ХАГ - Бивши вођа Срба у Хрватској Милан Мартић одведен је данас из притвора Хашког трибунала у Естонију, на издржавање казне од 35 година затвора због злочина над Хрватима у Книнској крајини и Загребу 1991-95, саопштио је Трибунал.
Мартићу, који је био министар унутрашњих послова, премијер и председник Републике Српске Крајине, Трибунал је у јуну 2007. изрекао првостепену пресуду између осталог за прогон, убиства, мучење и депортацију цивила несрба, и за безобзирно уништавање насеља.

Мартић (54) је осуђен и за ракетне нападе на Загреб, почетком маја 1995. године, када је погинуло седам цивила, а рањено више од 200.
Апелационо веће Трибунала је у октобру прошле године одбацило Мартићеву жалбу и потврдило првостепену пресуду која је тиме постала правоснажна.
Злочини над Хрватима у РСК били су, по пресуди, почињени у оквиру удруженог злочиначког подухвата чији је циљ било трајно и насилно уклањање несрба са територија за које је планирано да уђу у нову српску државу.
Мартић се добровољно предао Трибуналу 15. маја 2002. године, дошавши из Србије, а време проведено у притвору у Схевенингену биће му урачунато у издржану казну.