados'

27.05.2018. 11:51

@konstatujem - umalo nisam crk'o, kakav crni najlepši period života...

konstatujem

27.05.2018. 12:16

@konstatujem - U tradiciji naseg naroda je da se decaci igraju od malena rata, vojnika, kauboja i indijanaca, superheroja, a devojcice lutkama, lastis itd. E izgleda da se izmenilo malo :) @Konstatuj do mile volje, nemoj lastis da krades od tetkei :) pozz sa Nbg

DW

27.05.2018. 14:18

@konstatujem - #konstatacija tačna. U vojsci se vidi od čega je čovek napravljen. Dal je junak ili seka-persa? Za one koji misle da je profesionalna vojska bolja, treba da znaju da su Košare branili i odbranili vojnici na redovnom odsluženju vojnog roka.

Apolitican

27.05.2018. 11:39

Lično smatram da je izuzetno važno vratiti vojni rok! Sramota me je što ga nisam služio, mada sam bio generacija koja nije bila predvidjena za vojsku. Izuzetno korisno i za državu i za pojedince! Puna podrška!

SASA

27.05.2018. 11:43

Ja sam davno sluzio vojni rok. Uglavnom lepe uspomene. Voleo bih da to bude i sada, imam unuka, ali bar na onom nivou. Moj rodjak je pre par godina dobrovoljno otisao i razocarao se. Zamislite u sred leta tusiranje jednom nedeljno, o hrani da ne pricam. Nece ti tako niko u vojsku.

Oganj955

27.05.2018. 12:34

@SASA - A u naše vrme bilo drugačije. Dešavalo se da se ne kupaš i po dve nedelje ako si u vreme kupanja(a znalo se jednom nedeljno u određeno vreme) na straži ili požarstvu. Ka si na terenu dešavalo se da smo i po tri nedelje na terenu nema bate kupanja. Kupatilo je bilo u jednom šatru gde na strpaju po 20 vojnika na 56 minuta i to je to. Za mene ta godina u vojsci je bačeno vreme. Ničemu nije služilo dobrom. Naprotiv nagledao sam se nepravde, poltronstva, simuliranja, demagogije...

Budalaština

27.05.2018. 11:50

Koncepcija opštenarodne odbrane bez diktature ne funkcioniše - primer 1 : čim je Tito umro, raspala se "moćna" JNA, primer 2 - čim je SSSR propao, raspala se Crvena Armija. Samo MOTIVISANA vojska (dve stvari koje motivišu ljude su ili strah od represije ili novac) može da funkcioniše. Patritoizam je floskula koja se uglavnom poteže od strane vlasti kada treba da se primeni represija. Znači - ili zavodite diktaturu ili profesionalna vojska. Treće nema.

Dragan Ilic

27.05.2018. 11:54

Tvrdim da cu ja sa mojih 55 godina bolje ostlužiti vojni rok nego li veliki deo danasnjih omladinaca.Od vojske mladi čovek može samo da ima koristi, a i naša država takodje.

alfa...!

27.05.2018. 13:37

@Dragan Ilic - Budalaština,kad neko tvrdi da ima koristi od služenja vojnog roka,kako možeš imati koristi od toga,to je bačeno vreme,niti nemaš plate,niti radnog staž,ništa baš ništa...........

Budalaština

27.05.2018. 11:56

Jesu profesionalci duplo skuplji, al' su pet puta pouzdaniji i sposobniji. Koncept opštenarodne odbrane podrazumeva masovne žrtve (topovskog mesa) koje se kompenzuju opštom mobilizacijom. Još nešto - kada zaratite, majke profesionalnih vojnika neće da demonstriraju i histerišu po Skupštini, kao što se nama desilo 90-ih prilikom intervencije JNA u Sloveniji ... ;)

TonySoprano

27.05.2018. 12:02

U vojsci se stvaraju prava i čvrsta drugarstva i prijateljstva, od kad toga nema zavladala je ova fejsbuk površnost. Mladi su postali lenji, nezainteresovani i površni, samo vojska to može da ispravi.

sasa

27.05.2018. 12:13

da sigurno cu dati svoje sinove u vojsku zato sto su muskarci,a sta cemo sa muskarcima koji kazu da su pederi,oni ce biti zasticeni.

