Генерал Павковић: На Космету смо издржали НАТО ударе из стратосфере

Драган ВУЈИЧИЋ

19. 06. 2017. у 22:01

Генерал Небојша Павковић, из финског затвора, о заборављеним јунацима одбране земље 1999.

Генерал Павковић: На Космету смо издржали НАТО ударе из стратосфере

Павковић, у финском затвору, не крије задовољство што се најзад како треба пише о јунацима са КиМ / Фото Приватна архива

БИТКА за Кошаре била је страшна. Уз велике жртве, од 9. априла до 14. јуна зуставили смо пробој терориста ка Дреници. Али, битка на Паштрику, која је трајала од 26. маја до 14. јуна, у нашим борбеним документима забележена је као најтежа. Поред припадника терористичке ОВК и регуларне војске Албаније, тукли смо се и против Стратешке авијације САД која је само 26, 27. и 31. маја на наше положаје изручила око 200 најразорнијих бомби које су делове планине претвориле у "месечево тло".

Говори овако, ексклузивно за "Новости", из затвора у Финској, бивши начелник ГШ Војске Србије и Црне Горе, данас хашки осуђеник - генерал Небојша Павковић. Како нам открива тадашњи командант Треће армије која је бранила Космет, у овој операцији војска је изгубила 25 војника Призренске бригаде, а 126 их је рањено, док су непријатељске снаге имале од 800 до 1.000 мртвих.

Павковић не крије задовољство што се, како каже, после 18 година "најзад како треба пише о јунацима са Кошара и њиховој борби за Србију", али и апелује "да се битка за Паштрик не заборави".

- Непријатељ је покушај пробоја преко Паштрика ка Призрену, Ораховцу и Сувој Реци назвао операција "Стрела 2" - открива нам генерал Павковић. - Идеја генерала Веслија Кларка, тадашњег команданта НАТО снга је била да око 20.000 војника регуларне армије Албаније, НАТО и ОВК из правца Кукса и Крума у Албанији преко Паштрика убаци у Метохију и тако сломи одбрану Приштинског корпуса. Мимо устаљене линије НАТО командовања, Кларк је ангажовао и Америчку стратешку авијацију, бомбардере Б-52 и Б-1 који су тукли наше јединице из стратосфере. Међутим, само једном, 27. маја, успели су да пробију фронт наше одбране на горожупском правцу и направе продор од 200 до 400 метара на територију Србије. Јунаци 549. бригаде већ следећег дана су вратили положаје. После 15 дана битке на висинама од 1.200 до 2.000 метара, остало је да лежи близу 1.000 непријатељских војника.

* Наша војска одолевала у најтежим условима

Павковић, говорећи о херојима, посебно издваја Божидара Делића, тадашњег команданта Призренске бригаде. Уз бок су му, вели, били и Стојан Коњиковац, тада начелник штаба, човек који је командовао на паштричким врлетима. Ту су и потпуковник Јакшић, потпуковник Лемић, мајор Ђокић...

- На Горожупским бачилима водник Бошковски је са 50 војника одолео невиђеној сили и НАТО авионима. Он и његови су спречили шири упад непријатеља - наводи даље генерал Павковић. - Капетан Мишић 28. маја са 50 војника под пакленом ватром повратио је изгубљену караулу Горожуп. Тамо је нашао групу наших војника која је остала одсечена од света. Коту Врапче одбранило је десет војника. Иначе, у мом ратном дневнику је много имена јунака: водници Петровић и Шаврња, поручник Вучић, десетар Савић, водници Козина, Јовановић, Мишић, Димитријевић, добровољке Марина Јелић и Слађана Станковић....

ЗА НЕЗАБОРАВ - ОДБРАНОМ Паштрика командовао је Божидар Делић. Све време био је стабилан, концентрисан, ни у једном тренутку успаничен - сећа се генерал Павковић. - Само сам га два пута чуо утученог. Када му је под тепихом бомби, у Шех Махали погинуо командант ПВО, потпуковик Лемић са седам војника и други пут, 4. јуна, када му је погинула Слађана Станковић, болничарка, добровољка којој је током рата кумовао на свадби са руским официром а српским добровољцем Јуријом Осиповским.

