Правде за српске жртве још нема

С. МИШЉЕНОВИЋ

03. 09. 2018. у 08:43

У Суду Босне и Херцеговине почео обновљени кривични поступак против Насера Орића. Којић: Национални пројекат Сарајева је да су Бошњаци жртве, а Срби злочинци

Правде за српске жртве још нема

Српска страна се не нада осуди ратног злочинца, Фото независне

У Суду Босне и Херцеговине у понедељак је одржана седница претпретресног већа на којој је закључено да се почне са обновом кривичног поступка у случају Насера Орића и Сабахудина Мухића, због злочина над Србима на подручју Сребренице 1992. године, и одредило поновно одржавање претреса. Орић и Мухић су оптужени да су у местима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљених Срба - Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Тужилац Тужилаштва БиХ Мирослав Јањић затражио је од судског Апелационог већа да се сви докази поново изведу и поново саслушају сви сведоци из овог предмета, али је Апелационо веће одбило овај предлог зато што то није пракса суда и што су сви докази прегледани и сви сведоци саслушани.

Наређено је само да се саслушају Радивоје Остојић и заштићени сведок O1, због тога што је у ова два случаја прекршен кривични поступак, односно правилно извођење доказа. Ново рочиште је заказано за 17. септембар када ће бити саслушан Остојић, док је за 24. септембар заказано рочиште на ком ће бити саслушан заштићени сведок O1.

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина и тражење несталих, каже за "Новости" да је први процес против Орића био лакрдија од стране правосуђа БиХ.

БЕЗ НЕУТРАЛНОСТИ - У првом поступку Орићу у Судском већу је био и ратни кадар Бошњака, тако да је сулудо говорити о неутралности у правосуђу БиХ. Република Српска нема поверења у правосуђе БиХ када су у питању процеси за ратне злочине над Србима, али опет се надамо да ће једном правда победити - поручује Којић.

- Очекујем у поновљеном поступку да једном победи правда у БиХ и да Насер Орић буде осуђен за ратне злочине над Србима. Правде и правичности за српске жртве и за српске мајке нема у правосуђу БиХ, бар до сада није било. Само је битно пресуђивати Србима, док се Бошњаци масовно ослобађају за ратне злочине, а поготово њихови команданти - каже Којић.

Он додаје да је национални пројекат бошњачке политике да су Бошњаци жртве из рата, а Срби злочинци и ту нема одступања у правосуђу БиХ.


Апелационо веће Суда БиХ је 8. јуна, због битних повреда одредаба кривичног поступка, укинуло првостепену ослобађајућу пресуду Орићу и Мухићу за злочине над Србима на подручју Сребренице 1992. године и одредило поновно одржавање претреса. Суђење у овом предмету почело је у јануару 2016. године, а након изношења завршних речи Тужилаштва БиХ, 29. августа прошле године, окончано је изношењем завршних речи одбране 12. септембра. Председавајући Судског већа Шабан Максумић навео је у образложењу ослобађајуће пресуде да Тужилаштво БиХ није ван разумне сумње доказало да су оптужени Орић и Мухић убили тројицу заробљених Срба у местима Залазје, Лолићи и Куњерац. Он је додао да је кључни елемент свих тачака оптужнице био исказ заштићеног сведока 01, који према оцени Већа, није био веродостојан.

Апелационо веће је укинуло ову пресуду јер се, како су раније навели, заснива на доказима на којима се, према одредбама кривичног процесног закона, пресуда не може заснивати.


ПРЕТЊЕ ТУЖИОЦУ

МИРОСЛАВУ Јањићу, тужиоцу Тужилаштва БиХ који води предмет против ратног команданта Насера Орића, прећено је смрћу, као и члановима његове породице. Јањић је упућене претње пријавио Агенцији за истраге и заштите БиХ, као и тужилаштву БиХ.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Добровољни извршилац

03.09.2018. 15:20

Какво суђење???Само метак.

Nele

03.09.2018. 19:04

Oric je zlocinac koji nije samo komandovao vec i licno ubijao i masakrirao civile.