Словенци суде официрима ЈНА

В. Ц. Спасојевић - Р. Драговић

03. 09. 2016. у 22:00

Бивше републике СФРЈ траже најмање 300 припадника некадашње војске због ратних злочина. Уколико Србија уђе у ЕУ, њима ће претити хапшење по скраћеном поступку

Словенци суде официрима ЈНА

Рат у Словенији, Драгомир Грујовић

КАПЕТАН Драгомир Грујовић из Чачка, против кога је Словенија расписала потерницу још 1997. године због наводног ратног злочина, само је један од најмање 300 војника и официра бивше ЈНА за којима трагају бивше југословенске републике. Сви су они оптужени за ратне злочине, иако су само бранили своје касарне.

А да нису, огрешили би се о тадашњи Кривични законик СФРЈ, по ком су били дужни да "спрече предају положаја непријатељу", и одговарали би за издају у Београду. Кад и ако Србија уђе у ЕУ, њима ће претити хапшење по скраћеном поступку на основу европског налога који се примењује у свим чланицама Уније.

Грујовић је добио позив за саслушање пред судом у Новом Месту, заказано за 13. октобар. Како каже за "Новости", неће отићи:

- Не напуштам Србију одавно, јер је на снази потерница и могу да ме ухапсе. По том питању најгори су Црногорци и Босанци - каже Грујовић.

Управо због бојазни да би могао да буде изручен због злочина који није починио, он је пре десетак дана, преко Амбасаде Руске Федерације у Београду, тражио руско држављанство и још чека одговор.

Оптужница против њега подигнута је 1994, а тужилаштво у Новом Месту први пут му је уручило тек у мају 2015. Терете га да је у време сукоба ТО Словеније и ЈНА "застрашивао цивиле" као заповедник ратног складишта ЈНА са 7,2 милиона литара горива у Пушчави код Мокронога, претећи да ће складиште дићи у ваздух. Терете га и да је пуцао из пиштоља на заповедника складишта, Словенца Бранимира Фурлана, који је складиште хтео да преда и који је такође пуцао на Грујовића.

У складишту, из којег су побегли војници Словенци и Албанци, остали су Грујовић, водник Дејан Ковачевић, Хрват и каснији Грујовићев кум, и још 33 редова. Ова посада је, претећи Словенцима да ће, ако буду нападнути, дићи у ваздух резервоаре с нафтом, четири пуне недеље чувала и до примирја сачувала сву имовину, наоружање и војнике. Само један је био рањен.

ХРВАТИ НОСИЛИ ДОКУМЕНТАЦИЈУ Драстичан пример прогона бивших и активних официра јесте потез Хрватске из 2009. године, када је отворила истрагу против чак 28 пилота ЈНА, због дејства у околини Дубровника 1991. године. Иза овог и других сличних случајева налазе се Хрвати, који су почетком рата напустили Армију. Прелазећи на супротну страну, најчешће су из јединица односили дневнике и спискове бројног стања. Ове документе хрватско правосуђе третирало је као првокласне доказе о њиховој умешаности у злочине.

- Жао ми је што ме нико из државе није позвао и понудио подршку. За разлику од Словенаца, који чувају своје ветеране, наша земља о нама не брине - каже Грујовић.

Највише бивших припадника ЈНА гони Хрватска. Од 3.600 људи које су у почетку процесуирали за ратне злочине, број је "пао" на 1.577, док је осталима дело преквалификовано у оружану побуну и амнестирани су. Од преосталих, бар 300 су војници и старешине некадашње заједничке војске.

- Само на једној оптужници за "Лору", која је пре него што је постала затвор, била ратна лука, налази се 37 имена. На оптужници за Задар и задарски аеродром их је двадесетак, а за бјеловарску касарну 25... Хрвати гоне све команданте и помоћнике команданата касарни који су се бранили када су били нападнути - каже Саво Штрбац из организације "Веритас".

По хрватским потерницама већ је ухапшено 160 Срба у свету, од чега су 54 изручена Загребу и против двадесетак је обустављен поступак будући да им је дело преиначено у оружану побуну. По европском налогу за хапшење откад је Хрватска постала чланица ЕУ ухапшено је десетак Срба, на Малти, у Француској, у Британији тројица чекају екстрадицију.

- Са Капетаном Драганом је у ћелији капетан Павле Пантић, капетан бојног брода и некадашњи командант касаране "Лора". Он је ухваћен приликом уласка из Србије у Црну Гору, а Хрвати га терете да се наводно из "Лоре" пуцало по Сплиту. Молили су га да призна кривицу, а да ће му заузврат дати "само четири године", па ће убрзо моћи назад у Србију, кћерки инвалиду. И сам тешко болестан, одбио је - каже Штрбац.

