ПРЕМИЈЕРОМ драме "Моја Селинџерова година" канадског редитеља Филипа Фаларда са звездом Сигорни Вивер у главној улози, у четвртак вече је свечано отворено 70. јубиларно издање Берлинала, једног од најпрестижнијих светских филмских фестивала.

Изражавајући радост што овај велики празник филма у Берлину траје већ седам деценија, нови уметнички директор, Италијан Карло Катријани (са Холанђанком Мариетом Рисенбек од ове године први пут води Берлинале), до 10. марта најавио је пројекције 340 филмова, док ће у Главном такмичарском програму бити приказано 18 нових остварења редитеља из свих крајева света.

Једини српски филм који ће нашу кинематографију представљати на јубиларном Берлиналу је социјална драма "Отац" Срдана Голубовића, који ће светску премијеру имати у програму "Панорама", а нову такмичарску селекцију "Сусрети" отвориће остварење "Малмкрог" великог румунског синеасте Кристија Пујуа, које је реализовано уз подршку Филмског центра Србије и уз учешће наших аутора.

Традицију најполитичнијег од три најутицајнија фестивала (уз Кан и Венецију), Берлин је задржао и са новим руководством, па је Катријани у трци за Златног медведа најавио програм који обилује филмовима који се баве најактуелнијим и најалармантнијим догађајима у свету, али и историјским темама. Међу њима су драма "Нема зла" иранског редитеља Мухамеда Расулофа, чије је снимање било забрањено у његовој домовини, и још се не зна да ли ће добити дозволу да дође у Берлин. Ту је и остварење "Бројеви" украјинског редитеља Олега Сенцова, инспирисано његовим петогодишњим заточеништвом у руском затвору, потресна документарна сага Irradiated редитеља Ритија Пана посвећена сећању на масакр и геноцид у Камбоџи...

Прочитајте још - ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ: На СИЛАФЕСТ-у 51 филм

"Већина филмова који ће бити приказани има претежно мрачну страну света, а то је вероватно због тога што остварења која смо бирали, гледају на садашњост без илузија, не да би се изазвао страх, већ да би се отвориле очи", истакао је Катријани.

“Моја Селинџерова година“ Фото ИМДб


Концепт да Главни програм буде "мешавина" филмова познатих редитељских звезда и "новајлија" из читавог света овогодишње Берлинале употпуњава новим остварењем Абела Фераре, експерименталним филмом "Сибир" са Вилемом Дефоом и Дуњом Сичов, драмом "Пут којим се није ишло" редитељке Сали Потер, која на црвени тепих Берлинала доводи звезде Хавијера Бардема, Ели Фенинг, Салму Хајек...

Почасни, јубиларни Златни медвед синоћ је уручен култној глумици Хелен Мирен, а председник 70. жиријa је оскаровац Џереми Ајронс. Славни глумац ће у жирију бити заједно са француском глумицом Беренис Бежо, италијанским глумцем Луком Маринелијем, редитељима Кенетом Лонерганом и Клебером Медонсом Филхом. Привилегију да буде члан берлинског жирија има и наш редитељ Огњен Главонић, који ће одлучивати о најбољим дебитантским филмовима.

Џереми Ајронс Фото АП


Мада јубиларни, овогодишњи Берлин ипак неће стављати акцент на много гламура и црвеног тепиха, иако се очекују и Џони Деп, Тео Ангелопулос, Дефо...БАУЕР НАЦИСТА

ЈУБИЛАРНИ фестивал готово пред само отварање добио је велику сенку - угледни немачки недељник "Цајт" објавио је документа која показују да је Алфред Бауер, први и дугогодишњи директор Берлинала, од 1942. па све до краја рата, био високорангирани нацистички функционер. Због тога су организатори 70. фестивала саопштили да повлаче награду која носи његово име, "Алфред Бауер", која се додељивала за филм који отвaра нове уметничке перспективе у кинематографији.