Прошле године у Србији усвојено више од 200 деце

Танјуг

30. 03. 2015. у 23:20

У Србији постоји 4.405 хранитељских породица које са великом пажњу брину о више од 6.175 малишана. У 2013. 1.202 деце одузето родитељима - 435 због грубог занемаривања и злостављања

Прошле године у Србији усвојено више од 200 деце

БЕОГРАД - Више од 200 дечака и девојчица усвојено је прошле године и тиме је остварен најбољи резултат до сада по питању усвајања деце, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

"Више од 200 дечака и девојчица је нашло свој дом, односно трајно животно решење јер је министарство препознало проблем и појачало број извршислаца, али није смањило процедуре јер хоћемо да се о деци води рачуна на најбољи могући начин. Нисмо хтели да процедуру усвајања учинимо мање строгом већ смо повећали број људи који ради на томе", рекао је Вулин.

Он је на округлом столу "Подршка породици-подршка деци, превенција издвајања деце из породице" у Палати Србија навео да то није због тога што су смањене или олакшане процедуре, или што су оне мање строге него раније, већ зато што се појачано радило на томе.

Министар је прецизирао да се породицама осим финансијске подршке пружа и стручна помоћ, као и да би требало радити на развијању различитих услуга у локалној заједници. Вулин је додао и да се ради на промени законских решења и да у том погледу је јако важна превентива.

Он је навео податак да у Србији постоји 4.405 хранитељских породица које са великом пажњу брину о више од 6.175 малишана.

Вулин је казао да се у Србији веома тешко одлучујемо да се породици одузме дете, али да се то некада мора учинити нарочито у случајевима када је дете тешко малтретирано, или је жртва насиља.

Вулин је навео да је у 2013. години 1.202 деце одузето биолошкој породици, родитељима и то 435 због грубог занемаривања и злостављања.

"Тешко се одлучујемо на то, али када то морамо да урадимо, онда и урадимо", рекао је он.

Министар је поручио да се мора учинити све да таквих примера буде што ређе и нагласио да је једна од најважнијих ствари за државу породица и брига о деци.

Он је навео да је Србија водећа земља у региону и по статистикама најуспешнија у Европи када је у питању смештање деце у институцијама. Он је навео податак да је на 10.000 деце, свега осам дечака или девојчица смештено у одговарајуће институције. Како је казао у институцијама за смештај деце тренутно има 916 дечака и девојчица, од којих 536 са сметњама у развоју.

Вулин је подсетио да се за различите програме подршке породици и деци издваја више од 50 милијарди динара. За надокнаде 40.000 трудница издваја се 29 милијарди динара, за исплату родитељског додатак око седам милијарди, за дечји додатак око 14 милијарди динара из буџета ресорног министарства.

Вулин је указао на пример два дечака која су недавно напала познатог књижевника Рашу Попова. Како је навео, они су смештени у одговарајуће институције јер су у породици били дуго занемаривани и злостављани, принуђени на просјачење и да су за то били криви родитељи па су им деца одузета.

Захваљујући укључивању у "ПИТ програм" они су кренули у школу, научили да читају, пишу и сада су најбољи у свом разреду, рекао је Вулин.

"То показује да држава има одговор и систем функционише, али када се за то покаже пажње, љубави, времена", рекао је министар рада.

Како је казао, и поред стручне и материјалне помоћи потребно је утицати на промену свести и развијању услуга у локалним заједницама.

Проблем, како је казао, представља одрживост решења јер се често нађе донатор, али када локална самоуправа треба да преузме услугу, оне често или немају новца или интересовање за то.

Локалне услуге у заједници не могу да се реше без активног учешћа локалних самоуправа, рекао је Вулин додајући да ће се радити на промени законских решења, али и да је превентива најбољи начин.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

djordje

31.03.2015. 00:40

ODMAH da se donese zakon da se zabrani strancima da usvajaju srpsku decu. TRGOVINA nasom decom mora ODMAH da se onemoguci. Pedofili, pederi i trgovci organima i ostali najodvratniji kriminalci vrebaju svaku mogucnost da se domognu dece.STOP PRODAJI DECE!!!!!