Почистили Накараду после Чистача: Виктор Киш именован за в. д. директора Музеја савремене уметности

М. Краљ

петак, 31. 01. 2020. у 13:31

Почистили Накараду после Чистача: Виктор Киш именован за в. д. директора Музеја савремене уметности

Фото З. Јовановић

Влада Србије именовала Виктора Киша за в. д. директора МСУ

САМО десет дана после затварања изложбе "Чистач" Марине Абрамовић, Музеј савремене уметности добио је новог руководиоца - Влада Србије именовала је скулптора и једног од покретача фестивала "Девет" Виктора Киша за вршиоца дужности директора. Он је на то место дошао уместо Слободана Накараде, који је за в. д. директора МСУ именован септембра 2015, у време док је министар културе био Иван Тасовац, а реконструкција зграде на Ушћу упала у ћорсокак неуспелог тендера.

Како је обнова здања већ отпочела када је Тасовац смењен, Владан Вукосављевић, који је дошао на његово место, одлучио је да Накарда остане у стању в.д. на месту првог човека МСУ, до отварања музеја, без обзира на то што су у свим другим републичким институцијама расписани конкурси за директоре.

Тек годину и по после свечаног отварања матичне зграде, Управни одбор МСУ, чији председник је Никола Шуица, а у коме су били и Владимир Величковић, Аја Јунг, Александра Лазар и Светлана Митић, расписао је 24. јануара 2019. конкурс за директора. На њега су се поред в. д. Слободана Накараде, јавили Владислав Шћепановић, сликар и професор ФПУ, Зоран Ерић, кустос МСУ и историчар уметности Бранислав Димитријевић.

Прочитајте још - Изложбу Марине Абрамовић за последња три дана видело 12.000 људи, део поставке "Чистач" са Ушћа се сели у Лондон

Управни одбор изјаснио се о сваком кандидату описно, с тим што су покојни Владимир Величковић и Аја Јунг (поднела оставку у међувремену) издвојили своја мишљења, јер су сматрали да је Накарада најпогоднији за ту функцију. Министарство културе предложило је Шћепановића, а предлог је онда прослеђен Влади Србије, која се о њему никада званично није изјаснила.

Слободан Накарада Фото К. Михајловић

Према информацији која се у четвртак по подне појавила на Танјугу, Министарство културе је Шћепановића касније (мада се не прецизира тачно када) повукло као предлог. Јавност, а ни кандидати на овом конкурсу, о томе до четвртка нису били обавештени. Предвиђено је да Влада Србије, када се сматра да је конкурс "пропао", именује вршиоца дужности. Опет, на предлог Министарства културе и информисања које се сада определило за Виктора Киша као новог вршиоца дужности.Виктор Киш Фото Јутјуб

Да севају варнице

НА Факултету примењених уметности, Виктор Киш (рођен 1973. године у Београду) завршио је одсек керамике.

- Покушаћу да више популаризујем уметност, уметника и његов рад - рекао је у првој изјави Танјугу. - Има доста уметника који имају енергију, знање и одличан рад... Моја идеја је да рад тих уметника промовишемо у Музеју савремене уметности. Музеј мора да буде место где севају варнице, баш као што је то случај са стварањем уметничких дела.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)