Споразум о социјалној сигурности српских радника у Словачкој

Танјуг

понедељак, 13. 03. 2017. у 16:56

Споразум о социјалној сигурности српских радника у Словачкој

Фото Танјуг

Србија и Словачка ће ускоро потписати нови споразум о социјалној сигурности који ће боље заштитити раднике који из Србије одлазе на рад у Словачку, најавио је данас у Братислави министар за рад Александар Вулин
Србија и Словачка ће ускоро потписати нови споразум о социјалној сигурности који ће боље заштитити раднике који из Србије одлазе на рад у Словачку, најавио је данас у Братислави министар за рад Александар Вулин, а његов домаћин, словачки колега Јан Рихтер, каже да је проблем "рада на црно" оптерећење за обе земље.

Вулин и Рихтер договорили су, наиме, успостављање директне комуникације између министарстава Србије и Словачке, односно инспекција за рад двеју земаља.

Србија и Словачка ће сарадњу на овом пољу остварити и са осталим земљама у региону - Мађарском, Чешком и Румунијом.

Министар Вулин је нагласио да нико у Србији не жели да наши радници иду из Србије, али ако то ипак учине држава ће предузети све да их заштити.

"Кретање радне снаге је незаустављив феномен и баш зато то мора бити боље контролисано. Ми би волели да наши људи остају у нашој земљиу да раде, али када већ одлазе морају да буду сигурни", рекао је Вулин.

Он је додао да је највећи интерес Србије да њени грађани остану да раде у Србији и да их нико не подстиче и охрабрује на одлазак, али да је Србија слободна земља и да свако може да је напусти када хоће.

Вулин је истакао да нема проблема у сарадњи две земље али сви имамо проблем са несавесним агенцијама које искориштавају наше раднике, варају и словачку државу и послодавце у Словачкој.

"Српски радници не знају где иду и шта их тамо чека, зато што агенција која је регистрована у Србији само их упућује на агенције које су регистроване Мађарској, Румунији или Чешкој", појашњава Вулин.

Он је додао да радници из Србије раде на црно, немају социјално и пензионо осигурање и на тај начин оштећују и српску и словачку државу, али и себе јер за то немају уплаћен пензиони стаж.

Како би се том проблему стало на пут договорено је успостављање тешње сарадње два министарства - српског и словачког, сарадње две инспекције рада, али и успостављање правног како би заједно могли да раде на сузбијању рада на црно и нелегалних агенција.

Вулин је рекао да се захваљујући Рихтеру за тај случај заинтересовао цео регион, те да ће се сарађивати и са министрима Мађарске, Румуније и Чешке.

"Само заједно и само међусобно делећи информацихје моћићемо да се боримо приотив експлоатације људи. Ако словачко министарствио буде знало колико људи и преко кога долази да ради у словачку, лако ће утврдити ко је пријављен ко не, ко има папире ко не", нагласио је Вулин.

Он је подсетио да је кретање радне снаге незаустављуив феномен, те да се зато мора боље контролисати.

Вулин се јос једном захвалио Влади Словацке на принципијелном ставу и непризнавању независности КиМ.

Словачки министар за рад Јан Рихтер каже да проблем рада на црно радника из Србије у Словачкој представља велики терет за обе земље, те је неопходно да се пронађе решење и због радника који су тренутно у Словачкој и раде без радне дозволе.

Проблем је настао, како каже, што поједине агенције заобилазе закон и фалсификују основне документе који се тичу запошљавања грађана Србије у Словачкој.

"Многе агенције покушавају да заобиђу словачко законодавство па формирају филијале у Чешкој, Мађарској, Румунији па и у Србији, које касније посредују у запошљавању у Словачкој", појашњава Рихтер.

Он каже да је највише српских држављана "изиграно" преко словачке агенције Ларго која има филијале у Мађарској и Србији, а који су ангажовали раднике за рад у Самсунгу.

"Ова агенција је најмање 680 радника запослила у Словачкој за потребе фирме Самсунг. Њима су у Мађарској фалсификовали сва документа везана за њихов социјални статус и радни уговор, чак и образац А1, који је основнио докуменат у вези са доласком радне снаге из трећих земаља у ЕУ", појаснио је Рихтер.

Он је појаснио да су на основу фалсификованих докумената израђени уговори о раду, а да ти радници нису социјално збринути ни у Мађарској ни у Словачкој.

"Зато смо тражили начин како да се изборимо са овим проблемом и како да се поставимо према радницима из Србије који нелегално раде у Словачкој, а који они нису учествовали у том ангажовању које нелегално", нагласио је он.

Рихтер каже да је за решавање проблема заинтересована и фирма Самсунг, који у једној смени од 1.000 радника имају чак 570 радника из Србије, те да су српски радници за Самсунг веома важни.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Vladimir Djuric

14.03.2017. 13:39

Pa ovo što objavljuju Večernje Novosti je bez veze, jer ja sam diplomirani mašinski inžinjer i osam godina sam bez posla. Ministar Vulin, izgleda da se odrodio od naroda, pa nezna kolika korupcija u Srbiji prilikom zapošljavnja, e zato su ovi Srbi , uglavno njih 70 posto krenuli put Slovačke , kako bi zaradili neki evro , da kada se vrate u Srbiju mogu da prežive, a 30 posto njih krenuli su onako radi avanture, da promene sredinu. Jel lako je Ministru Vulinu on ima 160000,00 Srpskih dinara platu

moma52

14.03.2017. 18:56

@Vladimir Djuric - Meni bi bilo dovoljno da imam ono što Ministar ima osim plate,budite sigurni da je to više od plate.Pošto je sloboda kretanja pravo, kako Ministre ne stvoriste uslove da radna snaga pohrli u Srbiju i nama već "Izrađenim" od prevelike uposlenosti pomognu,a eto mi bi ,pošto smo čestiti,toj stranoj radnoj snazi obezbedili sve ono što tražimo za naše koji rade napolju.