Ковић: Гаврило је за Запад терориста

Бане ЂОРЂЕВИЋ

28. 06. 2014. у 20:38

Историчар Милош Ковић стогодишњици сарајевског атентата, Гаврилу Принципу и косовском завету, пребацивању кривице: Гаврило је био и остао наш видовдански јунак и мученик. На његово име реагују Беч, Сарајево, Берлин, Лондон...

ПУЦЊИ Гаврила Принципа и данас се чују и тешко да ће, у догледно време, моћи да буду пригушени. Погледајте колико страсти изазива помињање његовог имена, не само у Сарајеву, него и у Бечу, Берлину или Лондону. Сећање на њега већ сто година утиче на слику о Србима у значајном делу светског јавног мњења - каже за „Новости“ професор историје на Филозофском факултету у Београду Милош Ковић.

Србија и свет данас обележавају тачно сто година од преломног и проломног Принциповог пуцња у Сарајеву, на Видовдан 1914. Куршум који је испалио на аустроугарског престолонаследника, надвојводу Франца Фердинанда био је варница бачена у „барутом пуни магацин“, како је један савременик назвао тадашњу Европу, убрзао многе историјске токове. Месец дана касније почео је Први светски рат, до тада највећи и најкрвавији обрачун у историји човечанства.

* Како се ти Принципови пуцњи сада чују код нас, како га чују други европски народи?

- Има много оних који га сматрају фанатиком и терористом. У западној историографији Сарајевски атентат се, с ретким изузецима, приказује тамним тоновима, као терористички акт и окидач за рат, чак и онда када се признаје колонијална и насилничка природа аустроугарског режима у БиХ. Са друге стране, и тамо има оних који верују да је Гаврило Принцип оличење дуге европске традиције убијања страних окупатора и тирана, које врше млади људи, спремни да се жртвују за отаџбину.

* Неопходно је, кажете, ставити тај догађај у контекст епохе?

- У Принциповом добу крунисане и председничке главе падају у атентатима широм Европе, од Петрограда до Лисабона. Та традиција почиње у дубокој антици, бар од Гаја Муција Сцеволе, Хармодија и Аристогитона, па и у Старом завету са Јудитом и Холоферном. Један од непосредних узора Младе Босне, идеолог Младе Италије Ђузепе Мацини, заговарајући атентате на тиране, на аустријске окупаторе Италије, позивао се управо на Јудиту и Хармодија. Коло у Његошевом „Горском вијенцу“, делу које је Косовски завет вратило у средиште српске културе, пита: „Шта Леонид оће и Сцевола кад Обилић стане на поприште?“ Принцип, дакле, јесте део главног, заветног, ослободилачког, европског тока српске историје. Наше је да то објашњавамо онима који желе да нас саслушају. Не можемо да очекујемо да ће баш свако у Бечу или Берлину да се сложи са нашим мишљењем, зар не? Али зашто бисмо са њима у свему морали да се слажемо? Важно је да научимо да за одговорима трагамо у сопственом искуству.

МЛАДОБОСАНЦИ: БЕКСТВО ИЗ ЛЕДЕНОГ ЗАГРЉАЈА КОЛОНИЗАТОРА * Шта се, према свим доступним документима о Принципу, његовим исказима и сведочењима савременика, поуздано може закључити о његовој личности, сновима, идејама и мотивима?
- Родио се у кући без прозора, са утабаном земљом уместо пода. Отац Петар био је кмет муслиманског бега. Колонијална, феудална аустроугарска власт држала је сељаке у БиХ у стању материјалне, образовне и моралне запуштености и он је на суђењу изричито рекао да је због тога хтео да се освети. Младобосанци су само хтели да се ишчупају из тог леденог, мртвачког загрљаја. Деценијама није признавано чак ни постојање Срба у БиХ. Они су званично сматрани „Босанцима“. Када је то престало, дошли су војнички, диктаторски режими генерала Варешанина и Поћорека. А с друге стране Дрине имали су слободну Србију, са слободним сељацима, општим правом гласа и демократијом. На суђењу је Принцип посебно нагласио покушаје Беча да понизи српски народ, монтираним Велеиздајничким процесом у Загребу 1909. и ванредним мерама којима је генерал Оскар фон Поћорек 1913. укинуо све српске организације. Тужиоци су доказивали да је Принцип био „великосрбин“ а он им је одговарао да је Југословен и да верује у будуће уједињење Јужних Словена. Богато искуство верских сукоба у БиХ научило је и њега и његову генерацију да међусобни обрачуни на Балкан доводе велике силе.