Према речима генерала Павковића, око 50 војника, под командом Божидара Делића је од 28. маја на врху Паштрика држало у шаци хиљаде шиптарских пешадинаца. Наоружани са 50 снајпера дугог домета "црна стрела", уз минобацаче и противоклопна средства, били су, како каже, нерешив проблем за непријатеља, па се догађало да "наши минобацачи поклопе по 12 аутобуса смене шиптарске пешадије на албанској територији, те ови, уместо у јуриш - моле за евакуацију".

- Све ово се данима одвијало под ударима Б-52 и Б-1, који су сејали тепихе бомби - наставља генерал Павковић. - Дана 31. маја добио сам у обавештајном рапорту и наређење Веслија Кларка да се удари стратешких бомбардера појачају и да се укључе касетне бомбе јер су заустављени на планини. Сећам се да сам се најежио, будући да сам се два дана раније у рејону села Планеја нашао у близини где је пало 12 тешких пројектила из Б-52. Тај осећај не може речима да се опише.

Генерал Павковић сећа се да је последњи рапорт из Кларковог штаба, (преко наших обавештајаца), примио 4. јуна 1999. Амерички командант је констатовао "да није задовољан постигнутим резултатима ОВК на Паштрику и да су српске снаге успеле да се одбране и преокрену ситуацију у своју корист". У том рапорту, како нам је открио, дословце је оценио: "НАТО води борбу против способног противника чије јединице вешто мењају положаје и избегавају авијацију НАТО. Противник је успео да разбије све веће базе ОВК".


ПАКАО "ПИРАМИДЕ"

* ПАШТРИК, изнад Призрена је у облику пирамиде и већим делом се налази на територији КиМ. Гранична линија иде преко највишег врха (1.986 метара), а од превоја Ликен, где је била наша караула, уздиже се низ вертикалних стена до 1.874 метра.

* ГЛАВНИ гребен планине дуг је пет киолометара, а битке су вођене у јаругама, вртачама, на пошумљеним ободима планине.

* Према информацијама које је наша војска добијала по повлачењу, извлачење мртвих непријатељских војника са овог простора трајало је до почетка зиме 1999.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (85)

amaSrbinpravi

19.06.2017. 22:18

Ziv bio gospodine Generale! Slava i hvala junackoj,nepobedjenoj vojsci Jugoslavije!

Miki

19.06.2017. 22:25

Vecna slava nasim junacima koji su pomrsili racunice za agresiju na Srbiju najvecoj vojnoj masineriji koju covecanstvo poznaje.Nije Klark racunao da ce ici malo teze ta kopnena ofanziva. Da je srece nasi generali bi bili sa svojim porodicama a vojnici, oficiri i invalidi bi imali tretman koji zasluzuju jer su samo radili ono na sta su se otadzbini zakleli.To sto je politika donosila pogubne odluke pa je njihovo junacko drzanje moralo vrlo brzo biti zaboravljeno je neka druga prica.

Nebojsa Pancevo

19.06.2017. 22:25

Vecna slava nasim herojima! Sprecili su visestruko mocnijeg neprijatelja da pregazi nasu zemlju. Kao i vise puta u istoriji, znamo da ratujemo..a gubimo za pregovarackim stolom.

Слава Херојима

19.06.2017. 22:26

Само да не дозволимо да заборавимо наше хероје, почев од војника до већине генерала који су се храбро борили против највеће силе!

Hercegovina

19.06.2017. 22:27

Pozdrav generalu i svim borcima Odbrambeno-otadzbinskog rata.....I da se sto vise pise o junacima ali i o izdajnicima kao npr Momcilu Perisicu koji je sa izdajom poceo jos u Hercegovini kad je goloruk narod ostavio na milost i nemilost ustasko-balijskoj koaliciji i pobjegao iz Mostara ostavivsi svo oruzje i imovinu neprijatelju a Srbi grabljama i vilama da se brane. Generalu zelim da izdrzi i da nas posjeti u Hercegovini koju on dobro poznaje.

