ЗБОГОМ домаћим серијама: Нова уредба прети да уништи српску продукцију

Р. РАДОСАВЉЕВИЋ

23. 01. 2020. у 10:02

ЗБОГОМ домаћим серијама: Нова уредба прети да уништи српску продукцију

Зоран Јанковић Фото П. Милошевић

Нова уредба Владе Србије о субвенцијама за телевизијске серије и рекламе потресла филмски еснаф. Јанковић: Почиње елиминација српских продуцената. Бајић: Отвара се простор само за странце

ПРЕДУСЛОВИ да се оствари бенефит или повраћај новца од уложених средстава за снимање ТВ серија и реклама, изненада су промењени и постављени врло високо - новом уредбом коју је Влада Србије донела уочи Нове године, уместо ранијих сто хиљада евра по ТВ епизоди или по снимљеној реклами, које продуцент треба да потроши да би му наша држава вратила 25 одсто, сада мора да уложи три пута више. Односно, најмање три стотине хиљада евра.

Прочитајте и: Srpski filmovi na festivalu u Roterdamu (VIDEO)

Како сазнају "Новости", то је била и главна тема седнице Групације за кинематографију, која је 15. јануара одржана у Привредној комори Србије (ПКС).

- Мени изгледа као да је ова уредба направљена да нас елиминише - каже за "Новости" Зоран Јанковић из "Кошутњак филма", наш најпознатији ТВ продуцент, који је током каријере снимио рекордних 28 серија. - Сама чињеница у досадашњој историји ТВ производње у Србији показује да никада, једна епизода, ниједне серије до сада, није коштала три стотине хиљада евра. Чак ни близу тога. Просечна цена епизоде је негде око осамдесет-деведесет хиљада евра, што значи да је и тај први лимит уредбе о подстицајима од сто хиљада евра био изнад просека.

Према Јанковићевим речима, тај услов је ипак имао једну логику да неки пројекти који завређују већу пажњу, који су комплекснији и скупљи, стекну право на повраћај потрошеног новца.

- Тридесет година се бавим овим послом и тврдим да домаћи продуценти апсолутно немају капацитет за буџет од три стотине хиљада евра по епизоди, и да је он апсолутно нереалан за наше прилике. Њега могу да остваре само неки странци ако дођу да снимају овде, а за нас је недостижно да уђемо у тај круг који је за Србију потпуно неприродан. Колико знам, нико се са нашом струком није консултовао око постављања нових услова за остварење подстицаја, који и за снимање реклама такође значи елиминацију домаћих продуцената - истиче Јанковић.

"Сенке над Балканом 2"/ Фото Промо

Радош Бајић из куће "Контраст студиоса" сматра да је суштина ове уредбе да се запечати судбина домаће ТВ продукције и да се отвори ексклузивни простор да из српског буџета само странци добијају повраћај новца.

- Три стотине хиљада евра по једној епизоди је немогућа мисија за нас, и мислим да иза тога стоје неки наши продуценти који у Србију доводе стране продукције. Само њима ова уредба иде наруку, а за све остале она је катастрофална.

Према речима нашег саговорника, који је желео да остане анониман, јер се Групација поводом ове уредбе још није званично јавно огласила, нови услови за подстицаје у филмској индустрији представљају озбиљан потрес и удар за домаће продуценте и филмске раднике.

- Не знамо никога ко може да обезбеди и да потроши толико пара за снимање једне епозоде неког серијала, а камоли за рекламу. Три стотине хиљада евра се једва покупи и за снимање целовечерњег играног филма, и поставља се питање ко ће сада у Србији уопште моћи да снима серије, осим странаца. Ако за серију од десет епизода продуцент мора да потроши три милиона евра да би од државе на крају добио подстицај од 750.000, онда то значи збогом домаћим серијама - каже наш саговорник, иначе познати филмски радник и некада један од челних људи Филмског центра Србије.

"Пси лају, ветар носи"

Ова уредба Владе, како истиче, утолико је веће изненађење за наше људе у филмској индустрији, јер је пре њеног доношења било речи да нови предуслов за повраћај новца буде подигнут на 150.000 евра.

- Продуценти који су пре Нове године потписали уговоре за снимање серија и реклама већ се чупају за косу, јер нова уредба заиста представља велики и неочекивани потрес. Оно што је, према његовим речима, позитивно у целој тој ствари јесте то што се на овој седници Групације за кинематографију окупила готово цела наша филмска заједница, бројни представници асоцијација и секција, спремни да се еснафски боре за свој егзистенцијални опстанак.

"Јунаци нашег доба"/ Фото Промо

ИНВЕСТИЦИЈЕ

ОД априла 2016, када је у Србији почела примена Уредбе о подстицајима за инвестирање у аудио-визуелна дела, кроз овај програм прошло је више од 150 пројеката и привучено је више од 100 милиона евра директних страних инвестиција. За подстицаје снимања страних филмова и серија код нас, прошле године је издвојено 900 милиона динара, док је у 2018. исплаћено 755 милиона динара (6,5 милиона евра), а процењена вредност пројеката који су их користили била је нешто виша од 35 милиона евра.