* Да ли је, упркос појединим наметљивим ревизионистичким гласовима, страна и домаћа научна заједница јединствена у тумачењу повода за рат, одређивању криваца и жртава?

- Ту никада није било слоге. И унутар националних историографија, укључујући и нашу, постоје различита мишљења. Захваљујући Фрицу Фишеру, у главном току светске историографије био је завладао консензус о одговорности Немачке и Аустро-Угарске. Роберт Еванс, угледни историчар са Оксфорда је међутим, ту скоро, у једном приказу, написао да су Фишерове идеје мртве. Ричард Еванс, са Кембриџа, утврдио је да је за рат најкривља била Србија. Он не крије да ужива у читању књиге Кристофера Кларка. Данас се у светској историографији кривица расподељује на све велике силе, при чему се не заборавља ни одговорност Србије. У немачкој историографији, са изузетком Фишерових шездесетих и седамдесетих година 20. века, и историографије Источне Немачке, до данас влада већински став да Немачка и Аустро-Угарска нису биле криве, или да нису биле најкривље за избијање Великог рата. Кривица се тамо понајчешће сваљивала на Русију, а са њом и на њену штићеницу Србију. Врло значајан, утицајан део англосаксонске академске јавности традиционално подржава ове ставове. Одатле, а не из Немачке, данас долазе најгрлатији ревизионисти.

* Како стоје ствари код осталих учесника Великог рата?

- Француска наука, која је дуго пружала отпор, у последње време се не види и не чује. Совјетска историографија користила је сваку прилику да осуди царистички режим, па га је чак оптуживала и за изазивање светског рата. Ако се за западну историографију може рећи да врло лако склизне у негативне предрасуде према Србима, за руску се може рећи да се у њој према нама негују углавном позитивне предрасуде. Постоје и посебне традиције историографија „малих народа“. Чеси су, рецимо, са посебном пажњом бринули о земним остацима Гаврила Принципа, који је умро на њиховој територији. Данас су поприлично подељени, али видимо да тамо још постоје настављачи традиције великог чехословачког државника Томаша Масарика. Нико боље од Масарика није разумео Први светски рат. Треба само читати његову „Светску револуцију“.

* Показало се, у више наврата, да Видовдан има посебно и судбоносноместо у нашој историји?

- Косовски завет и још старији култови Светог Саве и Светог Симеона вековима су били главни извори посебног, премодерног идентитета српског народа, оно што их је разликовало и од најсроднијих, суседних народа. У „Слову о кнезу Лазару“ патријарха Данила Трећег, написаном само неколико година после Косовског боја, пронаћи ћете већ цео Косовски завет. Или у ономе што 1530. српски сељаци причају Бенедикту Курипешићу, дипломати на пропутовању кроз Босну и Стару Србију. Травнички везир 1806. пише у Цариград да Карађорђе и његови одметници са собом стално носе „књиге“ о кнезу Лазару, прете да ће као и он са војском изаћи на Косово. Он дословно каже да је Лазар „велики подстрекач буне у њиховом разуму“. Ми се, дакле, сусрећемо са бескрајно занимљивим феноменом, вековним трајањем Косовског завета, култа и предања у сећању једног народа, у једној примарно усменој култури. Он мења своју форму, али његова суштина је хришћанска и њу упорно чува српска црква. У потоњој, елитној српској култури, у две слободне српске државе, најсавршенију уметничку форму Косовском завету дали су Његош и Милан Ракић. Имате историчаре који више воле да се баве дисконтинуитетима у српској историји; мене занимају трајања, континуитети.

* Колико је видовданска етика утицала на учеснике али и догађаје који су претходили атентату?

- После ослобођења Косова, видовданска идеја нагло је добила на популарности међу младим људима младобосанске генерације. Не заборавимо да су Хрвати - Ујевић, Черина, Тартаља и нарочито Мештровић играли важну улогу у њеној обнови. Мештровић, кога Европа тада открива као прворазредног вајара, сав се посветио видовданској идеји; Димитрије Митриновић, један од главних идеолога Младе Босне, неуморно промовише Мештровићева дела. Млади Николај Велимировић објављује „Религију Његошеву“, Исидора Секулић „Видовданску мисао“, Милош Ђурић „Видовданску етику“.

* Како се у атентату на сарајевским улицама прелама српски видовдански мит?