Aleksandar

19.06.2017. 22:29

Dace Bog braco da se Srbi vrate na svoje a posle i dalje da se ide..nema stajanja do mora..

floyd

19.06.2017. 22:32

Прошла власт испоручила нашег војсковођу, а ова садашња се не труди око господина Павковића, хероја српског народа!

Bonaparta

19.06.2017. 22:32

Drago mi je da se konacno prica o junastvu tih golobradih momaka naKosarama i Pastriku. Treba im u sred Beograda podici najveci obelisk sa imenima sih junaka da nam bude podsetnik i ponos na nase junake. Slava i hvala svim nasim junacima.

GENERALE IZDASE VAS SRPSKI PETOKOLONASI

19.06.2017. 22:37

Po vasim zaslugama, i zaslugama cele srpske vojske, koja se borila protiv nacistickog NATO-a i siptarskih terorista, danas bi trebali da uzivate u penziji i da se setate s unucicima po lepoj Srbiji, vi camite u nacistickom kazamatu haskog tribunala, kojeg su zlocinci osnovali, da dotuku srpski duh i hrabrost, koju ste vi i vasa vojska pokazali da delu. Hvala generale i prezivi nam i taj nacisticki logor.

Анти Антифа

19.06.2017. 22:38

Наравно,ДОС кога је НАТО довео на власт им је изручио све наше хероје

Збуњен

19.06.2017. 22:45

туга и јад. Плаче ми се а у исто време сам препоносан. Хвала херојима!

M.Mandic

19.06.2017. 22:47

Za pokazanu hrabrost u odbrani domovine nasi generali i vojska su se nasli na optuzenickoj klupi u Haga, a zahvaljujuci domacim izdajnicima, slugama okupatora NATO, zemljama EU i imperijalisticke Amerike. To je hvala Gen. Pvkovicu i ostalima za patriotizam i cuvanje date reci da ce braniti domovinu i dati i svoj zivot...Izdajnike vidimo i danas. Iz poslanickih klupa Parlamenta Srbije hrle u zagraljaj navedenim zemljama zapada EU i Amerike, koje su porusile sve sto se mogle porusiti u Srbiji.

СРБИН

19.06.2017. 22:57

Наша је срамота што смо дозволили да овакви јунаци уместо да буду награђени труну осрамоћени по светским затворима,а само зато што су успешно бранили и одбранили нашу земљу,част,понос и достојанство свог народа!

fircoje

19.06.2017. 23:01

Bio sam dole 98 god, 549 brigada. Mnogo je znoja ulozeno da bi zadrzali polozaje.Sada mi jako tesko kad vidim ove iz Nato-a na Kosmetu.

Mrle

19.06.2017. 23:05

Svaka njemu čast! A bruka za državu: neko ko nas je branio, da ga predaš agresoru na suđenje. Mene je kao Srbina-Pravoslavca sramota!

DejanBg

20.06.2017. 00:16

@Mrle - Sila Boga ne moli. I srpska princeza Olivera je završila u sultanovom haremu, Marko Kraljević je bio vazal Turcima a Karađorđeva glava završila na kocu okupatora. I posle toga su mnogi istaknuti Srbi stradali za viši interes, pa tako treba gledati i većinu haških zarobljenika. Hvala im za odbranu u ratu i stradanje i u ovom "miru"

Boki

19.06.2017. 23:08

Da vidim ko je to za Nato? Kada su videli da ne mogu nista postici na KiM onda su istresli sve sto su imali na gradove po Srbiji...

vito

19.06.2017. 23:14

Da su SAD velika i demokratska zemlja oni bi podigli spomenik izginulim junacima na Košarama i spskim i američkim vojnicima. Po tome se poznaju časni vojnici i oficiri.

Republika Srpska

19.06.2017. 23:38

Velika je cast bila biti dio vremena i prostora sa obe strane Drine i braniti svoj grunt i svoju djedovinu od povampirenih nato fasista potpomognutih nasim komsijama.Neka im milostivi Gospod Bog sudi.

