Караџић без права на жалбу

С. Ј. МАТИЋ

03. 04. 2019. у 14:00

Караџић без права на жалбу

Фото Танјуг/Ап

Суд у Хагу неће разматрати могућност да се бившем председнику Републике Српске преиначи доживотна робија. Судија Ађијус: Висина казне је део правоснажне пресуде и на њу се не може уложити жалба

СУД у Хагу неће дозволити Радовану Караџићу да се жали на изречену доживотну казну затвора. Председник Механизма за кривичне судове Кармел Ађијус одбио је његову најаву жалбе управо на висину казне поднету 28. марта.

Своју одлуку је образложио непостојањем правног основа ни према Статуту, ни према Правилнику суда, да се осуђени жали на правоснажну пресуду. Како је навео, изрицање казне је део правоснажне пресуде, па се због тога Караџићу не може дозволити да се жали на висину казне, јер би то значило да се жали на део правоснажне пресуде.

После тога Ађијус је аутоматски одбио и Караџићев захтев да се формира ново Жалбено веће које би разматрало поновно изрицање казне, као и захтев да му се одобре правни саветници, који би му помагали у писању те жалбе.

Правни саветник бившег председника Републике Српске Марко Сладојевић наводи, за "Новости", да је Караџићу онемогућено да оспори казну, која је невероватна:

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Радован Караџић ће захтевати да служи казну у Србији

- Чињенично стање или његова одговорност нису промењени у пресуди, али му је пооштрена казна. То није у сагласности. Тројица судија, која су изрекла доживотну, руководили су се преседанима у Хагу, попут случаја Галић и нису образложила своју одлуку. Иначе, висина казне не би требало да буде интегрални део пресуде, али то није прецизно дефинисано у међународном праву. Суд нам је одбио могућност за жалбу и сад нам остаје само ревизија поступка.

Караџић је прошле недеље затражио да му се омогући жалба на казну с обзиром на то да му је прву изречену од 40 година Жалбено веће повећало на његову штету на доживотну. Он је тад указао да су направили осам грешака, којима су му прекршили људска права.

Иначе, први председник Републике Српске проглашен је кривим за геноцид у Сребреници и злочине против човечности, кршења закона и обичаја ратовања, које је како је Жалбено веће навело починио учешћем у удруженом злочиначком подухвату.

Како, за "Новости", објашњава адвокат Зоран Живановић, који је бранио неколико Срба у Хагу, жалба на висину казне у том суду дозвољена је само када је у питању првостепена пресуда:

- Та одредба и некадашњег Хашког трибунала и садашњег Механизма није у складу са Европском конвенцијом о људским правима, која омогућава жалбу на сваку нову одлуку о казни. Изрицање доживотне Караџићу представља нову одлуку. Међутим, Механизам је суд Уједињених нација и они ту Конвенцију не примењују. То је стварало озбиљне дилеме код судија из Европе, јер осуђени више нема никакав правни лек за казну која је донета на његову штету.

Како наводи Живановић, Караџић сада једино може да побија и казну и кривицу кроз ревизију поступка, уколико се пронађу нови докази, који су били непознати током суђења, али толико јаки да би бацили потпуно ново светло на цео случај и могли утицати на коначну одлуку. Такође, судско веће претходно мора да оцени квалитет тих доказа и одобри ревизију.


НАШТЕТИЛИ И ГАЛИЋУ

У ИСТОЈ ситуацији као Караџић пре 13 година нашао се српски генерал Станислав Галић, некадашњи командант Сарајевско-романијског корпуса. Он је првостепено 2003. године био осуђен на 20 година затвора због гранатирања Сарајева, изазивања терора над цивилним становништвом и снајперских напада, али му је Жалбено веће три године касније преиначило ту казну у доживотну. Он је сада издржава у Немачкој.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Анти Антифа

03.04.2019. 14:13

Надам се да се они што су испоручили србске државнике,генерале,официре и војнике хашкој инквизицији,распадају

Милорад

03.04.2019. 14:35

Школски пример када је суд"немоћан" у више варијанти,и зато ће тај суд кад тад бити проглашен као ништаван и скроз безвредан свог постојања..

Hercegov Grad

03.04.2019. 14:36

ANTI-ANTIFA neki se raspadaju, a neki uzivaju u dobijenoj lovi za izdaju rodoljuba! Nazalost Srbija je poznata po izdaji, pa se niko i ne cudi tom! Nisu bez razloga za ministra pravde postavljena Malovicka, a za diretora BIE Vukadinovic u to vreme, kada ae trebala uraditi najveca gadost u Srbiji!

Boki

03.04.2019. 15:12

i posle kaze ratuj i brani a koga ove sto nas posle salju u hag neratujem ja za nikoga vise i hvala bogu sto sam odavno otisao iz takve zemlje treba da ih je sramota