СУБВЕНЦИЈЕ И ДО 30 ОДСТО

КАДА је реч о филмским пројектима, новом уредбом српска Влада ће субвенционисати снимање домаћих и страних филмова уколико продуценти такође потроше најмање 300.000 евра. За пројекте који премашују 500.000 евра (и својим садржајем не угрожавају углед српске државе), биће издвојено 30 одсто повраћаја новца, што значи да ће странцима и даље бити јефтиније да снимају у Србији него у својим земљама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (22)

a jel se to jed?

23.01.2020. 10:35

Pa dajete i od mog poreza?Kada su oni "subvenzionisali" men?Moga kuma,moje prijatelje koji,oru,seju,zanju..."Prave hleb"???Koga Vi to pitate da li smete da "subvenzionisete"???Niste spasili proizvodnju traktora,ali subenzinisete snimanje filmove strave i uzasa u bivsim proizvodnim halama,pogonima...?I na kraju...Zasto bi mi morali da "kinematografisemo",kada za nas to radi "Imperija"?Ko smo mi,pa da im pravimo konkurenciju u SRBIJI,JELTE!!!????Dozvoljavaju nam da tu bitisemo...Ne i da snimamo!!!

dragan963

23.01.2020. 10:53

"Просечна цена епизоде је негде око осамдесет-деведесет хиљада евра, што значи да је и тај први лимит уредбе о подстицајима од сто хиљада евра био изнад просека..." Pa šta se o da bunite!?

Saša

23.01.2020. 11:01

Ako je ovo tačno da se želi smanjiti snimanje naših domaćih serija, to je apsurdno i veoma štetno. Naše domaće serije su najbolji sadržaj na TV-u. U moru nekvaliteta, turskih, španskih i ostalih sapunica, rialiti programa, domaće serije dođu kao svetlo , znak da će se nešto menjati na bolje u našoj svesti. Sve domaće serije radije gledam od bilo kojih drugih sadržaja na TV-u.

Arsenije

23.01.2020. 11:05

Pa to da ih stimulišu da prave normalne serije, a ne samo serije za penzionere i kopije stranih serija...

Čikiriz

23.01.2020. 11:13

Kultura (uključujući i obrazovanje) postali su obična roba za tržište. Tu ima cenjkanja, tezgarenja, uvalivanja bofla, varanja, škarta i td. a mi to sve gutamo kao najbolje kulturne kolače i plaćamo...

vitez

23.01.2020. 11:19

Ebiga, snimate serije koje nisu po volji vlasti. Kulturno su vas "zabranili" I opet "cvetaju tikve"

Милош

23.01.2020. 11:24

Ово је јако лоша одлука владе.Толико лоша да они више не заслужују поверење српских грађана.Онај ко не брине прво о својим најближим или о свом народу не заслужује никакво поверење.Ваљда је народ у Србији на првом месту а не неко са стране ко ће да дође и оде ,ми смо своји на своме и треба да стварамо услове да нашем народу буде а не да се додворавамо странцима.

Niko

23.01.2020. 11:46

Jel ovaj lik zna koliko je kostao gospodar prstenova, a koliko je zaradio??? Ulozili 200 miliona a zaradili skoro 2 mililjade

mali mika

23.01.2020. 12:17

Nece se ovde uskoro raditi nista.Radice stranci a mi cemo biti sluge dok ce mocnici uzimati deo kolaca...Prokleta avlija u najavi.

Vspojgpkd

23.01.2020. 12:17

Ako je bar nesto dobro u ovoj uredbi to je sto ce spreciti radosa bajica da snima nove serije

mr.noise

23.01.2020. 13:03

Konačno! Možda će filmski radnici moći da dobiju honorar koji zaslužuju... a da podsetimo da je dotični gospodin počeo ka vozač (čast poštenim vozačima) na filmu "Lepa sela lepo gore", ali svojim "uspešnim" radom je uspeo da izgradi svoje privatne, velelepne gradjevine sa bazenom, sve na uštrb kvaliteta filmske i tv produkcije...Srbija je to, ne moraš ni da studiraš, samo dobra "komunikacija", ja tebi -ti meni...I evo da se čuje njegovo mišljenje...sramota

Niko

23.01.2020. 13:26

Neka pogledaju kako se rade serije na bbc i koliko kostaju... Neka naprave seriju o mihajlu pupinu, milankovicu, tesli, o njihovim delima pocecima, a ne rialiti 2.0

Рашо

24.01.2020. 10:07

А зашто и по којој логици треба да се то субвенционише било како? Ионако узмете новац из државних фондова, зараде стрпате у цеп па још и да вама дају дубвенцију од наших пара! Да вам не буде много?