Nemanja

19.06.2017. 23:39

Slava svim herojima odbrane KiM,kao i svim civilima Nato agresije.A Vama Generale,zelim dobro zdravlje i sto brzi izlazak.

ne zaboraviti

19.06.2017. 23:40

koliko boli sva ova nepravda...mrzim zapad i sve nase koji im se danas dodvoravaju i posle svega rade za njih

Terorizam

19.06.2017. 23:44

Nije mi jasno zasto narod ne shvata da terorizam je product Amerike.Jasno mi je zasto to ne govore nasi politicari I TV jer smo u okupaciji kao I vecina zapadnih zemalja.

Miroslav GTA

19.06.2017. 23:48

Slava Srbskoim junacima. Svima od Generala Pavkovica do poslednjeg redova koji je branio Srbiju te 1999. Srbski vojnik je ponovo odbranio svoju zemlju i porazio neprijatelja. A to sto je Srbska zemlja oteta, i na koji nacin je oteta, neka sluzi na cast zapadnoj civilizaciji. Uz 'stranu' tehnicku pomoc u naoruzanju Vojske Srbije, zapadnjaci ce tek dobiti po nosu u sto uopste ne sumnjam

Golub

19.06.2017. 23:56

Nije pomenuta 243. brigada iz Uroševca , a trebalo je . Što ne umanjuje junačko držanje pomenutih , samo još uvek je rano za imena , jer još traje isporuka Hagu . Nažalost svih koji su na bilo koji način dali doprinos u ovoj neravnopravnoj borbi , a verujte ima ih dosta . Sad se busaju u grudi oni koji nikad nisu videli borbu i brane i dalje Kosovo na neki čudan način .Žrtve ne možemo da vratimo ali smo dužni da im odamo počast koju su svojom krvlju zaslužili .

Илић Драган

20.06.2017. 00:03

Сада дефинитивно знам зашто је Генерал Павковић заточен у Хагу,на велику срамоту Српских власти.

Pero

20.06.2017. 00:04

Posto ste pobedili UCK i NATO onda zasto ste potpisali Kumanovski sporazum i napustili Kosovo i narod Pavkovicu.

Pero-Zdero

20.06.2017. 00:51

@Pero - Pročitaj malo spise kako i zašto je potpisano primirje! Ako nisi bio dovoljno star šta sumnjam možeš da se setis kako je zlocinacka avijacija bombardovala civile, mostove, privatne kuće, zgrade itd. Znaci sa sigurnih položaja bombardovali su se civili. Kakva je razlika između Hitlera i NATO? Za mene nikakva! Potpisano je primirje da bi se izbegle dalje civilne zrtve i razaranje Srbije!

zarije

20.06.2017. 05:29

@Pero - pogrešno pitanje pero,pravo pitanje za njega je, što je zaustavio vojsku 5 oktobra, kad je krenula da spreči državni udar.

Бинср

20.06.2017. 06:34

@Pero - Војска југославије није војно поражена у нато агресији. Изашла је као победник. Показатељ је и потписивање Кумановског Споразума који како сама реч каже је споразум, не предаја. У поређењу са Рамбујеом Кумановски споразум је победа. Иако су га све и једна гарнитура од 2000. издавале и продавале на кашичицу, он је и даље гарант српске тапије на Космету. Слава вама генерале, слава свим јунацима непобедиве Војске Југославије! Остали сте у српском предању и причи као хероји див јунаци!

Paki

20.06.2017. 06:44

@Pero - Za takve stvari pitanje postavi političarima. Što je bilo do Vojske urađeno je.

DEA

20.06.2017. 07:19

@Pero - Da,Kumanovski sporazum je bio mudra odluka,a to zna;i izbeći maksimalno vece zrtve.A da kopneno niko nije mogao ući na Kosovo,to naprosto stoji.Taj cinizam u komentaru od "Pere" ili "Pera" u najmanju ruku je nepotreban,jer su neki mladi momci na nekakvim Košarama i duž granice položili svoje živote,a to se mora poštovati.

