БРУКА У ТРИБУНАЛУ: Хаг уништио кључни доказ за Маркале

С. Ј. Матић

30. 01. 2019. у 09:02

Адвокат Бранко Лукић тврди да су у Хашком трибуналу плански оштећени материјали који иду у прилог српским оптуженицима. Током суђења Караџићу и Младићу поломљени стабилизатори са пројектила испаљених на сарајевску пијацу

БРУКА У ТРИБУНАЛУ: Хаг уништио кључни доказ за Маркале

Фото Танјуг-АП

ОСТАЦИ мина - једина два материјална доказа злочина на "Маркалама 1 и 2" уништена су у Хашком трибуналу! У депоу секретаријата, где су чувани, поломљени су стабилизатори на реповима пројектила за које је тужилаштво тврдило да су испаљени са српских положаја. Мине су, тако, трајно оштећене и изгубиле су карактер доказа, и то баш у време када је одбрана требало да их искористи за обарање тезе да су Срби криви за ове злочине.

Овај случај, уз уништавање доказа о трговини људским органима у "жутој кући", сведочи о планском уништавању свих материјалних трагова у Хашком трибуналу који нису ишли у корист тужилаштву Трибунала, али и заговорницима тезе о српској одговорности за злочине. Срби су тако изгубили могућност да докажу да су били жртве трговине органима и суровог убијања.

Бранилац генерала Ратка Младића Бранко Лукић, за "Новости", каже да је један реп мине са Маркала уништен током суђења Караџићу, а други током Младићевог процеса:

- У Хаг су донета два репа мина као докази злочина на Маркалама. Један је наводно пао 1994, а други 1995. године. На њима су деформације од експлозије, на основу којих се може доказати одакле су испаљени, и оне се не могу никако померити, осим ако се стабилизатор силом сломи специјалним кључем. Такође, ти донети репови разликовали су се од оних сликаних у кратерима на Маркалама. Кад су у тужилаштву схватили да нису добро манипулисали доказима и да им научним анализама обарамо тезу да су Срби испалили мине и доказујемо превару са Маркалама, они су их покварили.

Лукић каже да су вештаци Зорица Суботић и Миле Попарић на почетку суђења Караџићу видели те стабилизаторе који су били статични:

Фото Танјуг Бранко Лукић

- Међутим кад су им у Хагу донели да их вештаче, један је био сломљен и заротиран, што значи неупотребљив. Људи су остали у шоку, а Марко Сладојевић, Караџићев правни саветник, само што у несвест није пао. Није веровао да је један од кључних доказа уништен у суду. Тражили су истрагу, шта се десило, али су их и председник суда и веће и секретар игнорисали.

Лукић прича да је други сачувани реп мине донесен као доказ на суђење Младићу:

- Судија Флуге га узме, стави оловку у рупу на репу и каже: "Па и овај се стабилизатор окреће". Нисмо могли да верујемо шта се дешава. Настао је хаос у трибуналу. Чак ме и стражар на улазним вратима питао шта се то десило и хоће ли неко због тога ићи у затвор. Писали смо жалбе, тражили истрагу, али нико није реаговао. Заштитили су људе који су уништили доказе. У нормалном суду би наредбодавци и извршитељи били осуђени.

Младићев бранилац наводи да хашки тужиоци, судије, људи из управе суда не могу ни за шта да одговарају, а раде шта хоће.

- То што су докази бачени никога тамо не интересује, нити им пада на памет да се тиме баве - каже нам Лукић. - Они тако функционишу. Тужилаштво и секретаријат суда су једна машинерија. Крију доказе, лажу, уништавају и нико за то неће одговарати.

Лукић констатује да тужилаштво контролише 95 одсто доказа и бирају да обелодане само оне који им одговарају:

- На тај начин контролишу све поступке. Доказе који оптужују савезнике НАТО они униште. Ако то не ураде онда те злочинце свесно оптуже за оно за шта нису криви, а не за оно за шта су криви. Зато није ни чудо што су Насер Орић и Рамуш Харадинај ослобођени.