PITANJE

27.05.2018. 12:32

Koji će poklič vojska da koristi da sa njim ustaje narod dragovoljno bez mobilizacije i koju će pesmu budnicu vojska da koristi da se sa njom diže iz rovova ko povampirena pa svi smo videli 90ih da je to bitnije i od sve sile oružja i razaranja a?

Dragomir Lazic

27.05.2018. 12:32

Prvo resite sve ucestaliju pojavu suicida medju oficirskim I podoficirskim sastavima pa cemo da sluzimo otadzbini!

Радован

27.05.2018. 14:51

@Dragomir Lazic - Мислиш, појаву самоубистава, Драгомире. "suicide" је енглеска ријеч.

Marko K

27.05.2018. 12:34

Vojska za one koji to zele, iskljucivo. Vojska nikome nije donela dobro vec samo zlo a za drugarstvo mogu da posluze i radne akcije recimo!

Oganj955

27.05.2018. 12:45

Ja sam služio vojsku u JNA 1982/1983 godinu dana u "kazerni" Marešal Tito u Prištini. GUBLJENJE VREMEN! U to vreme NATO vojnici su imali slušalice ugrađene u šlem i satelitsku vezu a ja sam nosio RUP 20 na leđima težine preko 10 kg i pušku ap 5 kg i ranac sa svakojakim glupostima. Prvi snajper bi skinuo tako natrontanog. Moral u vojsci.Koji crni moral...svi su gledali samo svoj interes i tu sam video takvo licemerje koje pre toga nisam verovao da postoji...zato samo profesionalci i ništa drugo

DW

27.05.2018. 21:18

@Oganj955 - #Oganj955. E, a ja sam služio vojsku SCG 2004/2005. u kasarni ''4.puk'' u Užicu junska partija, da bi krajem septempra 04 dobio prekomandu u 63.padobransku brigadu, najbolju jedinicu koja je ikad postojala kod nas. Em svi spremni, em motivisani, em obučeni... Sada imamo matore profesionalce, bedno plaćene koji će moći da budu u vojsci do 60 godine? Jel to vojska i klub penzosa?

Batica

27.05.2018. 12:47

Protivnicima sluzenja vojske cu reci samo jedno - Jevreji imaj 3 GODINE vojni rok!!! Zato sto su u problemu i ima ih malo. Ni naravno nismo u problemu a imamo i para da platimo par stotina hiljada profesionalne vojske.

Jovan

06.08.2018. 20:40

@Batica - Vojni rok nije ukinut, svako moze da ga odsluzi ako hoce, a ne da poziva da bude obavezan za sve. Srbija je politicki, ekonomski, tehnoloski i vojno daleko ispod NATO-a, s kim jedino moze ratovati jer ce uskoro svi nasi susedi biti deo tog saveza. Prema tome, svaki sukob sa njima unapred je izgubljen. Srbija nema ni teoretsku sansu da pobedi i cemu onda insistiranje na modelu vojske koji je prevazidjen i neefikasan.

Nikola

27.05.2018. 12:57

1.Ako ministar vojni nije služio vojsku zašto bismo mi morali ? 2.Kako bi reagovali iz Brisela i iz Amerike? Kupujemo rusko naoružanje, naš predsednik razgovara sa Putinom, razvijamo naše odnose sa Rusijom itd. U zapadnim medijima bi mogao da ispadne naslov "Srbija se sprema za rat".Onda bi Šiptari sa Kosova zvali Ameriku u pomoć. Da li želimo da nam se ponovi 1999? 3. Da li nam je dosta više ratova i protiv koga da ratujemo kada smo okruženi Nato članicama? 4. Mladi žele posao.