Petar

20.06.2017. 09:45

@Pero - Zbog takvih kao sto si ti koji su u nekom sklonistu kukali, plakali i sakrivali se.

Žika

20.06.2017. 10:04

@Pero - Pavković nije potpisao Kumanovski sporazum. Sporazum su potpisali general Vojske Jugoslavije Svetozar Marjanović, policijski general Obrad Stevanović. Pvković je odbio da to uradi.

Goro

20.06.2017. 10:34

@Pero - Ja nisam Pavkovic ali da ti odgovorim posto je pitanje jednostavno.Zato sto su NATO zlocinci bombardovali cijelu državu, ubijali civile, rusili civilne objekte, bacali kasetne bombe na civile, bacali bombe sa osiromasenim uranom itd.To je njihova pobjeda.A naša pobjeda je direktna bitka na KiM, o kojoj je rijec gore i koja nije izgubljena. Da je izgubljena ne bi naši vojnici potjerali sa sobom svu tehniku i naoruzanje. Porazeni ostaju bez toga.Ako ti treba još nešto objasniti samo reci.

Mile

20.06.2017. 00:07

Sta se kacite sa jacima od sebe, izgubili teritorije,ubijate sopstveni narod, unistavate infrastrukturu i unazadjujete zemlju za 50 godina.. Sad kao herojstvo bla bla..

Ivanka Kosovka

20.06.2017. 00:08

Mrle, pitajte Čedu Jovanivica i njemu slične, ko isporuči srpske junake u Hag? Mnogo tuzno i jos vise, ruzno. Krivi sto su branili svoju Otadzbinu! Pa to nema ni u jednom udzbeniku, ni pravnom, ni ratnom tj. vojnom.

Владица

20.06.2017. 00:17

Генерале,велико хвала теби и славним борцима треће армиске области !!

Osman Avramovic

20.06.2017. 00:28

Успео је да одбрани Србију од Арнаута, али не и од ДОСоваца. Мада су и једни и други били под истом командом.

Mister No

20.06.2017. 00:36

Vi pobedili, pa otisli. Vas gadjali svim i svacim, a njih izginulo 10x vise... to su nam govorili i u Krajini, pa evo gde smo sad. Srpski oficiri, obucavani u JNA, sramota.

Miki Vasojevici Los Angeles

20.06.2017. 00:42

Slava Herojima,slava svim srpskim junacimaod mora do Kosova Polja i svim lavovima na prostoru bivse Juge koji su dali zivot za Srpski rod i sve Srpske zemlje.. Ziv bio generale,nek te Bog cuva! Kazna Bozija ce stici,kad tad sve srpske izdajnike. Zivjele Srpske drzave,Srbija,Crna Gora i Rep Srpska i svi Srpski Heroji..

баунти

20.06.2017. 00:43

@Pero - није Павковић потписао, него Милошевић. А зашто, питај своје НАТО пријатеље, па ћеш знати шта су му обећавали. Шта је добио то знамо сви. Слава јунацима, свака им част! Шиптара може бити и 20 милиона, али нас никад неће добити силом. И Македонци се исто срчано боре, а прије или послије заједно ћемо их вратити тамо где им је место...

Dragan

20.06.2017. 00:45

Živeo General Pavković.Živela Vojska Srbije, Živela Srbija.Ovo je bila velika i teška borba i velika pobeda naše vojske bez pomoći Rusije..Učiniti sve da se naš General oslobodi.Ako su mogli Gotovinu zašto ne i našeg Generala Pavkovića .Osloboditi sve naše branioce koji su branili narod i svoju zemlju od islamsko šiptarskog fundamentaizma i islamske države na Balkanu koju su stvorili Amerikanci.

ветеран

20.06.2017. 01:05

Перо:Ја бих покушао да у једној реченици одговорим на Ваше, неумесно питање.Одговор је:- Рат и почиње, и завршава се политиком.

