Шабић: ДНК анализа најинвазивније задире у приватост

Танјуг

18. 09. 2017. у 10:50

Повереник за информације истиче да је анализа ДНК, односно биолошког материјала представља најинвазивније задирање у приватност и да се њом може открити огроман број података о личности

Шабић: ДНК анализа најинвазивније задире у приватост

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић апеловао је данас на народне посланике да, како каже, пажљиво и непристрасно размотре његове стручне примедбе и сугестије на текст закона којим се уређује национални ДНК регистар.


Повереник, наиме, истиче да је анализа ДНК, односно биолошког материјала представља најинвазивније задирање у приватност и да се њом може открити огроман број података о личности, укључујући и оне из категорије најосетљивијих.

У саопштењу Повереник напомиње да његове примедбе у вези са анализом ДНК на Предлога закона о националном ДНК регистру, који је утврдила влада и доставила Народној скупштини на усвајање, нису прихваћене.

Због тога је, како наводи, упутио је писма председницима скупштинских одбора за одбрану и унутрашње послове и за људска и мањинска права и равноправност полова.

У тим писмима Повереник је поново указао на потребу да се што је могуће више смањи ризик евентуалних злоупотреба, те сматра да се овом питању мора приступати са заиста посебном пажњом.

То, према његовим речима, као минимум подразумева јасно, прецизно дефинисање круга лица у односу на које је оваква обрада података оправдана, као и јасно дефинисање рокова чувања прикупљених података.

"Међутим, у Предлогу закона нису прецизно дефинисани услови под којима се врши упис, коришћење и брисање података садржаних у регистру, нити се прави разлика између обраде података о лицима која су осумњичена за извршење неког кривичног дела или против којих се води кривични поступак, с једне стране, и лица оштећених извршењем кривичног дела (жртве), с друге стране", истиче Повереник.

Наводи да исто тако ни рокови чувања података у националном ДНК регистру нису прецизно утврђени, а ни ту се не прави никаква разлика између лица која су осумњичена, окривљена, правноснажно осуђена или правноснажно ослобођена.

Стога Повереник поново упозорава да Устав Србије утврђује да се прикупљање, држање, обрада и коришћење података о личности уређује законом. Искључиво законом, не подзаконским актима, с чиме у супротности да ближе прописе о начину вођења националног ДНК регистра прописује влада, како је то предвиђено Предлогом закона.

"Будући да је реч о закону чија решења могу имати несагледиве последице по права и слободе великог броја грађана, а да Повереник нема на располагању могућност подношења амандмана нити било који други инструмент којим би могао утицати на даљу законодавну процедуру, као заштитник права на заштиту података о личности апеловао је на народне посланике да пажљиво и непристрасно размотре стручне примедбе и сугестије дате на текст закона којим се уређује национални ДНК регистар", навео је Шабић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

ljuba

18.09.2017. 11:12

Da li Šabić ima nešto pametnije da radi.? Koliko je meni poznato ova analiza se radi da bi se dokazalo očinstvo ili otkrio neko koje optužen za zločin ! Ako bi se zaštititlo pravo na privatnost ugoržava se druga strana koja traži DNK analizu

E

18.09.2017. 12:20

Nacionalna baza DNK je potrebna i korisna. Problem je zaštite podataka, ko upravlja, ko kontroliše i ko sme da pristupi tim podacima. Kao i uvek, najveća briga je onemogućavanje korupcije i javašluka kao garanta svake privatnosti.

CZBGD

01.10.2017. 11:38

@E - Vidi, serijskom ubici u USA je nemoguće uzeti DNK uzorak ako on to NEĆE !!! Pusti ti tu priču o DNK registru.Nije ovo Nemačka a nije ni 1933 godina.

Hercegov Grad

18.09.2017. 13:07

Njima i jest cilj da se otkriju rizicne osobe za bilo kakve kombinacije i podložne uticaju drugih osoba!

mile

18.09.2017. 13:26

Obaveštenje za Poverenika,nema briga niko neće biti osuđen,stvar je u tome da se izgleda planiraju izbori pa treba zamajavati narod sa nečim.Samo jadna ova ubijena žena.

Revolucija

19.09.2017. 10:22

DNK registar? Ova vlast je totalno prolupala. Da nije to direktiva od Skota posto USA odkupljuje DNK uzorke slovenskih naroda da pravi biolosko oruzje...Sve politicare u Srbiji treba zatvoriti, vreme je da se narod dize i razmislja svojom glavom!!!