- Свети кнез Лазар био је „велики подстрекач буне“ и „у разуму“ Гаврила Принципа. Судећи по изворима из оног доба, није био побожан, за разлику од свог оца Петра Принципа. Њему је можда и измицало хришћанско значење оне суштинске поруке Косовског завета, да „је земаљско за малена царство, а небеско увек и довека“. Али био је сав у знаку епске, јуначке традиције, надахнуте Косовским опредељењем. Свесна жртва Богдана Жерајића, који је 1910. покушао да убије генерала Варешанина, на њега је дубоко деловала. О Принциповој припадности косовској традицији сведочи и песма коју је саставио у затвору (истина, има писаца који ове стихове приписују другим ауторима):

Ал’ право је рекао пре

Жерајић соко сиви

Тко хоће да живи нек’ мре,

Тко хоће да мре нек живи.“

* Косовска идеја је важан део ове приче?

- И Косовску идеју и сав трагизам међусобних подела најбоље ће у својим делима изразити Иво Андрић, Принципов пријатељ из малобројног југословенског удружења сарајевских ђака, основаног 1911. Гаврило је једном приликом најавио да ће му показати своје песме, али то никада није учинио. Несређено средњошколско образовање Принцип је надокнађивао читањем свега до чега је могао да дође. Био је ситног раста али чврсте грађе, ћутљив, али човек од акције. Документи са суђења приказују га као средишњу личност завере и атентата. Сву одговорност преузимао је само на себе. На ислеђивању, суђењу и у тамници, на мукама и у болести, на самрти, држао се необично одлучно и храбро. Био је и остао наш видовдански јунак и мученик, прави изданак српске историје.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (27)

Đani

28.06.2014. 20:58

Koviću,šta je tebi,narod je gladan i posla željan,ti o Gavrilu.Pa koga se pita o Gavrilu tebe ili London??

nn

28.06.2014. 22:10

@Đani - gavrilo princip ubio dvoje iz zasede, bio kaznjen I najverovatnijeumro u zatvoru. da kojim slucajem ovo dvoje nisu bili rojaltiniko o ovome nebi pisao niti pricao posle toliko godina. u to vremedrugacije je bilo sve.i da kojim slucajem ovaj princip nije bio srbin,ne verujem da bi bila tolika pompa.

Yella

29.06.2014. 03:11

@Đani - Ceo svet bruji o Gavrilu Principu i Srbiji kao krivca i izazivaca prvog svetskog rata .Vi sto ste gladni i ne interesuje vas Srbija i njena istorija , bicete jos gladniji.Zasto sada o GP i Srbiju optuzivati kao krivce za taj krvavi rat.Sta nam jos psremaju ?Koncetracione logore ili nesto drugo jos gore.Svetskim mocnicima smetaju Srbi.Englezi su podrzavali Turke i sa visine govorili da Srbe treba anihilovati da ne postoji ni jedan.Urednistvo molim da pokazuju slike GP pre mucenja a ne ove slike k

milovan

28.06.2014. 21:01

Gavrilo Princip je, za Srbe I sav slobodoljubiv svet, junak ! Briga me sta kaze tzv. Zapad I njegove sluge !

Rastislav

29.06.2014. 00:54

@milovan - Junak ne puca u nenaoruzanog coveka i njegovu zenu sa ledja. Princip je fanatik, zaludjeni student koji je doneo vise loseg nego dobrog Srbiji i srpskom narodu. To sto Srbi dan danas ne veruju da u njihovom rodu ima i korova, pa vecina cak i Arkana slavi kao junaka, je problem turkofilnog mentaliteta i orijentalizma. Pravi Srbi drze do casti, dostojanstva i ponosa, i to je cinio i kralj, turkofilija i orijentalizam drzi do fanatizma i idiotizma, i to cini vecina danasnjeg "srpskog" drustva.

зокс

29.06.2014. 13:45

@milovan - Растиславе,"зло радити од зла бранећи се ту гријеха нема никаквога",како рече велики Његош!Значи по твоме ја ћу да будем поносан и достојанствен док ме окупирају и убијају????Турци нису убијали српску децу,Растиславе!Убиства деце су донели на Балкан Аустро-Угари,а не Турци!Турци су узимали децу и одводили их,јањичари,али их нису убијали!Па ти сада види ко је "туркофилно фанатичан"!

Dosta filozofije !

