Српски хероји добијају празник

Р. ДРАГОВИЋ

уторак, 24. 10. 2017. у 09:00

Српски хероји добијају празник

Фото Танјуг

Министарство одбране поднело иницијативу да се 4. децембар прогласи за Дан ратника. Министар Вулин: Биће то дан када ће наши хероји ући у касарне, школе и медије

СРБИЈА би већ ове године 4. децембар могла да обележи као празник посвећен палим и преживелим учесницима ратова - Дан ратника. Овим гестом држава би на највишем нивоу изразила захвалност свима који су под њеном заставом носили оружје од ослободилачких ратова у 19. веку, па до одбране земље од НАТО агресије 1999.

Министарство одбране званично је упутило захтев Влади да установи овај празник, у спомен на све грађане који су се одазвали позиву државе и стали у њену одбрану. Суштину ове идеје чини одавање почасти обичним људима страдалим за отаџбину, али и јачање културе сећања на ратове из скорије прошлости.

Иза ове иницијативе стоји министар одбране Александар Вулин који, за "Новости", каже да Србија не сме да заборави хероје који су је бранили у најтежим данима.

- Доста смо се по туђој вољи стидели наших јунака. На њих морамо бити поносни. То је основни разлог што сам Влади предложио да Дан ратника буде установљен као празник. То ће бити дан када ће хероји ратова бити добродошли у нашим касарнама и школама, и када ће добити простор у медијима. То раде све земље у свету и нема ниједног разлога да и ми то не чинимо - каже министар Вулин.

Учесници ратова деведесетих година, како истиче Вулин, дуго су били занемарени и без одговарајућих почасти. Раскид са овом праксом, како тврди, мора да се догоди.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: SEĆANjE NA RODOLjUBE: Obeležen dan borca

- Себе нећемо представљати бољим него што јесмо, али нема ни ћутања. Неће се више наши бивши војници присећати ратних дана у кућама и кафанама. Своје важне датуме обележаваће у домовима војске, где им је и место. Они су били војници који су се одазвали на позив њихове државе - каже Вулин за "Новости".

Дан посвећен ратницима само је део шире акције чувања прошлости од заборава. Министарство одбране и Војска Србије припремају низ акција у циљу исправљања неправде и сећања на ратне дане. Војни врх прикупиће тако имена свих генерала и пуковника погинулих на првим борбеним линијама. Она ће се наћи на мермерним плочама које ће бити постављене на зидове Велике ратне сале репрезентативног старог Генералштаба у Београду.

- Српска војска је током два светска рата забележила највећи број погинулих генерала и пуковника. То најбоље показује да су земљу бранили, заједно са војском, на првим борбеним линијама. Међу њима ће се свакако наћи и имена генерала Љубише Величковића, погинулог на ПВО положају 1999, као и Младена Братића, који је погинуо 1991. код Вуковара - наводе у Министарству одбране.

ТРАДИЦИЈА НА УНИФОРМАМА

ГЕНЕРАЛШТАБ ради на плану измена симбола и ознака за униформе припадника бригада ВС. Свака од ових јединица наставља традицију славних пукова и бригада Краљевине Србије и све три Југославије. Елементи традиције убудуће ће бити видљиви на бригадним заставама, симболима, као и свечаним и радним униформама њихових официра и војника.

СТАРИ РАТНИЦИ

ДАН ратника биће настављач традиције обележавања Видовдана као војничке славе, али и Дана ветерана који се тихо и неприметно обележавао протеклих година. Празник посвећен браниоцима отаџбине обележаваће се 4. децембра у знак сећања на дан када је потписан мир у Првом балканском рату.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (16)

Миро Марковић

24.10.2017. 09:31

Овај предлог министра војног је нешсто најмање што Србска нација може да уради за своје јунаке, знане и незнане, почев од ратова за време династије Обреновић као и за време династије Карађорђевић.Ако икакао Влада Србије може да нађе паре у својем буџету да обнови сва војничка гробља на путевима од пробијана Солунског фронта до свиох гробаља србских војника растурених по Румунији, Мађарској, Аустирји, Немачкој, Грчкој, Македонији, БиХ, Крватској, Тунису,итд.Сви су они за нас хероји.

Goran penzioner

24.10.2017. 09:45

A da li će to biti neradan dan i da li će se spajati sa vikendom ako recimo pada u sredu?

Vladimir

24.10.2017. 10:39

@Iskrena - Potpuno se slažem sa Vama. "Dan ratnika", čijih, kojih, kakvih ratnika?! "Dan branilaca otadžbine" je potpuno adekvatan naziv praznika. Ako im je baš do "ratnika" moglo bi i "Dan ratnika branilaca otadžbine" ili nešto slično.

MatijaBG

24.10.2017. 10:48

@Iskrena - Moj prijatelj iz Čačka je službovao 1999 te na Kosovu,tada su posle tog rata,svi učesnici tog izgubljenog rata trebali dobiti otpremnine od oko 100.000 dinara....17 godina psole tog rata on moli da mu se taj novac isplati....branioci Otdžbine? Evo ih živi,a gladni,živi a mole,a oni se sećaju kojih?

Милан

24.10.2017. 10:24

Издали сте све српске генерале Хагу. Једина држава у историји која своје испоручује. То ће историја памтити политичари имајте на уму.

ispravka

24.10.2017. 11:12

@MatijaBG - Matija , ti nikad nećeš biti junak pa ni tih , izgubljenih. Borac nije onaj koji izgubi već onaj koji se bori za svoj narod i otadžbinu. Pametnom je i to dosta , a da mu šta ružnije ne kažeš.

Милан

24.10.2017. 11:35

@MatijaBG - Срби су сваки рат победили, а територије смо губили споразумима и за столовима због неспособних политичара.

IV. BRIG. ZNG /SPLITSKA/

25.10.2017. 19:39

Kakav praznik kada vi niste ratovali. U Hrvatskoj smo se sami Hrvati između sebe tukli, rušili gradove jedni drugima, palili kuće pljačkali jedni druge a u Dubrovniku smo palili gume da se ogrijemo jer smo sami sebi isključili struju 1. 10.1991.g.