ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ: Радиће гинеколошке и прегледе младежа и абдомена

Б. Р.

четвртак, 22. 03. 2018. у 14:59

ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ: Радиће гинеколошке и прегледе младежа и абдомена

Фото П. Милошевић

У недељу се у Србији наставља превентивна акција министарства здравља

СЕДМА акција бесплатних прегледа, које организује Министарство здравља, реализоваће се у недељу од осам до 16 сати, у тачно 100 установа широм Србије, укључујући и Здравствени центар у Косовској Митровици.

Овога пута радиће се ултразвук абдомена, гинеколошки прегледи и прегледи младежа, али ће у установама које имају кадровских и техничких капацитета списак прегледа бити и много дужи. Тако ће Клинички центар Крагујевац радити и превентивни хируршки и превентивни интернистички преглед, који укључује и ЕКГ срца и контролу нивоа шећера у крви.


ПРОЧИТАЈТЕ И: IMA LI LEKA? Rak dnevno ubije četiri žene

Један број домова здравља, с друге стране, због техничких органичења неће моћи да ради сва три планирана прегледа, па ће дерматолошки преглед бити изостављен у Великом Градишту, Малом Црнићу, Голупцу... У Ваљеву ће посао поделити болница и дом здравља, па ће се у болници радити дерматолошки и ултразвучни прегледи, а у дому здравља гинеколошки.

Иако се ова акција организује од септембра, интересовање грађана је и даље велико. У прошлој, шестој по реди акцији, са 23.500 прегледаних у једном дану, оборен је досадашњи рекорд посета лекарима у оквиру ове акције Министарства здравља. У свих шест кругова досад је прегледано око 124.000 становника.

У Министарству здравља кажу да ће се наставити са оваквим акцијама, јер је циљ да се јача превентива, и потенцира рано откривање болести.


СВИ ДОБРОДОШЛИ

ПРЕГЛЕДИ се не заказују, а могу да се прегледају сви заинтересовани, чак и они који нису здравствено осигурани и немају здравствену књижицу.

Листа здравствених установа које учествују у акцији са врстом прегледа који ће бити обављани у свакој установи биће објављени на сајту Министарства здравља хттп://www.здравље.гов.рс.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације