Начелник Управе саобраћајне полиције Небојша Арсов каже ће изменама закона о саобраћају бити повећане казне за велика прекорачења брзине, вожњу под утицајем алкохола, невезивање појаса, прљаве таблице.

Казне ће бити смањене за мања прекорачења брзине и вожњу зауставном траком. Примена нових правила се очекује крајем ове или почетком следеће године, рекао је Арсов за РТС.

Додаје да је предлог закона прошао Владу а у Скупштини треба да буде усвојен у току новембра, тако да ће нова правила у саобраћају бити примењена крајем ове или почетком следеће године.

Прекорачење брзине и вожња под утицајем алкохола су најчешћи узроци саобраћајних несрећа, навео је Арсов.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: STROŽE KAZNE ZA BAHATU VOŽNjU: Granica za alkohol do 0,2 promila, nova pravila preticanja


Зато је, како указује, Министарство у новом закону повећало санкције и смањило дозвољену границу алкохола у крви на 0,2 милиграма по милилитру.

Такође, уводи се и нова граница - висока алкохолисаност, од 0,5 до 0,8 одсто.

Уводи се и неколико типова алкохолисаности у зависности од количине алкохола, на основу чега ће се и одређивати висина казне, наводи Арсов.

Што се тиче невезивања сигурносног појаса, казна се повећава на 10.000 динара, а за прљаве таблице на 10.000 динара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ko ne bude stao pešaku, kazna 1.000 evra

Арсов објашњава да полиција све више користи аутоматску детекцију прекршаја и камере због чега таблице морају да буду читљиве.

Казне ће бити смањене за мања прекорачења брзине и вожњу зауставном траком.

Мање прекорачења брзине је од 20 до 30 километара на час у насељу и 30 до 40 ван насеља, прецизира Арсов.

Казне су новчане и одузимање поена али не и одузимање возила, од чега се одустало, каже Арсов.

Коментаришући јучерашње улетање аутомобила у пешачку зону у Кнез Михаиловој, Арсов каже да тужилац није инцидент квалификовао као саобраћајну незгоду већ као кривично дело изазивања опште опасности.