Чикарић: Умирање од рака делом последица бомбардовања

Танјуг

23. 03. 2017. у 14:57

Стопа умирања од рака у Србији је достигла сам врх стопе смртности од те болести у Европи, што је делом последица НАТО бомбардовања, изјавио је председник Друштва за борбу против рака, Слободан Чикарић

Чикарић: Умирање од рака делом последица бомбардовања

Фото В.Данилов

Стопа умирања од рака у Србији је достигла сам врх стопе смртности од те болести у Европи, што је делом последица НАТО бомбардовања, чија се 18. годишњица навршава сутра, изјавио је данас председник Друштва Србије за борбу против рака, Слободан Чикарић.

Тим поводом, али и поводом месеца марта, који је, иначе, у свету познат као месец борбе против рака, данас је у просторијама Друштва, које се годинама бори да прикаже штетне последице осиромашеног уранијума коиришћеног у бомбардовању, одржана је конференција за новинаре на којој је доктор Чикарић подсетио да је тада на Србију бачено 15 тона осиромашеног уранијума.

Реч је, објаснио је, о супастанци која може да изазове мутације гена и канцерогенезу.

Да је та супстанца пала у једном комаду и на једно место, она не би била опасна, рекао је Чикарић.

Осиромашени уранијум је, подсетио је, углавном бацан на територији Косова и Метохије, стварајући облаке прашине, коју је ветар разносио по целој Србији, па је он стизао до других градова, општина и фарми.

Осиромашени уранијум је удисала и стока, чије производе су конзумирали људи.

То је, казао је Чикарић, врло опасно јер чак и мала доза јонизујућег зрачења може да изазове малигне туморе.

Малигни тумори, објаснио је он, могу да се појаве и 15 до 20 година након изложености зрачењу, што значи да и они који сада оболевају од тих болести, то може бити последица бомбардовања.

Према подацима из 2014, што се поклапа са тим периодом, у Србији се карцином појављављује 2,5 пута више од светског просека, а на подручју КиМ, које је било изложено највећој количини зрачења, исте године је било 50 одсто више оболелих од рака у односу на 2013.

Оно што осим тога забрињава, истакао је Чикарић, јесте да се осим осиромашеног уранијума користио и Плутонијум 239, који се употребљавао и за употребу америчких, атомских бомби.

"Бацити осиромашени уранијум на становништво је злочин, а ако се у њему нађе и плутонијум, то је злочин појачан десет пута", закључио је Чикарић.

Осим Чикарића, на конференцији је говорио и генерал Слободан Петковић рекавши како је неопходно све људе, а посебно оне који још увек живе на Косову, информисати о опаснотима којима су изложени.

Петковић каже да је неопходно да се власт озбиљније позабави тим проблемом и да се оформи стручно тело које ће бити посвећено томе.

Такође, из Друштва чији је члан, залажу се и за то да свима који су оболели од карцинома а живе на подручју Косова, буде обезбеђено бесплатно лечење.

На крају, каже Петковић, неопходно је залагати се да се заувек забрани коришћење осиромашеног уранијума као оружја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Ok

23.03.2017. 15:21

hoće li se neko setiti da podnese tužbu i odštetni zahtev protiv zlikovaca iz nato

Gojko

23.03.2017. 16:14

@Ok - Na današnjem obeležavanju 18. godišnjice zločinačkog NATO bombardovanja SRJ,general Starčević je rekao da je u 28 dana Niš bombardovan 40 puta sa strahovitim posledicama.Govorio je i general Lazarević.

nece

24.03.2017. 08:54

@Ok - nece jer je Milosevic podpisao tajni dokumenat da nece tuziti niti objaviti protivnicke gubitke

Ljubinka Vučković

23.03.2017. 16:15

Suprug mi je preminuo od raka, ja sam operisana od tri. različita.Interesuje me , je li to delimično ili totalno. I koga da optužim za i možda tražim odštetu za materijalnu i nematerijalnu. Ili smo mi kolateralna šteta. Sve ovo za poslednjih desetak godina.

netwcno

24.03.2017. 08:53

odiromaseni uranijum mogao je samo u osobu koju pogodi metak da ozraci ,municija sa odiromasenim uranijumom je alfa a ne gama. jacina radijavije jednog metka je kad se otvori je tolika da ne moze da prodje kroz list papia. ASto se tuzbe tice tuzite proizvodjace hrane,fabrike u okruzenju u kom zivite. oni su izazivavi raka kao i samu drzavu Srbiju i njenje politicare koji vas neprestano drze pod stresom osnovne egzistencije

Nostradamus

24.03.2017. 09:15

"..Osiromašeni uranijum je, podsetio je, uglavnom bacan na teritoriji Kosova i Metohije, stvarajući oblake prašine, koju je vetar raznosio po celoj Srbiji, pa je on stizao do drugih gradova, opština i farmi..."?. Zanimljiva teza, jer ako je to tako onda bi i na KiM smrtnost od tog istog uranijuma bila deset puta veca, nego sto je u Srbiji. Ili je to bio nekakav specijalni uranijum koji napada jedino nas Srbe?. Ovo nema nikakve veze sa naucnim pristupom problemu, vec ima veze sa mitologijom.

sneki

24.03.2018. 23:55

Nece biti da je rak samo delimicno posledica bombardovanja!ja sam obolela 2003,do tad sam bila zdrava ko konj.Mozda sam se zato "izvukla".Uglavnom,secam se ,penjala sam se liftom na cetvrti sprat.U istom su bili doktor Cikaric i supruga tadasnjeg americkog ambasadora,gospodja Montgomeri(o njoj se pricalo kao o britanskoj spijunki,ali ja to ne znam).Bolje ce vam reci doktor sta je ona picnuta ko za bal u vrtoglavim stiklama i doterana trazila na onkoloskom institutu.Nas bolesnice nije obilazila.