Колике су размере манипулација доказним материјалом, на штету Срба, сведочи и бранилац Радована Караџића Горан Петронијевић. Он каже, за "Новости", да је тужилаштво крило од одбране доказе иако је обавезно да обелодани све, нарочито оне ослобађајуће:

- Од 200 случајева, у више од 170 смо пријавили скривање доказа. Веће је у 98 одсто констатовало да смо у праву и због тога опоменуло тужилаштво. Али они нам доказ обелодане тек кад прође сведок или кад се та фаза заврши и ми не можемо да га користимо. Тону доказа су фалсификовали. Сигурно 90 одсто записника са увиђаја истражитеља из сарајевског центра је лажирано.

ДВА НАПАДА, СТОТИНУ МРТВИХ

МАСАКРИ на Маркалама међу најтежим су злочинима почињеним у босанском рату. Реч је о два одвојена напада на сарајевску пијацу у којима је укупно живот изгубило више од стотину цивила. Први напад се догодио 5. фебруара 1994. године, када је погинуло 68, а рањено 144 грађана. Напад је поновљен годину и по касније, када је убијено 37, а повређено 90 цивила. Хашке пресуде за ове злочине окривиле су Војску Републике Српске, иако је неколико независних тимова истражитеља указивало да не постоје докази да су пројектили испаљени са српских положаја.

Фото Аваз Страдали цивили на Маркалама

КАРЛА ПОКАЗАЛА НА БРАМЕРЦА

- КАРЛА дел Понте је 2011. године рекла да она зна ко је у Хагу уништио доказе везане за злочин трговине људским органима, али да не може да каже, јер више није у Трибуналу. Новинарима је поручила да то питају Сержа Брамерца. Ништа више ту не треба да се дода.

Овако за наш лист скандал око уништавања доказа у Хагу коментарише адвокат Бранислав Тапушковић, наводећи да је тужилаштво крило од одбрана српских оптуженика све доказе који су били у њихову корист:

- Ми никада нисмо добили све доказе, нити смо сазнали шта све имају, иако су били обавезни да нам их доставе.

ШЕШЕЉ: НЕСТАЛО ПРСТЕЊЕ ИЗ СРЕБРЕНИЦЕ

ЛИДЕР СРС Војислав Шешељ за "Новости", тврди да је у Хагу уништена маса артефаката нађених у масовним гробницама код Сребренице.

- Артефакти су све ствари нађене у гробници, рецимо прстен, дугме, било шта. Њих су страни експерти уз своје извештаје донели у хашко тужилаштво. Међутим, већина тога је нестала, како наши вештаци не би могли проверити њихове намештене извештаје. То је установио експерт Душан Дуњић. Он је убијен у хотелу у Хагу, вечери уочи сведочења у поступку против генерала Ратка Младића, јер би изношењем података које је имао срушио цео процес.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (30)

DandD

30.01.2019. 09:19

Pre nego sud završi sa radom, svi kojih se to tiče treba da budu pitani kako ce se cuvati arhivski podaci i kada ce da budu dostupni državama čiji su gradjani bili na tom sudu. Čak i kad se odlazi u penziju, nekome se poverava arhiva ili dokumentaciju za koju odgovara imenom i prezimenom i moze biti krivicno odgovoran za cuvanje poverljivosti podataka preduzeća. Neprihvatljivo je svako unistavanje dokaza, izvrtanje činjenica i revizija bliže i dalje prošlosti. Ne radimo to da nama drugi ne rade

Mile

30.01.2019. 10:56

@DandD - Krivično se odgovara i za čuvanje arhiva NDH i JNA u Beogradu a poseno ako su neki dokumenti uništeni ili dodani....

ma nemogu da verujem

30.01.2019. 09:21

Kako moze nesto da izgubi "kakrakter dokaza"kada postoje snimci i kada postoje strucnjaci koji kao svjedoci mogu da potvrde kako su izgledale te granate na licu mjesta.

Asudarg

30.01.2019. 09:29

Nije to bruka u tribunalu, zbog toga sto oni zaista misle tako i tako se ponasaju

Pera Detlić

30.01.2019. 09:37

Ta organizacija namerno je uništila dokaze, kako bi osudili srbe, sve po nalogu amerike

Sveto

30.01.2019. 10:07

Nije bilo nikakvih granata.U oba slucaja je koristen plasticni eksploziv.Prica o granatama je samo skretanje sa pravog traga.Zasto je odbrana pristala na to.

MILOŠ

30.01.2019. 10:13

Imao je Hag veliku pomoć i podršku naših državnih institucija posle petooktobaskih promena tako da ne treba ništa više da nas čudi!

