Независно, непристрасно, стручно, одговорно и ефикасно правосуђе, предуслов је јаке и демократске државе у којој се грађани осећају заштићено, у којој познају своја права која су постављена на јасним и чврстим основама, истакла је министарка правде Нела Кубуровић на отварању Прве светске конференције у области правосуђа која се одржава у Маракешу.


Министарка Кубуровић је истакла да је захтев за независним и непристрасним правосуђем полазна тачка и ослонац правне сигурности, приближавања правде грађанима и враћања поверења у правосудни систем.

Она је додала да једно од основних људских права јесте право грађана на суђење у разумном року и у законитом прописаном поступку, саопштило је ресорно министарство.

Говорећи о правосудном систему Републике Србије, Кубуровићева је указала да се правосуђе Републике Србије тренутно налази на врхунцу реформског процеса, уоквиреним и подржаним стратешким документима као што су Национална стратегија реформе правосуђа и Акциони план за Поглавље 23.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Кубуровић: Посебна одељења за корупцију до 200 милиона динара

"Улога Министарства правде РС је да постави чврсте и одрживе основе независног и одговорног правосуђа израдом и предлагањем законских прописа - од подзаконских аката до предлога за измене Устава Републике Србије", рекла је Кубуровић и додала да је посебан фокус српског правосуђа усмерен ка заштити људских и грађанских права, као и усклађивању српске правне традиције и европских вредности.

Она је истакла и да се Министарство правде приликом израде законских прописа опредељује првенствено за квалитет, пре него брзину доношења законских решења, а све у циљу добробити грађана Србије.

Министарка Кубуровић нагласила је да је јавна дискусија коју је покренуло Министарство правде на тему предлога амандмана на Устав Републике Србије трајала десет месеци и да су у процес биле укључене не само правосудне институције и стручна удружења, већ сви заинтересовани грађани.

"Јавна расправа показује отвореност Министарства правде да сагледа све предлоге и сугестије не само у циљу реализовања преузетих обавезе Републике Србије из преговарачког процеса већ и како би се остварио најбољи интерес грађана Србије да добију независно, непристрасно и стручно правосуђе", рекла је Кубуровићева.

Она је истакла да усклађивање законодавства у области правосуђа са законодавством ЕУ, такође представља један од приоритета Србије, те је тежња Министарства правде да се приликом процеса израде законских регулатива руководи превасходно препорукама и мишљењима саветодавних тела Савета Европе, конкретно Венецијанске комисије.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Кубуровић: Процесуирање ратних злочина важно за помирење

Коначно, министарка Кубуровић је указала да Министарство правде улаже напоре како би, кроз јачање правосудних институција и израду квалитених законских регулатива, унапредило тренутни правосудни систем Републике Србије и подредило га грађанима и њиховим потребама, а све у циљу унапређења владавине права.

Министарка правде се на маргинама конференције, која траје до 4. априла, сусрела и са министром правде Индије Шри Такур Прасадом са којим је разговарала о унапређењу правосудне сарадње између ове две земље, а до краја дана разговараће и са министром правде Шпаније Рафаелом Катаљом.

Такође, током првог дана конференција министарка Кубуровић се упознала и имала неформалне разговоре и са министрима правде Канаде, Португала, Холандије, Египта.