ПОЛА века рада наше гимназије обележили смо прошле године, па смо мислили да ће ова година бити мало "мирнија". Но, минула школска година била је успешнија и боља. Као ниједна досад. Само на међународним такмичењима 26 наших ђака освојило је медаље и награде, од чега 14 на престижним олимпијадама из математике и физике.

Овако је Срђан Огњановић, директор Математичке гимназије у Београду, поздравио госте, ученике и професоре поводом 51. рођендана ове школе од посебног националног значаја. На свечаности у Руском дому, Огњановић је нагласио да је најважније да се Гимназија и њена традиција очувају пред многобројним, свакодневним искушењима.

- Задужени смо да промовишемо математику и друге природне науке, и трудићемо се да на том пољу истрајемо - рекао је Огњановић. - Имамо, међутим, и других планова. Размишљамо о могућностима учења на даљину, као и о томе да наше учионице отворимо за ђаке из иностранства који би наставу похађали на енглеском.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Срђан Огњановић: "Нобел" није недостижан

За 51 годину рада, ученици Математичке гимназије освојили су 420 медаља на олимпијадама и разним међународним такмичењима из математике, физике, хемије и астрономије.

- Једно од најсветлијих одличја, златну медаљу са Олимпијаде из физике одржаној у Индонезији, донео нам је матурант Душан Ђорђевић, прошле школске године - рекао је Огњановић. - Освојити прво место на оваквом такмичењу, велики је подвиг који, осим изузетног талента, захтева велики рад и труд. Код нашег Душана, срећом, повезало се и једно и друго.

Овај успех био је повод да Душан Ђорђевић, сада бруцош Физичког факултета у Београду, на свечаности прими и новчану награду из фонда професорке Борјане Каменовић, која се традиционално уручује најуспешнијим ђацима Гимназије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Жели их и Ломоносов

- Био је то успех који ми је после дугогодишњег рада донео много задовољства, јер је највише одличје које се може освојити на средњошколским такмичењима - рекао је Ђорђевић, за "Новости". - Бављење теоријском и експерименталном физиком, моја је професионална будућност, а увек ћу поносно говорити да сам знање понео из ове школе. Математичка гимназија је вечна српска лагуна знања, науке, мира и лепоте.

Баш то су потврдили и њени најуспешнији ученици за прошлу школску годину када су, поздрављени громким аплаузом, на бину Руског дома изашли српски краљеви науке: Марко Шушњар, Вук Радовић, Марко и Игор Медведев, Јелена Иванчић, Милица Вукделић, Алекса Миљковић, Данијел Чубраковић...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Математичка гимназија обележила пола века рада

ПОНОС НАШЕ ЗЕМЉЕ

МАТЕМАТИЧКА гимназија је понос ове земље - рекла је Татјана Матић, државна секретарка Министарства телекомуникација. - Верујемо да је управо у наукама које промовише ова цењена установа - у математици, технологији и инжењерству, кључ за развој недостајућих кадрова и да је то једини ефикасан и одрживи пут националног и економског просперитета Србије.