Hoćemo istinu

20.06.2017. 01:23

Svaka čast junacima ali je sramota ne objasniti našoj mladeži 'mrzim zapad iz dna duše' ko nas je gurnuo u ovaj krvavi rat, i ko nas je posvadjao sa zapadom da bi sačuvao fotelje i pljačku države.Srpski komunisti i mafija.I dan danas rade propagandu dok su sebe i svoje obezbedili pokradenim parama.

po Istini i Pravdi, pa kako bude

20.06.2017. 01:33

Smrt Natu, a takodje i Izraelskojvlasti i Mosadu, koji su ocigledno u punoj komandi americke vlade i zakonodavaca. O Saudijskoj arabiji, Turskoj .... i kompaniji da i ne govorimo, dabogda ih snaslo ono sto su nama namenili!

Zurkolomac

20.06.2017. 02:55

Kakva sramota za Srbiju sto je ovaj general izrucen fasistima. Sve heroje koje je nabrojao treba upamtiti i po njima nazvati ulice i ustanove sirom Srbije. A siptarskim fasistima i teroristima poruka: vraticemo se kad-tad...

Jovo Caruga

20.06.2017. 05:19

Srusena zemlja, bombardovana, izgubljeno Kosovo, kapitulacija u Kumanovu, bezanija iz krajine, bosanski Srbi bombardovani i vojno unisteni, to su slavne srpske pobede koje treba slaviti...

Милосав

20.06.2017. 06:01

И србија такве јунаке испоручила истом непријатељу који нас убијао

Драган

20.06.2017. 06:28

Пети Октобар и његове пследице су највећа срамота и највеће зло које се десило српском народу а многи срби су му наивно или глупаво кумовали. Политички сатрапи ДОСманлија сносе највећу одговорност за ту историјску српску трагедију. А НАТО је разбојнипчка организација достојна сваке мржње и сваког презхира.

klječan

20.06.2017. 06:37

Brojčani smo bili slabiji u tim borbama dok u isto vrijeme milionski Beograd vrvi od današnjih internet ratnika,raznih navijačkih grupa pa do tatinih sinova i ostalih dezertera.

Potpuno tacno

20.06.2017. 19:08

@klječan - Bilo je i bice. Da su ovi kvazi "navijaci" stvarno neke patriote danas na Kosovu ne bi bilo ni jednog siptara.

Français

20.06.2017. 06:53

Čuj ti njega,50 vojnika držali u šaku hiljade neprijateljskih vojnika,i to naoružani sa 50 snakpera.Možda smajperisti su bili ćoravi?!!!

Анти Антифа

20.06.2017. 06:58

Зоран Ђинђић,Војислав Коштуница,Веља Илић,Вук Драшковић,Небојша Човић,Ненад Чанак,Чеда Јовановић,ОТПОР колективно,Мирољуб Лабус,Млађан Динкућ,Вук Обрадовић...допишите још неке

Не знам шта да кажем

20.06.2017. 07:02

Са једне стране имам жељу да похвалим све оне који су се борили за ову земљу, а са друге стране како да хвалим неког ко се борио за земљу која га је издала ... ?

dule

20.06.2017. 07:20

Imao sam čast da 1984/85 služim vojni rok u ŠROP Bileća i da mi jedan od starešina bude, tada kapetan, Božidar Delić. Pravi oficir strog i pravedan, izuzetno cenjen među pitomcima. Vidim da nije ukaljao obraz časnog srpskog oficira što mi je posebno drago, za razliku od nekih koji su mi takođe bile starešine ali su brže bolje napustili vojsku kada su joj bili najpotrebniji.

Шта ће ти пушка ако нећеш да пуцаш ?

20.06.2017. 07:57

Моја једина замерка целокупном државном устројству и свим људима из полиције, војске, државе, јавних предузећа и свих институција у овој земљи је што нису 5.окт.бранили уставни поредак и државност ове државе. Срамота је да нико ништа конкретно није урадио да спречи 5.окт. пуч и насилну смену државне власти. Ја разумем да је народ био слуђен али чему служи држава, војска, полиција и сви чиновници ако нису спремни да бране легалну и демократски изабрану власт ? Какви су то људи и држава ? Жалосно.

iz glave

20.06.2017. 08:00

sve ono što druga najača svetska vojna sila nije uspela da uradi za 10 godina, uradili su 5oktobarci za par dana. Pravi nacionalista nikad nije moga na svoga, pa makar to bio i izdajnik.