Vlada

30.01.2019. 10:14

Da bog da im se isto vratilo. Svi sporazumi da sa Noto da se poniste i istera to iz Srbije. Nikakva saradnja vise sa Hagom.

Vlada

30.01.2019. 10:15

Zasto im dajete dokaze. Pokazite im dokaze i cuvajte ih u Srbiji do sudjenja.

dobrovoljac

30.01.2019. 10:17

nisam iznenadjen posto svi znamo kako oni funkcionisu ali ono sto me duboko razocaralo je sto smo mi isporucili nase ljude ni krive ni duzne da budu zrtvovani u cilju demonizacije srpskog naroda pred tim orkestriranim sudovima dok svi ostali su izasli van kao heroji.Nije sramota za Haski sud nego za one kvislinge koji su bili na vlasti usudjujem se dodati i narkomane.

zaliv. net

30.01.2019. 10:21

A Srbija cuti dok mnogi na vlasti pricaju kako sve rade u interesu srpskog naroda. SRAMOTA

Војин

30.01.2019. 10:24

Највећи српски проблем је терминологија у медијима. О свему што говоримо, чак и када смо 100% у праву ми се нешто устежемо а најчешће се и беспотребно "посипамо пепелом" понављајући све омразе којима нас кити непријатељ и тако помажемо његовој злочиначкој терминологији. Ово што се дешава у НАТО суду у ХАГУ је дефинитвно метода средњевековне инквизиције а Велики Инквизитор су САД односно неки "луди старц Шорош" који то, тобож, ради у име "интереса" америчког народа - СИЦ!

Nostradamus

30.01.2019. 10:27

I taman kada nam se smesila nova pobeda, primili smo gol u poslednjoj minuti, he, he, he. Pravdanje sopstvene nestrucnosti nekakvim zaverama, je metoda koje nam nece bas nista pozitivno doneti. Mi volimo legende i evo jos jedna je rodjena.

esb-puerto@arcor.de

30.01.2019. 10:52

Meni dan danas nije jasno da mi kao država uopšte uvažavamo ovaj namešten i izsponzorisan sud koji ima jasan zadatak.. Da nas Srbe stavi u svetlo zločinca .. Nek stane več neko od našix političara i nek im kaže da ovaj sud za nas ne vazi , i mi niti treba da surađujemo sa tim zločincima , niti da im pridajemo bilo kakve pažnje , sve dok se ne postave neutralne sudije i tužioce..

Владотимор

30.01.2019. 10:54

Ако нема доказа онда не могу никога осудити.

Vera

30.01.2019. 10:55

Ma šta terate ovakve idiotske propagande pa kako je unništen jedan doklaz a ima ih milion ko i svedoka i slika i videa.....

zaja

30.01.2019. 11:00

Kako je mogao Seselj da se rve s njima i da ih potpuno izludi,i to zatvoren,a ti cemerni branioci samo kukaju da su oko svega nemocni.Izgleda da su ti branioci Srbi koji sada sve znaju.Srpska posla.

Analitičar

30.01.2019. 11:10

Ljudi kako ne shvatate... Mi moramo da uvažavamo i tuđe interese. Nas predsednik je to rekao pre neki dan. Ako je interes tribunala da uistinu uništi sve dokaze, mi to moramo da uvažavamo.

deda

30.01.2019. 11:46

Sramota velika laznog suda treba ceo svet da bude upoznat sa njihovim malverzazijama i lazima.

Hahah

30.01.2019. 11:59

Bruka?! Pa nije niko opsovao na svecanom rucku pa da bude bruka, to je krivicno delo i ratni zlocin!

logika

30.01.2019. 12:21

Još jedan dokaz da je to divlji sud i da su u sprezi sa mafijom koja ga je nezakonito i formirala, a sa jedinim ciljem da se sudi Srbima.Svrha suda je takođe bila da opravdaju svoje mafijaške akcije rušenja Jugoslavije i za to da okrive Srbiju, njeno rukovodstvo i ceo narod.

somborac

30.01.2019. 12:57

Tako se uništavaju polako dokaz za dokazom koliko se sa Srbima manipulisalo da bi se stvorila slika mesoždera Srbina da bi strane sile, prvenstveno isti taj zapad, zataškao čitav svoj plan uništavanja SFRJ do cepanja Srbije na parčiće. Nije još gotovo, verujte mi.