Пред публиком „Симпто - Мате“: Радови Немање Ђорђевића у легату Михајловића

М. А. К.

02. 12. 2019. у 11:17

Пред публиком „Симпто - Мате“: Радови Немање Ђорђевића у легату Михајловића

Аутор Мате испред свог дела / Фото Промо

Радови Мате Ђорђевића од вечерас биће изложени у Легату Михајловића. Пред публиком ће бити цртежи и слике из последње четири године

ИЗЛАГАЧКУ сезону коју су обележиле поставке у неколико српских градова, наш уметник млађе генерације Немања Мате Ђорђевић, добитник значајних француских признања, заокружиће у Панчеву, у Галерији (Легату) Милорада Бате Михајловића. Изложба "Симпто - Мате", биће отворена вечерас у 20 часова, а чине је радови настали у последње четири године, скупљени из приватних колекција, архиве, као и дела која су у власништву аутора.

У свакој од просторија, биће представљена по једна серија Ђорђевићевих радова - Nyctophilia, "Катабасис", "Дечије собе" (плава соба), "Демијург", "Антидот"- а реч је о уљима на платну, колажима, цртежима, делима насталим у комбинованој техници.

- Сликар Бата Михајловић је свакоме од нас који гулимо четку или пињел на неки начин предак - истиче за "Новости", Мате. - И ја то поштујем. Батино име, нажалост, неправедно "плута ту и тамо", иако је он, колико знам, умешан у почетак Љубине и Дадове каријере и њихову сарадњу са првим париским галеријама. Величковићу је, такође, открио шпанског мигранта који је почео у гаражи, повољно правио сликарски материјал и трампио га за слике наших уметника. Тај човек је данас магнат и има сликарски фонд "Маран", чији сам и ја био лауреат 2015.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Београдске галерије: Пред публиком дела Војина Рајовића, Ружице Митровић, Катарине Обрадовић и Тање Балаћ

О Михајловићевом угледу у Француској, наставља наш саговорник, говори и то да су му пријатељи били Апел, Алешински, Јорн, Пикасо, Дибифе, Хартунг, Пољаков, Маркес, Сарамаго, Чарлс Симић, Адами, Табући, Линстром, Солаж, Жан Полак, Раул Жан Мулен, Пако де Лусија... После изложбе у Батином легату, Ђорђевића догодине чекају ретроспективна изложба у Београду, и поставка цртежа у једној приватној галерији у Марсељу, а у преговорима је и око изложбе која би обишла Пулу, Италију и Словенију.

ТВОРАЦ И РУШИЛАЦ

ЖИВОТ је облик отока, расте попут једног симптома под бифокалним наочарама, а ови моји радови су само манекени тог и таквог стања. Изложба је ту да плаши господу - помало у шали, објашњава аутор наслов поставке. - Човек је напукло биће, а то значи да је сваки стваралац у исто време и рушилац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације