Кривична против тужиоца БиХ

С. МИШЛјЕНОВИЋ

23. 01. 2013. у 20:57

Кривична против тужиоца БиХ
Славко Јовичић, бивши логораш, подноси кривичну пријаву против тужиоца БиХ који је обуставио истрагу против 455 особа због злочина над Србима у сарајевским логорима

БАНјАЛУКА - Славко Јовичић Славуј, бивши логораш из логора "Силоса" и "Храснице", а данас посланик СНСД у Парламенту БиХ, поднеће кривичну пријаву против тужиоца БиХ Бехаије Крњића, који је обуставио истрагу против 455 особа због злочина над Србима у сарајевским логорима током рата.

Јовичић каже за "Новости" да већ пише кривичну пријаву и да ће је наредне седмице предати главном тужиоцу БиХ Горану Салиховићу.

- Такође, тражићу од председника Високог судског и тужилачког савета БиХ да санкционише тужиоца Крњића за обустављање истраге у сарајевским логорима - истиче Јовичић.

Он даље каже да кривичну пријаву подноси у својству грађанина и логораша, а не политичара јер не жели да руши правосуђе у БиХ већ само да ради по закону и да је закон једнак за све.

- Разочаран сам потезом тужиоца Бехаија Крњић. Он није позовао ниједног сведока који се наводи у предмету сарајевских логора. Морао је да саслуша сведоке и да на основу изјава донесе одлуку о будућности предмета, односно има ли елемената за подношење кривичне пријаве против Н. Н. особа, а ја их знам која су то лица. Ја ћу доказати и сведочити на суду ко су људи који су убијали Србе у сарајевским логорима и нећу одустати од борбе за истину-поручује Јовичић.

БОРС: ШАМАР ПРАВДИ БОРАЧКА организација РС даће свој допринос у анализи рада Тужилаштва и Суда БиХ тиме што ће ускоро у свим општинама и градовима Републике Српске покренути раније најављену петицију о раду Суда и Тужилаштва БиХ да би грађанима омогућила да на овај начин искажу своје мишљење о раду ове две инститиције, али и раду Хашког трибунала. БОРС сматра да је одлука Тужилаштва БиХ да обустави истрагу против 455 осумњичених за злочин над Србима Сарајева још један шамар правди и жртвама и нови покушај прикривања организованог убијања и мучења Срба у такозваном мултиетничком Сарајеву током протеклог рата.

Он каже да га је посебно погодило јер је на адресу где станује добио службени допис од тужиоца Крњића да се обуставља истрага о злочинима у сарајевским логорима која је обухватала 455 особа.

- Па, зашто ме тако није позвао да сведочим и упознам га са чињеницама о убијању Срба у логорима - пита се Јовичић.

Он каже да је немогуће да људе стрељају по логорима у Сарајеву, а да за то нико не одговара.

- Немогуће је да су нас логораше слали као живе штитове и да даноноћно копамо ровове и тунел којим се диче у Сарајеву, а тај тунел је натопљен крвљу логораша - додаје Јовичић.

Према његовим речима, институције РС морају поднети кривичне пријаве и захтевати сваки дан да се ради на тим предметима, а не пустити Тужилаштво БиХ и разне тужиоце да раде шта хоће у овим предметима.

- Очитио је да поједини тужиоци у Тужилаштву БиХ имају улогу заташкавања злочина над Србима у протеколим рату. То се још једном потврдило и да остане стара прича да су Срби криви за све злочине који су се десили у рату. Сада испада да сам и ја крив што сам био у логору и да сам се сам пријавио да идем у логор у Сарајеву - истиче Јовичић.

Тужилац Бехаија Крњић, само месец дана након што је преузео предмете сарајевских логора, одлучио је да донесе одлуку о неспровођењу истраге против 455 особа за ратне злочине почињене у логорима "Силос", Тарчин ОШ "9. мај", "Крупа", "Игман", "Храсница", а у којима су страдала лица српске националности у периоду од маја 1992. до 27. јануара 1996. године.

СЕЛЕКТИВНА ПРАВДА

ПРЕДСЕДНИК Владе РС Александар Джомбић и председник Академије наука и уметности РС Рајко Кузмановић констатовали су да је у овом часу најважније да правосудне институције на нивоу БиХ, Суд и Тужилаштво, не показују изразиту селективну правду непроцесуирајући злочине над српским народом, са очигледним циљем да се креира историја на погрешним чињеницама. Они су оценили да у прилог томе говоре обустављени и непроцесуирани бројни предмети као што су "Добровољачка", "Тузланска колона", али и многи други предмети.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Republika Srpska

23.01.2013. 21:17

Izgleda da su Srbi sami dobrovoljno odlazili u logore i na kraju se sami i ubijali !!!! Ova odluka tužioca je sramota za sve srpske logoraše srpski narod

posteno govoreci

23.01.2013. 21:21

evo vam jugonostalgicari...to su vasa braca...u Sarajevu su Srbi istrijebljeni...od 150 000 sada nema ni par hiljada staraca koji cekaju da umru...neko je i dalje Jugonostalgicar...bolest

4c

25.01.2013. 03:45

Kakvog smisla ima predavati tuzbe ???Zar ne postoji neki drugi sud,zar ne moze da se organizuje sud u RS ili na nekom neutralnom terenu?