Промоција петокњижја Исидоре Секулић у издању шабачког „Гласа Цркве”, одржана је у среду у препуној великој свечаној дворани Задужбине Коларац на којој су, о нашој знаменитој списатељици, њеном делу и овом издавачком подухвату говорили академик Матија Бећковић, професор др Мило Ломпар и уредник издања протођакон др Љубомир Ранковић.


Молитве и одабране текстове славне књижевнице говорила је драмска уметница Биљана Ђуровић.

- Сабрана дела Исидоре Секулић објављивана су и раније, али у њима није било текстова који су се нашли у овом комплету - истакао је Матија Бешковић. - Да споменемо само Записе и Жичи и Опленцу, сусретима са краљем Александром и владиком Николајем, Бденије у манастиру Раковици, молитве и написе нађене у њеној заоставштини, као скице за другу књигу о Његошу.

Овом издању додати су и текстови о делу Исидоре Секулић које су писали Скерлић и Дучић, Растко Петровић и Црњански, Кашанин и Медаковић, Мија Павловић и Владета Јеротић...


Фото: В. Митрић


Професор Ломпар говорио је о Исидорином урбаном европеизму о паралелама у српској и европској књижевности стављајући снажан акценат на њено знаменито дело о ловћенском тајновицу: Његошу књига дубоке оданости.

- Исидора је визионарски наслутила непролазну вредност дела Иве Андрића и његову маестралну перцепцију душе човека европског православног Истока.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПЕЧАТ СВОМЕ РОДУ: Спомен плоча Исидори Секулић


Протођакон др Ранковић је рекао да Српска црква и српска култура овим комплетом обележавају значајан осмовековни јубилеј српског духовног и националног пунолетства.Фото: В. Митрић


- Најнепосреднији повод изласка ових књига - истакао је Ранковић - јесте 110-годишњица њеног доласка у Шабац, где је провела три године (1909-1912) и у том периоду написала своја знаменита дела Сапутници и Писма из Норвешке, која књижевни критичари убрајају у најбоља дела европске и светске књижевности.


Повод је, додао је Ранковић, и 100-годишњица изласка најнеобичније романа наше књижевности: Ђакон Богородичине цркве (1919), истичући као својеврсни куриозитет и сусталост наше културе, да је друго издање овог бисера српске књижевности објављено након 78 година (1997).