Игор Ђорђевић у улози Калигуле: Почеле прве пробе нове представе у Народном позоришту

В.В.С.

петак, 06. 12. 2019. у 23:33

Игор Ђорђевић у улози Калигуле: Почеле прве пробе нове представе у Народном позоришту

Фото: В. Данилов

"Kалигула" је до сада само једном премијерно изведен у Народном позоришту у Београду
ОБЕСНОГ императора Калигулу на позоришној сцени играће Игор Ђорђевић - истоимена представа спрема се за Велику сцену националног театра (у режији Снежане Тришић),а премијера је најављена за 1.фебруар.

Већ су почеле прве читаће пробе једног од најпознатијих комада славног француског писца, филозофа и новинара, нобеловца Албера Kамија, а у осталим улогама су: Сена Ђоровић (Цезонија), Милош Ђорђевић (Хеликон), Бојан Жировић (Хереја), Немања Стаматовић (Сципион), Петар Божовић (Мереја), Димитрије Илић (Сенект), Владан Гајовић (Октавије), Зоран Ћосић (Лепид), Бојан Кривокапић (Муције) и Сања Марковић (Муцијева жена).

Ово ће бити четврта режија Снежане Тришић у Народном позоришту( "Хеда Габлер", "Бизарно" и "Ричард Трећи"), а поводом новог наслова она објашњава:

- Kалигула признаје и прихвата логику апсурда као једину могућу и истиниту. Не пристаје да је потчини приземним интересним потребама политике и друштвених конвенција. Политички преврат у драми отвара питања о положају човека и смислу живота, о могућности побуне, појму слободе, значају високе уметности и културе у концептима и ограничењима савременог света - истиче редитељка.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Калигулин разврат

Иначе, "Kалигула" је до сада само једном премијерно изведен у Народном позоришту у Београду: 11. маја 1979. године у режији Петра Шарчевића. Играли су Мики Манојловић (Kалигула), Оливера Марковић, Павле Минчић, Михајло Викторовић, Богдан Диклић, Предраг Тасовац и Бранислав Јеринић.

Фото: Народно позориште


Коментари (3)

nije tačno

08.12.2019. 17:50

Izveden je premijerno i na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Kaligula je bio Miki Manojlović.