То што неко није осуђен из политичких разлога, не значи да није починио злочине, рекао је данас председник Србије Александар Вучић поводом ослобађајуће пресуде за Насера Орића и приметио да је очигледно да за нас, Србе, неће бити правде.

"Очигледно да наша суза нема родитеља и да ће чак и убијени, преклани, Слободан Илић испасти као да је убијен од ко зна кога или да је извршио самоубиство", рекао је Вучић новинарима у Никозији.

И поред живих сведока који, подсетио је Вучић, потврђују да је Орић починио злочин, неки се праве да то не чују и не виде.

Прочитајте још - СУД БиХ ОДЛУЧИО: Насер Орић ослобођен оптужби

"Имамо против што се слави неправда и они који су чинили злочине. То што неко није осуђен из политичких разлога не занчи да није починио злочин. А за мене је чудо да неко није осуђен, а постоје живи људу који могу да посведоче", рекао је Вучић.

Зато треба да се још више боримо за напредак народа, за бољи економски раст и незаборав наших жртава.

"Кад их други не виде, да ми то радимо, да све те жртве не буду заборављене, као и неки који припадају другом роду, а наши сународници су их погубили", рекао је Вучић.

Додао је и да се знао унапред исход, јер је реч о политичкој а не правној одлуци.

ЦВИЈАНОВИЋ: ПРЕСУДА У СЛУЖБИ ПОЛИТИКЕ

Председница Републике Српске Зељка Цвијановић изјавила је да је "ослобађајућа пресуда Насеру Орићу и Сабахудину Мухићу још једна потврда да је правосуђе на нивоу БиХ у функцији бошњачке ратне политике", пренели су бањалучки медији.

Она је додала да је с обзиром на досадашњу праксу Суда БиХ, оваква пресуда била очекивана и "само је потврдила наше сумње у пристрасност овог такозваног "правосуђа", преноси РТРС.

Она је истакла да ће оваква одлука продубити неповерење и негативно утицати на ионако крхке односе у БиХ.

Цвијановић је рекла да су оваквом одлуком , практично, амнестирани сви монструозни злочини над српским становништвом у Подрињу.

"Ако је ово правда намењена српском народу у БиХ, онда не треба да нас чуди то што Срби сваким даном све мање верују у заједничку будућност у БиХ", истакла је председница Српске.

ВУЛИН: ОСЛОБАЂАЊЕ ОРИЋА ПОРУКА ДА ЖИВОТИ СРБА МАЊЕ ВРЕДЕМинистар одбране Александар Вулин каже да ће ослобађањем "доказаног убице" Насера Орића одговорности бити ослобођени сви који су убијали Србе.

Коментаришући ослобађајућу пресуду ратном команданту босанске војске у случају пред Апелационим судом БиХ, Вулин је оценио да је тиме опет потврђено да за Србе нема правде тамо где Срби немају и свог судију и свој закон.

"Само Срби осећају бол због покланих Срба. За друге наши мртви нису вредни ни правде, ни памћења. Ослобађање Орића је ругање његовим жртвама, вређање њихове успомене и порука Србима да њихови животи и њихове смрти мање вреде од других народа. Пресуда ће продубиити јаз међу народима у Босни и Херцеговини и тако ће Орић наставити да прети понављањем зла за које није кажњен. Срамно", рекао је Вулин.ДАЧИЋ О СРЕБРЕНИЦИ И ОРИЋУ: ЛЕГИТИМНО САМО УБИЈАЊЕ СРБА...

Министар спољних послова Ивица Дачић оценио је да је Србија "милион пута до сада" осудила све ратне злочине, укључујући и злочин у Сребреници, али да са друге стране није било никаквих осуда злочина против Срба.

"У исто време када је ЕП, на предлог словеначког посланика, усвојио амандман на извештај о Србији у којем се Србија позива да призна геноцид у Сребреници као један од услова за улазак у ЕУ и када новоизбарани члан Председништва БиХ, који још није угрејао столицу на коју је сео, а већ је почео стално да усмерава жаоке према Србији и нашем народу, долази до одлуке суда БиХ у којем ослобађају одговорности Насера Орића", рекао је Дачић новинарима на Кипру.

Он је додао да постоје живи сведоци да је Орић лично вршио ратне злочине над Србима и подвукао да одлука суда БиХ не може допринети стабилизацији прилика у региону.

Дачић је истакао и да је Србија милион пута до сада осудила све ратне злочине, укључујући и злочин у Сребреници, али да са друге стране, не само да није било никаквих осуда злочина против Срба, већ није било ниједне речи извињења.

Прочитајте још - ОЧЕКИВАЊА ПРЕДСТАВНИКА СРПСКИХ ЖРТАВА: Орић је злочинац и мора бити осуђен!

"Већ су сви злочинци практично ослобођени. И на КиМ, укључујући Харадинаја, Љимаја, и злочинци у БиХ са Насером Орућем на челу, у Хрватској, где су ослобођени одговорности за Олују, која је била највеће етничко чишхцење после Другог светског рата", подвукао је Дачић.

Навео је да су ово покушаји да се Србија жигоше као земља која је крива за геноциде, иако је Међународни суд правде јасно утврдио да Србија не носи никакву одговорност за злочин у Сребреници.

Занимљиво је, каже, да амандаман у ЕП долази из Словеније, у којој Срби немају ни статус националне мањине.

