Ko poželi, nestaće sa interneta

V. C. S.

08. 07. 2017. u 22:02

Radna grupa do septembra završava zakon o zaštiti ličnih podataka po ugledu na dokument EU; Uvodi se pravo na zaborav, veća bezbednost čuvanja podataka

Ко пожели, нестаће са интернета

Shutterstock

VEĆ od sledeće godine svakom građaninu Srbije zakon će garantovati pravo da bude zaboravljen. To znači da podaci o njemu, u skladu sa njegovom željom, neće biti skladišteni na internetu, niti ćete na društvenim mrežama i pretraživačima moći da nađete njegovo ime i prezime.

Banke, supermarketi, osiguravajuća društva, političke partije i svi ostali koji rukuju podacima o ličnosti, zakon će obavezati na nova pravila. Cilj je da naši lični podaci budu bolje čuvani, da ne mogu biti zloupotrebljeni ili prodati, i da se ne može lako probiti sistem zaštite, kao u slučaju kada se baza podataka 400.000 građana Srbije, sa njihovim JMBG, brojevima ličnih karata, kućnim i mobilnim telefonima i adresama našla na jednom javnom serveru.

Treća zakonska novina je da poverenik za obradu podataka o ličnosti neće biti osnovni mehanizam zaštite, iako će i dalje imati inspekcijska ovlašćenja. Osim njega predviđeni su i drugi mehanizmi. Na primer, prigovor građanina onome ko obrađuje njegove podatke, zahtev za ograničenje korišćenja ličnih podataka, pravo na sudsku zaštitu i nova pravila o naknadi štete u slučaju korišćenja podataka suprotno zakonu.

Sve ovo predviđa nova Uredba o zaštiti ličnih podataka EU. Mnoge zemlje su direktno prevele ovu uredbu koja je zamenila domaće zakone, kaže prof. Saša Gajin, član Radne grupe za izradu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Srbija to ne može, jer nije u EU, ali je stav Radne grupe da domaći zakon mora biti potpuno harmonizovan sa evropskom uredbom.

- Prednacrt Zakona trebalo bi da bude završen do septembra. Cilj radne grupe je da bude usvojen i da se završi priprema za njegovu primenu do aprila 2018, kada počinju i zvanično da se primenjuju pravila Uredbe EU - govori Gajin.

I poverenik Rodoljub Šabić predao je svoj model zakona.

- Radna grupa će ispred sebe imati njegov model, ali bojim se da nema mnogo toga što bi moglo da nam pomogne, jer ima velikih razlika između tog modela i Uredbe EU - kaže Gajin.


ZAMERKE POVERENIKU ŠABIĆU

NEKI članovi evropske Uredbe su skoro doslovce preuzeti u modelu poverenika Šabića, dok drugi nisu ni pomenuti. Ili su preneti samo delovi nekih članova, a drugi izostavljeni. Ima i pravnih grešaka, kaže Gajin.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Mile

08.07.2017. 22:16

Kako ih nije sramota, službe ljudima čitaju mesindžer bre! O čemu ovde pričamo, klasično mazanje očiju!

Marko

08.07.2017. 22:26

Ovo izgleda ima drugu pozadinu. U srbiji vec godinama tajkuni i kriminalci pokusavaju da izbrisu svoje ime iz rasnih tektova da bi mogli da budu ugledni gradjani.

Računarac

09.07.2017. 03:39

To ne radi baš tako. Srbija ima zakonsku nadležnost u Srbiji samo. U slučaju da se zakon ne poštuje a da je u pitanju vlasnik firme iz inostranstva jedino što je moguće uraditi je zabraniti in nešto što im treba iz Srbije. Internet nije moguće ukinuti niti cenzurisati (ima jednostavnih načina da se cenzura zaobiđe)

SMOKI

09.07.2017. 09:24

Pa kada ste vec toliko opredeljeni i zurite u EU UVEDITE i vredenost norma sata po zakonima EU. Uvedite i isplatu zarada po zakonima EU. Iz EU samo usvajate ono sto je najlosije po nas i ono sto lopovima koristi.Ostalo mora da ceka clanstvo u EU. Narodu samo muzike i poreza da cuti.

Raša

10.07.2017. 23:15

Profesore, nije li nonsens permanentno angažovanje u radnoj grupi gospodina Grahama Satona koji je učestvovao u izradi aktuelnog, lošeg Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, potom Nacrta koji je po oceni stručne javnosti bio katastrofalan, akoako stvari stoje, koji će učestvovati i u izradi novog Nacrta koji se očigledno neće oslanjati na Model Poverenika koji je stručna javnost ocenila vrlo dobrim. Stiče se utisak da Vam je taj ekspert nametnut i da nemate prostor za samostalno odlučivanje?