У истој ћелији је и генерал Борислав Ђукић, кога је лане такође изручила Црна Гора. Његово име налази се на две групне оптужнице - за рушење бране на Перучи и злочине против цивила у северној Далмацији. У Словенији је, осим Грујовића, кривично гоњен и Тихомир Савић, који је пред мариборским судом оптужен да је као командир минобацачког вода 1991. наложио гранатирање цивилних објеката, али је поступак против њега обустављен.


ОПРАВДАЊЕ ЗА СЕЦЕСИЈУ

Словенци и Хрвати још гоне припаднике ЈНА иако су и сами чинили злочине током ратних сукоба - подсећа пензионисани генерал Видоје Пантелић из Клуба генерала и адмирала.

- У Словенији, која хоће да суди Грујовићу, нико није одговарао за убиства младих војника ЈНА. Оптужницама и потерницама за наводне злочине Хрватска и Словенија заправо доказују оправданост једностране сецесије - наводи Пантелић и истиче да би решавање проблема које имају бивши официри у ЕУ требало да постане прворазредни задатак за наш државни врх.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (29)

Branko

03.09.2016. 22:21

Polako ljudi, nikome ne sude Slovenci. Da li je kap.Grujović kriv ili nije - pojma nemam. Nikome sa prezimenom Grujović se ne sudi u Sloveniji i . /tačka/

mića

03.09.2016. 23:02

@Branko - Covece u kom ti svetu zivis ? Sta nam je uradio Aleksandar Karadjordjevic ? Gde bas njega da izbaci istorija u sudbonosnim vremenima ? "Ujedinitelj"

Aleksandar

03.09.2016. 23:30

@Branko - Branko, nemas pojma ko su Slovenci. Da li monda zivis u Slovenij i Srbin si jos uz to? Da li si proziveo 90-te u Sloveniji kao Srbin?

Branko

03.09.2016. 23:52

@Branko - Devedesete sam na žalost preživljavao i preživeo u Srbiji. Živim u Sloveniji. A da li sam Srbin, Albanac, Grk, Turčin, Slovenac ... nije bitno. Nacionalnost mi nikada nije bila profesija, niti će biti. Pozdrav.

Aleksandar

04.09.2016. 03:25

@Branko - E moj crni Branko, zato ces i nastradati prvi, kad to becki konjusari odluce. Da samo vidis kako slovenska braca uzivaju kad to rade. Bio sam u Prevaljama od 86 do 99... Poznajem ih predobro, nastranu to sto mi je supruga zlovenka...

balerina

04.09.2016. 03:33

@Branko - eto ja sam cula da 90-ih nisi smeo javno da govoris srpski na ulici, a sad se kao popravila situacija mada ima i sada slucajeva gde nastavnica opominje ucenicu koja se obratila drugarici na maternjem odnosno srpskom :" ovde se prica slovenscina" a da ne pricamo o "izbrisanim" Srbima 91

alfa...!

04.09.2016. 08:41

@Branko - Aleksandar,vidim,volite da lepite etikete pojedinim narodima,u tome ste stručnjak.........................

maki

04.09.2016. 08:54

@Branko - Nije Ujedinitelj dovuko Komuniste da crtaju granice od oka ,da prave nove republike,pokrajine,nacije,crkve a pogotovu Ujedinitelj nije ubijao obrazovane i imućne Srbe. Da nije neki tvoj predak komunista zaslužan za ovaj haos na Balkanu?

zeks

04.09.2016. 09:37

@Branko - Бранко, кад си већ у Словенији земљи ЕУ, где је, обавезно поштовање принципа људских права и сл, одговори на једно питање: на пример, замисли да живиш у Великој Британији конкретно да си у Енглеској, а по рођењу си из Белфаста, северна Ирска. И ти тако живиш и радиш у Манчестеру једно 30-так год., плаћаш порез, све супер. Онда Енглеска реши да се отцепи од ВБ, па затим у току ноћи дође полиција и ухапси те, а затим ти одузму сва документа и избаце те из земље, јер немаш држaвљанство Енглеске.

zeks

04.09.2016. 09:44

@Branko - Да наставим, 90-тих су словенци ухапсили, одузели сва документа и уништили их и једноставно избацили из земље око 18.000, углавном србе који су раније, у великој СФРј дошли и радили 20 или 30-так година, основали породице.... Само зато јер НИСУ имали државњанство Словеније (а како, кад су рођени у србији, бих и сл.). а то што су имали имовину, плаћали порезе и др. није било важно. То је чувени случај "Избрисаних". Сретно ти било,Бранко ! ПС: Да ли си добио држављанство Словеније...

