Више од половине грађана је за Србију без војних база

Танјуг

05. 09. 2017. у 14:37

Истраживање "Демостата" показало да већина становника не жели да велике силе имају војно присуство у нашој земљи

Више од половине грађана је за Србију без војних база

Фото: П. Милошевић

Више од половине грађана Србије (53 одсто) сматра да Србија не треба да има војне базе ниједне од великих сила, док 20 одсто мисли да то треба дозволити Русији, а два одсто САД-у, показали су резултати августовског истраживање "Демостата".


Истраживање "Којем би се царству приклонили...Србија између Истока и Запада" показало је и да већина испитаника, њих 41 одсто, сматрају да је Русија највећи пријатељ Србије, а следе Кина са шест одсто, Грчка четири одсто, Македонија (три одсто) и Црна Гора и Немачка са по два одсто).

С друге стране, према резултатима истраживања која су данас представљена, на питања у којој би земљи, после Србије, највише волели да живе и коју би државу препоручили својој деци за живот и рад, предњаче западне земље.

Тако је 11 одсто испитаника на питање у којој би земљи највише волели да живе навело Немачку, седам одсто Швајцарску, по пет одсто Аустрију, Италију и Шведску, док се четири одсто изјаснило за САД.

Својој деци би за живот и рад 16 одсто испитаника препоручило Немачку, 11 одсто Швајцарску, по пет одсто Аустрију и САД, а по цетири одсто Шведску и Норвешку.

Главни истразивач Срећко Михаиловић рекао је да је очигледно када је у питању економија и доношење рационалних одлука везаних за квалитет живота грађанин Србије је оријентисан ка Западу, а када је реч о пријатељству или неким традиционалним осећањима онда је оријентисан ка Истоку.

Михаиловић је рекао да многе његове колеге кажу да истраживање није ни требало радити јер су познати резултати.

"Србији је срце на Истоку, а џеп на Западу. То је налаз многих истраживања на ову тему", навео је Михаиловић на представљању резултата истраживања које је, како је навео, спроведено на репрезентативном узорку од 1.200 испитаника.

Када је реч о политичким оријентацијама које су повезане са преференцијама страних земаља, налази истраживања су показали да испитаници који су на председничким изборима гласали за Александра Вучића у 51 одсто случајева као највећег пријатеља Србије виде Русију, док они који ће на следећим парламентарним изборима гласати за СНС у 54 одсто случајева виде Русију као највећег пријатеља Србије.

Они који су гласали за Вучића "дали" би базе у Србији само Русији и то у 28 одсто случајева, а 21 одсто Вучићевих гласача својој деци би за живот и рад препоручили Немачку.

Михаиловић каже да је занимљив и налаз у вези са старости испитаника и њихових одговора на четири питања у истраживању.

Наиме, додаје, показало се да млади испитаници у односу на просек имају нешто повољнији однос према западним земљама, него што имају према Русији, за разлику од најстаријих испитаника, поготово старијих од 75 година, који су више оријентисани ка Русији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

GDE SU TIH VISE OD POLOVINE GRADJANA SRBIJE?

05.09.2017. 14:57

STA CEKATE, sto ne proterate vojnu bazu Bond Stil iz Srbije? Kad ste takvi da vam Rusija ne treba, uradite to onda sami. Meni lici da je taj "demostat" blizi Briselu nego Beogradu.

Kiza

05.09.2017. 15:29

Posto sam ziveo 10 godina u Moskvi, vratio sam se definitvno marta ove gosine, voleo bih da znate sta Rusi misle o nama. Bili bi ste veoma razocarani. Ruai ne vole ni sami sebe, a o drugima da i ne govorim.

Анти Антифа

05.09.2017. 17:00

Онда нека Влада,премијер и председник уклоне Бондстил