Није Слоба крив, ми смо ....

20.06.2017. 08:11

Не може један човек све да реши ако је пола народа спремно на издају државе и ако је цело чиноништво наслеђено из комунистичког периода као и политичари и ако су следствено томе цела држава и народ корумпирани, и спремни на издају укључујући све политичке партије, све страначке кадрове, директоре јавних предузећа итд. Нпр ови што су данас на власти су издајници (распродају све и задужују државу и врше партократију) а и тад су били секретари у партијама, што значи да су они одувек политиканти.

VASKE

20.06.2017. 08:47

Generalu Pavkoviću želim brz povratak kući, a onima koji su izručili srpske heroje, da ih stigne božja kazna. Srpskih petokolonasa je bili i biće, ali bi sa njima trebalo brzo rascistiti.

у праву си Голубе

20.06.2017. 10:15

Тачно. Много јунака, херојства, један сасвим други морал. На све смо били спремни и убеђени у оно што се и данас потврђује...непријатељ жели да нестанемо! Зато не смемо да узмакнемо, да одустанемо од борбе и наше свести и савести.Не прија ово одвајање и издвајање битака, жртава, ризика...сви смо дали свој допринос доле. Непријатељи из региона и пензије имају, хрвати најнижу 320 а просечно 650евра по борцу.Када сам то прочитао, шок. А ми се боримо за лечење људи са фронта, чему да се надамо?

JELENA

20.06.2017. 10:45

Sramota da srpski generali i heroji trunu po zatvorima iako su samo branili svoju zemlju i narod,a šiptarski teroristi šetaju slobodno.Velika je nepravda učinjena srpskom narodu.Moramo se boriti protiv nepravde svim silama svi zajedno.Generalu Pavkoviću želim sve najbolje i da se što pre vrati u Srbiju da nastavi tamo gde je stao-da brani svoju otadžbinu.Živela Srbija!

boca

21.06.2017. 11:50

@JELENA - Jelena apsolutno si u pravu i delim tvoje mišljenje,ali nepravdu prema srpskim generalima i oficirima nije učinio NATO već DEMOKRATSKA STRANKA i njena vrhuška.Uostalom valjda Vam sve govori o toj stranci da su bili u veoma bliskim odnosima sa zemunskim klanom.Uostalom za vreme svoje vladavine rasprodali su srpsku privredu,pa nije narod glasao za SNS zato što je voleo Tomu-smejurija već je želeo da skine lopovsku stranku sa vlasti-a zašto se oni i danas pitaju kako su izgubili vlast ...

Istorija je dokazala i pokazala

20.06.2017. 19:34

Srbija nije nikada znala da ceni svoje zrtve a svoje heroje je oduvek ubijala ili predavala neprijatelju. Ostajali su samo oni koji su se bavili politikom ma koliko bili losi. Tako je bilo nekada tako je i danas.

Анти Антифа

21.06.2017. 21:11

@Francias То су србски војници а не француски

Srbin

23.06.2017. 19:34

Umesto da uživa u penziji sa unucima, on trune u nekom zatvoru u Finskoj! Iako je časno odradio svoj posao, za razliku od "srba" koji su ga izdali radi dodvoravanja onim istim koji su nas besramno bombama ubijali. Samo se nadam da će dočekati da se živ vrati u rodni Despotovac, za razliku od previše Srba ubijenih u Hagu.

Milica

27.06.2017. 17:46

Moje duboko poštovanje i veliko hvala genaralu Pavkoviću. Da je zapadni dupelizac, a ne osvedočeni patriota, sad bi sedeo u nekoj fotelji i valjao se u parama, ovako-zna se gde završavaju časni Srbi. Po evropskim kazamatima.