Sredoje

04.09.2016. 10:17

@Branko - Nemoj tako o Karadjordjevicima, jedinoj jugoslo9venskoj dinastiji. Da nam nisu istrebili srpsku dinastiju Obrenovica Srbi danas ne bi nosili na poslu pelene.(Prica se da ce ih uvesti, mislim pelene, i za sve korisnike javnog prevoza. Bice drakonske kazne za svakoga koga u vozilu uhvate bes pelena).

Sredoje

04.09.2016. 10:22

@Branko - Zato ti je anacionalnost profesija. Zbog toga su te zadrti nacionalisti Slovenci i zaposlili i placaju te srpskim parama, tj. novcem od penzija koje su Srbima zakinuli.

mića

04.09.2016. 19:53

@Branko - Da nije bilo "Ujedinitelja" ne bi imali sta da crtaju Komunisti. Zar ti to nije jasno covece. Sve ostalo je doslo posle, shvati posle. Pljunuo je i pogazio sve ono sto je srpski narod preziveo u Velikom ratu. Nema druge istine, nema.

Branko

03.09.2016. 22:36

@Una - Una, jedna jedinstvena, komentar vam je ispod nivoa bilo kakvog odgovora. Uživajte u noževima, leđima i bajkama.

Чикаго

04.09.2016. 03:55

@Una - Уна, ипак су на првом месту хрвати. А на другом словенци

MIRa

03.09.2016. 23:53

A, ko ce od slovenaca da odgovara za pobijenu, nevinu nasu decu, koju su skidali do gaca i nemilosrdno streljali, a oni cak nisu ni imali vremena ni da se brane?!Sram ih bilo!

Akril

04.09.2016. 00:29

A za to vreme, Slovenci i Hrvati isisavaju svakodnevno milione iz naše zemlje. Kako bi bilo da im zavrnemo te slavine ?

Go

04.09.2016. 01:38

Slovenci su imali plan da pobiju decu oficira JNA. Kada je pocinjao rat. Nemam vise nista da dodam.

Goran

04.09.2016. 02:32

Ah ti Slivenci kad svoga strica pitao koji je radio u saveznom supu što ne raspalite po toj bagri p.... jedne a on mi kaže ščim sa corcima u okviru JNA u Sloveniji a tako i Savezni sup nije imao bojevu municiju... Dati nekom i prodati jadnici koje je izdala otadžbina a za to niko nije odgovarao ni izdajnici ni domobrani...

Ненад

04.09.2016. 09:08

Када (и ако) Србија постане чланицом ЕУ, онда се са сигурношћу може рачунати да ће и Словенија и Хрватска подићи стотине оптужница против некадашњи официра ЈНА који су ратовали у Словенији и Србији. А исто то нас чека и када једног дана БиХ уђе у чланство ЕУ!

Nevena

04.09.2016. 09:35

šta će vlast da uradi za naše ljude koji se nalaze na raznoraznim ootužnicama, po ulasku Srbije u EU, kad kod se to dogodi?

Srbin na vezi

04.09.2016. 10:07

Dočekajmo opet "braću" slovence, u Beogradu otvorenog srca, na primer. I prazne glave, naravno. Ne bi meni oni ni u dvorište ušli, a kud da ih još počastim.

Sredoje

04.09.2016. 10:12

Nema vece barabe od sluge koji dobije malo vlasti i nekoliko marvica pisljive slobode. Osilio se Jernej pa bi da hapsi Kraljevica Marka.

sećanje

04.09.2016. 13:37

Ја се сетих пилота интендатског хеликоптера ЈНА који је достављао храну љубљанском гарнизону када су га оборили словенци "ослободиоци"- и четири дана је лежало тело на сред асфалта, непрекривено - никоме нису дали да приђе нити да га склони, нити да га сахрани!!! Све телевизије вртеле снимак! И тако испадоше сва наша деца на одслужењу редовног војног рока, сви убијани, и они којих се нису дочепали - ратни злочинци! А Србија - ћути...

Branko

04.09.2016. 20:50

@sećanje - Sećanje, sve ti je naopako, kaže se intendantskog a i sve ostalo je laž i prevara na koju u sudskom postupku pred nadležnim sudovima R.Slovenije ukazuje supruga preminulog pilota. A za decu, "vašu i našu" pitajte "vašeg" vođu i kolovođu raspada SFRJ u Požarevcu - ako vam je dostupan.

Blanka

18.09.2016. 12:13

Srbija nece uci u eu,a Srbi bi trebali konacno da podignu optuznice protiv onih koji su ubijali vojsku! Decu! Srama neamju!