Управни одбор Народне библиотеке Србије одлучио: Вукићевић добио предност

Д. Бт. - Д. Б. М.

петак, 31. 01. 2020. у 12:35

Управни одбор Народне библиотеке Србије одлучио: Вукићевић добио предност

Вук Вукићевић Фото Фејсбук

Њихов предлог и образложење до краја радног времена није стигао у Министарство културе, због чега није дат на увид јавности

ПОСЛЕ вишечасовног дводневног заседања, чланови Управног одбора Народне библиотеке Србије у четвртак су одлучили, како "Новости" незванично сазнају, да од шесторо кандидата за управника ове националне институције предност дају Вуку Вукићевићу (1977), садашњем директору Завода за проучавање културног развитка Србије. Њихов предлог и образложење до краја радног времена није стигао у Министарство културе, због чега није дат на увид јавности.

После краха априлског конкурса, који је поништен и праћен великим оспоравањима и оставкама, на поновљено надметање за првог човека НБС, уз Вукићевића јавили су се и Ласло Блашковић, досадашњи управник НБС, Милорад Вучковић, доскорашњи начелник у овој културној институцији, иначе пензионер, Дејан Ристић, историчар и некадашњи управник Библиотеке, Јасмина Ахметагић, критичарка и сарадница Института за српску културу у Лепосавићу и Ненад Кебар, доктор књижевности из Крагујевца.

Прочитајте још - Хоће ли Народна библиотека Србије најзад добити управника?

Чланови УО Вељко Брборић (председник), Александар Јовановић, Драгана Грујић, Драгана Типсаревић и Мирјана Станишић размотрили су њихове кандидатуре и после појединачних разговора изјаснили се за Вука Вукићевића.

Према процедури, о овом предлогу изјасниће се Министарство културе и своје мишљење проследити Влади Србије на коначну одлуку. Према неким наговештајима, међутим, постоји велика вероватноћа да ће и овај конкурс бити поништен и да ће се на пролеће кренути у нови трећи избор управника НБС.

Наиме, уколико предлог Министарства културе не дође на дневни ред Владе до 5. марта, када је крајњи рок за расписивање избора, не може бити разматран. Влада улази у технички мандат и више не може да доноси никакве кадровске одлуке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ma ko je ovaj tip?

31.01.2020. 22:22

Ko je ovaj opskurni birokrata bez ikakvog znanja, obrazovanja i karizme? Samo ga promovišu svi redom. Čiji je on?????

Filip Višnjić

12.02.2020. 18:25

Zanimljivo da se na konkurs nije javio ni jedan ozbiljniji pisac, profesor, akademik i sl. Zapitajmo se zašto takvim ljudima ne pada na pamet da rukovode Narodnom biblitekom. Kakva su to vremena došla? Možda se plaše da bi odmah bili provučeni kroz tabloidno blato...