Младићу не дају ни скенер

С. Ј. М.

21. 12. 2017. у 08:07

Српским лекарима није дозвољено да користе медицинску опрему у Хагу. На основу спољашњих симптома могуће је одредити његово стање

Младићу не дају ни скенер

Фото АП

СРПСКИМ лекарима који су прегледали Ратка Младића у хашком притвору у понедељак и уторак није било дозвољено да користе ЕКГ, нити скенер, иако су им они били потребни, а били су доступни, сазнају "Новости".

Младићев бранилац Бранко Лукић каже нам да се скенер налазио, малтене двоја врата од просторије, где је Младић прегледан, а тамо је била и притворска медицинска сестра.

Лекарима из Београда, кардиохирургу Велибору Ристићу и неуропсихијатру Горици Ђокић, приликом прегледа Младића није било дозвољено да се послуже ниједним дијагностичким апаратом који користе доктори у Схевенингену. После силног прегањања и дописивања бранилаца са управом и лекарима дати су им на крају само притворски стетоскоп и мерач притиска.

Пре него што су дошли на преглед, Ђокић и Ристић су обавештени да не могу унети ништа осим оловке и папира. Младићева одбрана је тражила да им се омогући да ураде скенер главе генерала. Како каже Лукић нису добили негативан одговор, али кад су лекари дошли није им дозвољено да користе скенер.

Није им дата на увид ни Младићева здравствена документација из протекла два месеца, која је нестала након ванредног претреса његове ћелије неколико дана пре доласка српских лекара, а чије оригинале имају притворски лекари.

Ипак, докторка Ђокић на основу спољашњих симптома и последица, Младићевих покрета, држања прстију, понашања и анализом медицинске документације рађене до септембра може да да квалитетно мишљење о његовом стању. Извештај би требало да ураде до петка.


МЕРОН И АЂИЈУС ПРЕСУЂУЈУ

МЛАДИЋУ је одређено и Жалбено веће које чине судије Теодор Мерон, из САД, Кармел Ађијус са Малте, Ли Даквин из Кине, Приска Матимба Нјамбе из Замбије и Сејмор Пантон са Јамајке. Ађијус је досада судио у поступцима Радославу Брђанину, Насеру Орићу и Вујадину Поповићу и у жалбеним поступцима Мићи Станишићу, Стојану Жупљанину и Властимиру Ђорђевићу. Ли Даквин је судио Младену Налетелићу Тути, Видоју Благојевићу, а другостепено Николи Шаиновићу, Јовици Станишићу, Стојану Жупљанину, Јадранку Прлићу и другима.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)

Анти Антифа

21.12.2017. 08:15

Поднети тужбу против хашког трибунала

Душан

21.12.2017. 08:27

И неће му дати ништа и умреће тамо баш као и многи који су тамо стали у одбрану спрског народа којем је декретом, (зна се од кога) забрањено да се брани. И управо су јавили на радију да ће између осталог и српски представници ићи данас у Хаг на "свечано" затврање тог злочиначког квази суда??? Шта више рећи?

Spasa

21.12.2017. 08:31

Olovka i papir!? Da li to znači da treba samo da potpišu umrlicu? Onaj odozgo vidi sve i neda da nas zatrete i posle viševekovnog truda.

Filip-KIM

21.12.2017. 08:36

Ovakav tretman ni Nemci nisu primenjivali nad zatvorenicima u Mathauzenu i Jasenovcu.Krivica Mladica je sto je bio branioc i cestit Srbin a njegove bitke za odbranu izucavaju se u svim akademijama sveta.Jedina zemlja koja je isporucila predsednika i generale zbog obecanja prijema u EU je Srbija a dokazan je odnos tribunala prema nama kada zlotvori setaju i bave se politikom a pocinili zu zverstva nad Srbima.

Mile

21.12.2017. 08:38

Da im hoce djeca docekati tako zdravlje, pa da samo gledaju,da ne mogu nista! To ce onda biti pravda!

Stefan

21.12.2017. 08:44

Ovo je najruznija stanica u istoriji svremene Srbije. Ovakvo ponizavanje jednog naroda nije vidjeno posle 1945. "Saradnja sa Hagom" je za vek vekova ostavila pecat u dusama svakog Srbina. Svako ko je stavio podpis na dogovor o izrucenju nasih generala u Hag, treba da odgovara za cin najvece izdaje Srpstva.

Profa

21.12.2017. 08:55

Šta očekivati od zločinačkog haškog tribunala kad nedozvoljava osnovna ljudska prava za kekarsku pomoć, ovo je za svaku osudu celog čovečanstva kojeg treba upoznati putem tv stanica kako i šta radi taj hag

Mrki VUK

21.12.2017. 09:01

Planetarna sramota. Nadam se da ce se ako niko drugi barem Bog na nebesima postarati da ovi haski zlotvori za ovakav tretman prema generalu i coveku pre svega odgovaraju. Pred Strasnim sudom.

Aleksandar

21.12.2017. 09:22

Kako sve diriguju Svetski mocnici...tako je i Hitler mislio da je nedodirljiv...

Ало,ало

21.12.2017. 10:08

Ето вам ваши европски пријатељи,је л' то та чувена култура,где су сад ови што се боре за права сваког човека или сви имају право на живот сем Срба!?

Mm

21.12.2017. 10:17

poseban krug pakla za te ljude koji ne daju coveku u 21. veku da se leci. i oni onda pricaju nekom o ljudskim pravima

MiRa

21.12.2017. 16:50

Pa zar vam nije jasno? Sud hoće da čovek umre pre žalbenog postupka i tako se završi i mladić ostane pravno nekažnjen. Tako je to bilo i sa Miloševićem.