ШАБИЋ ПИСАО ПРЕМИЈЕРКИ БРНАБИЋ: Заштита података грађана врло лоша, одлаже се доношење новог закона

Танјуг

30. 08. 2017. у 12:05

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Родољуб Шабић, упутио је данас писмо премијерки Ани Брнабић

ШАБИЋ ПИСАО ПРЕМИЈЕРКИ БРНАБИЋ: Заштита података грађана врло лоша, одлаже се доношење новог закона

Фото Танјуг

БЕОГРАД - Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Родољуб Шабић, упутио је данас писмо премијерки Ани Брнабић у којем је изразио, како је навео, разочарање неразумевањем због односа владе према настојању Повереника да помогне, да се доношење новог Закона о заштити података о личности по ко зна који пут одлаже на неизвесно дуг рок.

У саопштењу достављеном медијима, Шабић каже да коментар премијерке Брнабић да Модел новог закона "садржи бројна добра решења" и "представља јако добар основ за даљи рад", представља куртоазне фразе.без практичног значаја, с обзиром на то да га је премијерка обавестила да је Модел "прослеђен члановима Радне групе која ради на припреми новог закона како би га имали у виду".

"Модел закона који је Повереник ставио на располагање Влади заправо је комплетан, образложен, у потпуности у складу с Пословником Владе припремљен нацрт закона. Његовој изради значајан допринос је дао велики број стручњака из цивилног сектора и компетентних НВО", навео је Шабић.

Оценио је да би стављањем тог Модела у формалну процедуру, излагањем кроз јавну расправу, опсервацијама и критици ; заинтересованих, укључујући ту и Радну групу и сва министарства, и потом евентуалним корекцијама текста, Србија могла да у релативно догледно време добије нов неопходан закон.

Сматра да се влада уместо за то, опредељује за "активност" која већ дуже од пет година није дала никакав ефекат и да је "и уз најбољу вољу практично немогуће наћи оправдање".

Повереник подсећа да је стање у области заштите података о личности врло лоше, оптерећено бројним проблемима и свакодневним повредама права грађана, што је у великој мери условљено кашњењима и пропустима у усвајању неопходних законских и других докумената.

Прочитајте још:

* Ко пожели, нестаће са интернета

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

aleksandra60

30.08.2017. 21:28

Polako Sabicu sticices i ti na red sa tvojim zakonom kuda zuris toliko .

DFejan

31.08.2017. 00:07

Pa ljudi ne može se sve preko noći uraditi, to bi trebao da Šabić najbolje zna.

DFejan

31.08.2017. 00:23

Imamo dosta već hitnih zakona, a zakon Šabićev nije odložen već samo treba da sačeka svoj red ispred mnogo hitnijih zakona.