28.06.2014. 22:09

100 godina je prošlo od tada, a od prošlosti se ne živi. Mnogo filozofirate svi, zavodite ovaj narod za stvari koje odavno nisu važne, a privreda uništena i opljačkana, resurse zaposeli stranci, a korumpirani i pokvareni političari izvode spektakularne performanse za ovaj zaluđeni i gladni narod.

Na zalost, zivis u zanimljivo vreme

29.06.2014. 01:33

@Dosta filozofije ! - Ovo je istorija koju mi jos uvek zivimo i zivecemo je dok postojimo kao narod. Zbog Gavrila Principa i danas se govori srpski jezik u Bosni i Hercegovini. Uslovi u kojima zive svi narodi u bivsoj Jugoslaviji ni onda nisu bili mnogo bolji, a covek je sa 19 godina ustao protiv tiranije i ugnjetavanja svih naroda u Bosni od strane Austrougarske..

Гоца СЗ

29.06.2014. 22:21

@Dosta filozofije ! - Филозофе, ако ове ствари "odavno nisu važne", зашто им Немачка и земље бивше Аустроугарске придају оволики значај?

Marijana

28.06.2014. 23:15

Gospodine Kovicu, malo ste se zabrojali ! London ne spadu u ovu grupu koju ste pokusali da nanizete. I sta , ustvari, vi hocete da kazete ?Gde ste se to uputili ?

ObicnaBaba

29.06.2014. 01:37

Tadasnja Evropa je bila podeljena na dva saveza Sile Antante koje su stale na stranu Srbije i Centralne sile koje su bile srpski neprijatelji i bili uzrok velikih patnji evropskih naroda tokom celog 20 veka, strasnih patnji. I ko sad vrsi satirucu propagandu o terorizmu jednog borca za slobodu i nebeskog mucenika Gavrila Principa valjda nije tesko pogoditi. Narodi dugo pamte i svest im je tesko menjati.

Yella

29.06.2014. 02:57

Celim svetom kruzi reportaza o GP kao najvecem kriminalcu i zajedno sa Srbijom krivaca za prvi SV.rat.Srbiju prikazuju kao drzavu koja je htela da osvoji Bosnu pa su tajne sluzbe trenirale GP kao ubicu.Reportaza traje sat vremena i ko moze da gleda i slusa lazi neka gleda.Australija je prikazala GP tri puta , Amerika takodje.Nema logice da jedan atentat na okupatora moze da izazove sveopsti rat , svako protiv svakoga.Nemci i Austrougarska su pripremali osvajanje cele Evrope i Afrike jos od 1903

Yello, smiri se

30.06.2014. 02:24

@Yella - Yello što se uzbuđuješ kad se Princip nije izjašnjavao kao srbin već kao jugosloven? I atentat je izvršen u ime jugoslovenskih maldobosanskih ideja, a ne srpskih. Mladobosanaca je bilo i muslimana i hrvata i to poveliki broj. Na nesreću atentat je izvršio mladobosanac srbin što su austrijanci iskoristili da bi napali Srbiju. A u atentatu ničeg pozitivnog nema, doneo je samo nesreću i stradanja.

Tomislav Hrvatski

29.06.2014. 06:20

Ima li i ako ima koja je to razlika između Principa i današnjih "boraca za slobodu" koji se po zemljama Bliskog i malo "daljnjeg" Istoka, opašu eksplozivom , pa ono..... ušetaju u masu i onda ....buuuummmm???!!!

lepi Brena

29.06.2014. 10:20

@Tomislav Hrvatski - Vi svakako ne poznajete istoriju kao nauku. Ima, velike su razlike, osim ovih što se u jednom slučaju ubijaju civili u dugom vladar.A drugi po meni važniji je Istorijska distanca, tada i sada, to ne verujem da ćete shvatit!.

Slavko

29.06.2014. 10:38

@Tomislav Hrvatski - Ti sa Bliskog istoka su vasi saveznici i cilj im je da pobiju sto vise ljudi u svrhu razvoja americke demonkracije. Gavrilo je ubio okupatora svoje zemlje kome tamo nije bilo mesto. To sto mu je pri tome stradala i zena, to se u zargonu vasih sefova naziva kolateralna steta.

