Срамна одлука жирија у Финској: Њихов писац Србе описао као монструме, а они му за то дали награду

Д. ВУЈИЧИЋ

03. 12. 2019. у 10:02

Против писца Пајтима Штатовција пријава полицији јер подстиче ксенофобију

Срамна одлука жирија у Финској: Њихов писац Србе описао као монструме, а они му за то дали награду

Фото Instagram/pajtimstatovci

ДОДЕЛА највеће књижевне награде за 2019. "Финландија", роману "Бола" (мехур) Пајтима Штатовција (27) у Хелсинкију, по свему судећи прерашће у скандал. Признање младом Финцу "албанских корена" додељено је почетком прошле недеље, а већ у петак угледни психијатар Пирко Турпеинен (била у Социјалдемократској странци 27 година) поднела је пријаву полицији против аутора и издавачке куће "Отава", јер су обjављивањем оваквог штива прекршили финске законе који санкционишу ширење мржње и ксенофобије. На мети скандалозне књиге су Срби и њихова историја.

Турпеиненова, за "Новости", истиче да је Штатовцијева "Бола" литература мржње и лажи која искривљује чињенице о рату на Балкану деведесетих и на Космету и у Хрватској и у БиХ. На страницама аутор Србе описује као монструме који су се као "ватра ширили и Косовом" убијајући све албанско. Прича се врти око хомосексуалне везе Србина и Албанца где Србин, када се увери колико је његов народ монструозан, на крају моли Албанце да му опросте - што ови великодушно чине, "тешећи га како он није крив".

- Уз пријаву полицији као доказе да Штатовци шири расизам и мржњу поднела сам предговор нашег бившег председника Мауна Коивиста у књизи на финском "Друга истина о Косову", у ком он анализира како је НАТО својом пропагандом мајсторски "демонизовао" Србе у сукобима на Балкану и којима сада више нико не може помоћи да се "оперу". Такође, доставила сам своје прилоге са блога који свакодневно пишем, у којима се разоткривају лажи НАТО пропаганде и оптужница Хашког суда - открива Турпеиненова.

Наша саговорница не жели да коментарише "уметничку вредност" романа због чега му је додељена награда, као ни "гласине" у Хелсинкију да је награда младом албанском писцу - НАТО одговор на доделу Нобелове награде Хандкеу који је близак "српској истини".

Пирко указује како аутор вешто манипулише литературом која је наводно настала на основу прича његове мајке из страшног времена.

- У роману има прича када Албанка долази на Гинеколошку клинику где харају монструозне српске медицинске сестре које стерилишу Албанке. Дат је опис како Срби остављају рањеног Албанца да умире пред њиховим очима. Такође описује се тренутак када у акцији "Олуја" хрватске војске праведни Хрвати протерују Србе и на том месту јунак је фрустриран јер они још харају Косовом. Пишући о Сребреници, Штатовци описује ситуацију када генерал Младић и његови војници убијају на хиљаде муслимана - наставља Пирко, цитирајући део из "Боле":

Пирко Турпеинен

- Пуцали су насумично у ненаоружане цивиле дечаке и мушкарце. Ти дани су били чисто лудило, пакао је изашао на улице. Људи причају да су Срби приморали децу да гледају како им родитељи крваре до смрти и како се трудницама секу стомаци из којих излазе нерођене бебе... Фински психијатар каже да је доста тога прочитала из историје региона и само је код Анте Павелића нашла изјаву "да усташа не може бити усташа" ако нема храбрости да пробије стомак Српкињи и извуче дете.


КЊИГА О МЛАДИЋУ

СУДБИНА Срба у стварности и НАТО фикцији је омиљена тема Финкиње Пирко Турпеинен, а пре месец дана у Београду представила је књигу о лажима о генералу Ратку Младићу које су сервиране на Западу. Припрема књигу о Косову, са акцентом на лажи из Рачка за које су криви њени земљаци.

- Финска се показала као највернији савезник НАТО и Немачке у рату против вашег народа и зато пишем. Пре свега, да моји земљаци знају истину - каже Турпеиненова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)