"Ни Словенија, ни Хрватска, ни БиХ никада нису рекле извини, или да се осете одговорним за геноцид који је починила Аустроугарска, јер су били у њиховом саставу и војсци, од 1914-1918. године, када је страдало 28 одсто становништва Србије, убијено 1.270.000 Срба… У Другом светском рату НДХ је била до Београда и Новог Сада… Па, немојте, неупоредиво је то када се покуша упоредити са Сребреницом", рекао је Дачић.

Поручио је да свако треба да преузме одговорност, али да данашња пресуда није преузимање одговорности ни жеља да се дође до утврђивања криваца, већ је жеља да се праве лоше односи са Србијом.

Прочитајте још - Заштићени сведок видео Орића да убија судију Илића

Србија је, истакао је Дачић, заинтересована за добре односе са БиХ, као и са Словенијом и Хрватском, али жеља да се Срби дефинишу као једини геноцидни народ на свету је већ превише.

Он је поновио да након милионских жртава у оба светска рата Србија није добила ни динар ратне одштете.

Како каже, порука данашње одлуке суда БиХ је да је легитимно убијати Србе.

"Није добро што је дошло до тога и треба да се осуди злочин у Сребреници, али да ли то значи да је легитимно и некажњиво убијати Србе? То је порука данашњег дана", казао је министар.

Он је позвао хрватског члана Председништва БиХ Жељка Комшића да се изјасни поводом ослобађајуће пресуде Орићу, те додао да ако то не уради, онда је "велики манипулант који ради на томе да се што више уназаде односи Србије и БиХ".


ГОВЕДАРИЦА: ОВО ЈЕ ДОКАЗ ДА У БИХ НЕМА ПРАВДЕ ЗА СРБЕ

Председник Српске демократске странке у БиХ Вукота Говедарица изјавио је да је данашња ослобађајућа пресуда Суда БиХ бошњачком ратном команданту у Сребреници Насеру Орићу коначан доказ да у тој земљи не постоји правда за Србе.

"Ко ће и када одговарати за српске жртве? Ко ће одговарати за поклане Србе, силоване Српкиње и побијену српску децу? Очигледно нико, јер је правда у рукама политике, а не у рукама права", написао је Говедарица у саопштењу.

Прочитајте још - Орић поново мора у судницу

Говедарица је навео да је Орићу морало да се суди на основу онога што је учинио, а не на основу тога ком народу припада.

"Сваки други критеријум је нова увреда за српске жртве. Српске жртве заслужују и мир и правду, а то не могу да имају док су на слободи они који су одговорни за њихову смрт", навео је председник СДС.

Апелационо веће Суда БиХ изрекло је данас ослобађајућу пресуду Орићу, ратном команданту Армије БиХ у Сребреници, и припаднику Армије БиХ Сабахудину Мухићу. Они су се у поновљеном поступку теретили за злочин над ратним заробљеницима српске националности на подручју Сребренице и Братунца.

РС: СУД БИХ НЕ ПОШТУЈЕ СРПСКЕ ЖРТВЕ

Представници Републике Српске оштро су осудили коначну ослобађајућу пресуду по оптужници против ратног команданта тзв. Армије БиХ за Сребреницу, Насера Орића, и његовог саборца, Сабахудина Мухићу.

Председник Народне скупштине Републике Српске, Недељко Чубриловић, најоштрије је осудио ослобађајућу пресуду Орићу, истичући да је то потпуни крах правосудног система БиХ, који до темеља руши процес помирења народа и изградње демократског друштва и владавине права.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, Миленко Савановић, рекао је да је Суд БиХ данас показао непоштовање према српским жртвама, али да не изненађује такав поступак, с обзиром на селективну правду у БиХ.

Председник Борачке организације Републике Српске, Миломир Савчић, сматра да Српска треба да престане да финансира институције правосуђа на нивоу БиХ, пренели су бањалучки медији.

Прочитајте још - Вучић: Српске жртве потцењују, а своје величају

Председник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, Недељко Митровић, истиче да Народна скупштина Републике Српске због ослобађајуће пресуде Орићу треба што пре да став ван снаге наметнуте одлуке високог представника о формирању Тужилаштва и Суда БиХ.

Председник Удружења породица несталих Сарајевско-романијске регије, Милан Мандић, рекао је да правда и право у БиХ не станују под истим кровом.

Председник Савеза логораша Републике Српске, Бранислав Дукић, сматра да ослобађајућа пресуда Орићу само потврђује да у Суду и Тужилаштву БиХ нема правде, већ да у овим институцијам влада политика, због чега треба да их напусте српски представници.

Председник Удружења жена жртава рата Републике Српске, Божица Живковић Рајилић, сматра да сви српски представници треба да напусте Суд и Тужилаштво БиХ.

Председник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Сребренице, Бранислав Васиљевић, рекао је да су породице српских жртава остале неме.

Прочитајте још - Српске жртве заборављане због братства са Хрватима

Председник Српске демократске странке, Вукота Говедарица, рекао је да ослобађање Орића представља коначан доказ да у БиХ правда за Србе не постоји.

Из ПДП-а је саопштено да ова пресуда поново доказује непрофесионалност, политички рад и селективни приступ правди у БиХ.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ, Сташа Кошарац, изјавио је да је ослобађајућа пресуда Орићу још једна потврда да правосудне институције на нивоу БиХ, наметнуте одлуком високог представника, представљају правосудну лакрдију под притиском и утицајем Бошњака.

Директор Института за истраживање злочина над Србима у 20. веку, Миливоје Иванишевић, рекао је да је ослобађајућа пресуда очекивана и да су њоме додатно легализовани сви злочини почињени над Србима у 20. веку.