Лисице подстаре дане

Саво Греговић

28. 10. 2006. у 18:45

Један од највећих усташких главешина, ратни злочинац Иво Ројница, могао би да буде изручен Србији. Наравно, уколико биологија то дозволи, јер по злу упамћени стожерник Дубровника, има 90 година. Иницијативу је покренуо Ефраим Зуроф, данас најпознатији лов

Један од највећих усташких главешина, ратни злочинац Иво Ројница, могао би да буде изручен Србији. Наравно, уколико биологија то дозволи, јер по злу упамћени стожерник Дубровника, има 90 година.
Иницијативу је покренуо Ефраим Зуроф, данас најпознатији ловац на нацисте, директор Центра "Симон Визентал" у Јерусалиму. Он је о томе недавно разговарао и са српским председником Биорисом Тадићем,који је подржао иницијативу да се Ројници напокон суди.

ОДЛУКА
СРБИЈА,односно њено Министарство правосуђа, ће у неколико наредних седмица одлучити хоће ли затражити изручење Ројнице - потврдио је Зуроф за "Слободну Далмацију" .-Хрватска већ две године није од Аргентине затражила изручење,па смо се окренули Србији.Иначе аргентинске власти су изразиле спремност да Ројницу изруче земљи која то службено затражи.

Зуроф истиче да би највише волео да се Ројници суди у Дубровнику одакле је протеривао Јевреје и Србе,али ће бити задовољан и ако му се буде судило у Србији.
Након што је аргентински председник Нестор Кишнер отворио архиве како би се видело које је све бегунце из Европе после Другог светског рата његова земља примила,Ефраим Зуроф је добио нове документе о неделима Ива Ројнице.Предао их је хрватским властима и државном тужиоцу Младену Бајићу,али они су,по свој прилици, завршили у некој од његових фиока.

Иво Ројница више од пола века живи у Буенсос Аиресу,полуслеп је и готово непокретан.Ратним злочинцем проглашен је 1946. године.Први усташки стожерник Дубровника Иво Ројница био је главни организатор и наредбодавац свих масовних злочина и убистава,мучења и одвођења у логоре,паљења ,пљачки и уништавања имовине над Јеврејима и Србима,па и Хрватима.
ОДЛИКОВАНјЕ
БИО је и творац расних закона из 1941.године.Ројница је као младић дошао у Дубровник,завршио средњу школу и отворио текстилну трговину.Усташком покрету је приступио 1939.Од маја до новембра 1941.године био је стожерник Усташког стожера Дубрава у Дубровнику,а после је радио у обавештајним службама.У јануару 1943. године добио је чин усташког поручника,а у мају 1945. се повлачи у Аустрију,потом прелази у Албанију.
У мају 1946.ухапшен је од стране британске војне полиције у Трсту,али се спасио симулирањем лудила и бекством из душевне болнице.У Аргентину је стигао марта 1947. под именом Иван Рајчиновић и убрзо постао угледни привредник,власник неколико фабрика текстила.После је вратио име и презиме,учествовао је 1974. године у стварању Хрватског народног већа.Септембра 1993. именован је од стране Фрања Туђмана за амбасадора у Министарству иностраних послова Републике Хрватске.Годину дана касније Туђман га је лишио те дужности,али га је после тога одликовао орденом кнеза Бранимира.Објавио је мемоаре у две свеске.

Занимљиво је да је Ројница дуго слободно путовао по свету и да је чак посетио Израел,а да му власти тамошње нису правиле проблеме.
Колико Јевреја и Срба има на души,и које је све злочине наредио,описано је у документима које је сакупио Зуроф.Хоће ли се наћи у судници,попут свог узора Андрије Артуковића,овога пута у Србији,или ће пак окончати свој живот у Аргентини,ускоро ће се знати.

ПАМТЕ ГА БОКЕЛјИ
Ива Ројницу памте стари Бокељи.Долазио је у ове крајеве уочи Другог светског рата и држао говоре о томе како Бока представља "хрватски залив светаца", трудећи се да она буде припојена НДХ.И у време рата је посећивао "невесту Јадрана" и стално подгревао реализовање идеје о припајању која и до данас живи код усташа.

НИШТА ЗВАНИЧНО
ПРОТЕКЛЕ недеље стигла је вест да је Ројница ухапшен у Аргентини.Министарство правосуђа Хрватске није ни потврдило, ни демантовало информацију.Портпарол министарства Весна Довранић истиче да о томе није стигло никакво служено обавештење.
Државно тужилаштво Хрватске води истрагу против Ројнице,али је предмет "у фази прикупљања доказа". Зато и није затражено његово изручење.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

msrkbrk

14.10.2007. 22:25

ima 92 godine, on je već mrtav po svakom mjerilu. glupo se zamarati s tim.