DW

27.05.2018. 20:54

@Nikola - #Nikola. Stvar je jako prosta. Siromašna Srbija ako hoće da bude vojno neutralna mora vratiti redovano služenje vojnog roka. U suprotnom mora u NATO, jer ovo sada ne vodi ničemu. Uzgred, nije ovo 1999. niti svet izgleda kao 1999. I tema je odbrana, a ne nezaposlenost. Ne treba menjati teze.

Jovan

06.08.2018. 20:35

@Nikola - Srbija je prakticno deo NATO. Potpisala je IPAP, ima sve obaveze kao NATO clanice prema njemu, samo nema sva prava jer nice clan vec se glumi neutralnost. Srbiju moze napasti samo NATO, a mala zemlja od ni 7 miliona stanovnika ne moze nikako da se bori protiv NATO pakta, sto se i videlo 1999. godine. Zato je za Srbiju svrsishodnije da postane clanica NATO-a i tako se obezbedi.

Видоје

27.05.2018. 13:14

Колико год је ЈНА била лоша, укидањем војног рока је настала велика празнина у процесу формирања комплетне одрасле личности, која ничим другим није попуњена. Војска није само пушка и топ, као што мисле ови помодни пацифисти и антимилитаристи ("не дамо мамино и татино злато"), који би сутра, кад нешто испадне, с некаквим правом први захтевали да их та иста "грозна" војска брани (наравно, без свог "злата" у њеним редовима - нек ратују туђа деца).

Радован

27.05.2018. 14:44

@Видоје - По чему је ЈНА била лоша? Господине, ЈНА је у поређењу са свим војскама на тзв. Западном Блакану, била војска. Морална, спремна, дисциплинована. Немојте да ширите неистине. Ако не знате, питајте.

DW

27.05.2018. 20:44

@Видоје - #JNA je... Tu grešiš. JNA je bila itekako sposobna, problem je bio što je spremana i uvežbavana za odbranu od spoljnog neprijatelja, a ne unutrašnjeg. VJ je preuzela koncept odbrane od JNA koji se pokazao efikasnim 1999. (ako se uzme u obzir snaga protivnika)

Прока

27.05.2018. 13:50

Питам све: да ли знају шта је доктрина (стратегија) одбране Србије. Они који су укинули обавезно служење војног рока, и при томе уништили велики део наоружања и војне опреме, урадили су то по директиви "американаца" и тиме директно угрозили безбедност земље. То је велеиздаја! Само да подсетим: ЈУНАЦИ са Кошара су војници који су били на редовном одслужењу војног рока и њихове старешине. За паметног доста.

Komentator

27.05.2018. 18:53

Koliko vidim ovde niko ne trazi od nekoga da ide u rat, vec da par meseci provede u kasarni i da uci neke stvari, malo dobije ten, malo se utegne, rano ustaje, tri obroka, drugarstvo, zezanje. I time doprinese bezbednosti drzave u kojoj mu zive roditelji, braca sestre rodjaci, deca..... Sta je tu toliko bas strasno?? Koliko kukavicluka, koliko defetizma od pojedinih. To bi zapucalo zeni pod suknju cim prvi metak pukne. Sramotni stavovi. Bljutavo.

Pukovnik

28.05.2018. 15:29

@Komentator - Pa kad ti nije strašno, izvoli pa se prijavi u vojsku. Isto važi i za ostale koji su opsednuti njome. U svako doba se možete prijavti, a nećete. I vi ste mi kao neke patriote...

Biljka

27.05.2018. 22:29

@lep i pravedan- Sto se tice drzavnih firmi, funkcionera itd, to si u pravu. Sto se tice privatnika ne razumem na koje privarnike mislis. Ne valjda na mini privatnike jer su oni u teskoj situaciji kao bili ko drugi koji nije na drzavnim jaslama. Ako mislis na Miskovica i Kostica to je nesto drugo