зокс

29.06.2014. 13:40

@Tomislav Hrvatski - Tomislave@мозгу који служи окупатору,који воли да се њиме влада,који није свестан својег порекла,нема идентитета,језик,нацију,је много тешко објаснити поступак Гаврила!Може фашистички запад њега називати како им год воља!Гавро је био и остаће легенда у сваком иоле слободарском народу!А ти Томиславе не заборави једну чињеницу да су те које праве "буууууум"произвели ови твоји којима се додвораваш!Ти мислиш да запад може некажњено пљачкати исток?Неће то ићи баш тако како ти и они мислите!

krle - dron

29.06.2014. 12:46

Oslobadjanje od ropstva se danas od novog imperatora naziva terorizmom ali to je samo prolazna kategorija dnevnopolitickih potreba vazala koji bi da se dodvore imperatoru,za dvadeset godina mozda ce i papu proglasiti za teroristu.Srbska istorija je milenijumska i istorijski zapisi neumoljivi,austrijanci su svoju istoriju Hazburgovaca ulickali i dobro je turisticki prodaju iako nije ni do kolena srbskoj slavnoj dinastiji Nemanjica koja je i dalje zarasla u korovu i prekrivena vatikanskom maglom.

зокс

29.06.2014. 13:49

На западу клонирани грађани могу само да верују у подметнуту причу њихових политиканата превараната да је једна мала држава изнурена претходним ратовима могла заратити са једни великим царством!Али пошто је интерес запада да Гаврило буде то за шта га они сматрају онда наравно у реду је та прича западњака о Гаврилу и Србији!Њима су грађани конирани на "исти калуп"!Духовни живот им свео на то да могу појести,попити и отићи у ВеЦе да направе места за следећу туру!То је смисао њиховог живота!

Неко нас посматра

29.06.2014. 22:36

@зокс - Овде има и неких других, не верујем да ти СНС-ботови дају минусе.

novi sad

29.06.2014. 16:39

@ - Normalno je da se vlasti u BOSNI ne slazu da je Gavrilo Princip junak.Turi su imali sve povlastice tada u Bosni,i svakako je on njima neprijatelj.

Ruben

30.06.2014. 15:21

 zbog cega ste stalno fokalizovani na to sta zapad misli o vama ; o Gavri ; o vasoj istoriji? Od koje bolesti patite? Istorija zapadnih naroda je sacinjena od pljacke, prevare i unistavanja 3/4 planete ; da su kojim slucajem sposobni putovati u vasionu isli bi otimati Mesec, Saturn, Uranus... To sto Gavru smatraju teroristom je cista logika - tako su nazivali i ostale borce za slobodu sirom planete ; i to ga cini jos vecim i jos dostojanstvenijim.

jovicevic

30.06.2014. 16:07

Da li je ubica Kralja Aleksandra II terorista? Ili heroj - mučenik? Kako isti nasilni činovi - atentati na vladara, recimo, mogu poltički svrstavati na naše i njhove, isparvne i zločinačke? Ili je to stoga što su ubice Kralja Milana Obranovića i kraljice Drage bili "patriotski" oficiri zabirnuti zbog "poaustrijančenja" zemlje? I o tom zločinu se na "Zapadu priča" kao o brutalnom, sadističkom činu poremećnih umova. Tako je i Mustafa Golubić "heroj" a druge Staljinske ubice "dželati"?! Baš.

Ruben

01.07.2014. 16:38

@jovicevic - Uporedjujete stvari previse razlicite: Ono prvo je tipicni vojni puc koji se dogadja i sad sirom sveta ; i na isti nacin kao i pre: Tajne sluzbe neke svetske sile uklanjaju drzavnika koji im nije bas naklonjen da bi ga zamenili nekim koga cuvaju u rukavu ; u tim operacijama uglavnom koriste oficire prethodno vrbovane tokom kupovine njihove vojne tehnologije. Gavro je druga prica: idealista nacionalne emancipacije koji se odlucuje na teror iz ubedjenja da je to jedini put prema cilju.

jovicevic

01.07.2014. 12:03

Pogrešio sam u svom komentaru i umesto kralja Aleksandra Obrenovića, napisao kralj Milan. Tako sam oštetio jednog od dva ubijena kralja-imenjaka, srodne, tegobne sudbine iako je ubistvo poslednjeg Obrenovića i kraljice Drage, jedan od najcrnjih dana ne samo u istoriji Srbije, nego i čitavog Balkana. Uostalom tada smo prvi put i dobili sankcije, a rašireni "antiengleski sentiment" začet je dobrim delom možda baš tada, posle nemilosrdnog pisanja tamošnje štampe i zabrane trgovine.