НА поновљеном конкурсу за управника Народне библиотеке Србије, који је после полемика и оставки неславно поништен, а који је закључен 31. јануара, пријавило се шесторо кандидата.

Тројица су поново у трци за фотељу у Скерлићевој 1: Ласло Блашковић, досадашњи управник НБС, др Милорад Вучковић, досадашњи начелник у овој културној институцији, иначе пензионер, и Дејан Ристић, историчар и некадашњи управник Библиотеке. Прва двојица су на априлском конкурсу ушла у ужи избор, док је Ристић одбијен јер није испуњавао све формалне услове. Три нова кандидата су: др Јасмина Ахметагић, критичарка и сарадница Института за српску културу у Лепосавићу, др Вук Вукићевић, директор Завода за проучавање културног развитка, и Ненад Кебара, доктор књижевности из Крагујевца, који је иначе конкурисао за исто место и пре пет година.


Прочитајте и:Jadranka Jovanović prva Srpkinja koja je osvojila prestižnu nagradu za operetu u TrstuОвога пута од кандидатуре је одустао Милош Јанковић, писац и в. д. помоћника министра за рад, и Адам Софронијевић, заменик управника Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић", који су на пролећном конкурсу дисквалификовани.

На седници Управног одбора НБС, која би требало да се одржи 10. јануара, биће отворене и размотрене све приспеле пријаве кандидата, са којима ће се обавити и разговор. Одлуку ће чланови УО доставити Министарству за културу, које ће своје мишљење проследити Влади на коначну одлуку.