Српском генералу у Хагу намећу суђење на даљину: Младићу бране сусрет са адвокатом

С. Ј. М.

16. 05. 2020. у 07:39

Српском генералу у Хагу намећу суђење на даљину: Младићу бране сусрет са адвокатом

Фото АП

Елијас је навео да због пандемије вируса корона нису дозвољене посете у притвору
ГЕНЕРАЛУ Ратку Младићу у Хагу покушавају да наметну наставак суђења путем видео-линка, што је својеврстан преседан и кршење основног права на непосредно и правично суђење! У склопу ове стратегије не дозвољавају му ни да се сретне са браниоцем Драганом Иветићем, иако му је Жалбено веће заказало за 29. мај статусну конференцију, а за средину јуна јавну расправу по жалбама.

Да српском генералу ускраћују право да се ваљано припреми недвосмислено указује одговор Олуфеми Елијаса, секретара секретаријата суда у Хагу, којем је Жалбено веће наложило да се изјасни како да адвокату омогуће да посети Младића у притвору и да буде поред њега за време статусне конференције. Елијас је навео да због пандемије вируса корона нису дозвољене посете у притвору, а да не могу да предвиде до када ће те мере бити на снази. Подвукао је да ће забрана посете, с обзиром на старост притвореника и медицинску историју неких, можда морати да трају дуже, па чак и онда када се у Холандији и дугим затворима укине.

Секретаријат Младићу нуди да радне састанке са адвокатом одржи телефонски, како кажу, привилегованом комуникацијом. У ту сврху су у једну од соба за посете ставили радни сто и телефон за телефонирање без употребе руку. Одличан маневар да пре жалбе сазнају све поверљиве ствари одбране.

Елијас предлаже и да Ратко Младић статусној конференцији присуствује путем видео-линка из притвора, док би његов бранилац био у судници и са Младићем разговарао телефоном, такође преко те "привилеговане" комуникације.

Очигледно се службеницима у Хагу озбиљно жури да пошто-пото наставе суђење генералу, иако је јасно да би најнормалнија одлука била одлагање рочишта и због короне, али и драматичног погоршања Младићеве крвне слике. Чак су и притворски лекари јавно рекли да му је гвожђе катастрофално ниско.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације