Концерт легендарног Шлома Минца

В.В.С.

13. 11. 2019. у 13:53

Концерт легендарног Шлома Минца

Шлом Минц

После тринаест година поново пред београдском публиком
БЕОГРАДСКА публика ће, после тринаест година паузе, поново имати прилику да ужива у музици легендарног виртуоза, Шлома Минца. У пратњи пијанисте Итамара Голана, Минц ће на концерту (у продукцији Центра београдских фестивала) наступити 19.новембра на "Коларцу" и извести композиције Дебисија, Франка, Брамса, као и једну ауторску - премијерно у Београду.


- Мој изазов је да повежем ум и слух, да научим људе да активно трагају за лепотом - изјавио је Минц, чији наступи већ пет деценија публику остављају без даха.


Шломо Минц посветио је живот музици у свим својим облицима: од свирања, дириговања, компоновања, учења других, жирирања, па чак и пројекта конзервације драгоцених инструмената спашених из концентрационих логора.


Виолину је почео да свира са само три и по године, а већ са шест постао је ученик чувене Илоне Фехер. Као чудо од детета, са једанаест година је дебитовао као солиста са Израелском филхармонијом. Убрзо потом, Зубин Мехта га је позвао да замени болесног члана оркестра у извођењу Паганинијевог концерта за виолину. Са шеснаест година наступао је у Карнеги холу, а са осамнаест се латио и диригентске палице - наводи се, између осталог из његове биографије, у најави концерта.


Прочитајте још: Оперски спектакл на Коларцу: Верди и Пучини под диригентском палицом Емануела Пласона


Уз Минца, нашој публици ће се представити и израелски пијаниста Итамар Голан, један од најтраженијих извођача своје генерације. Голан је до сада више пута наступао у Београду, између осталог и са виолинистом Џулијаном Рахлином. Са седам година одржао је први концерт, а од најранијег доба је испољавао посебно интересовање за камерну музику. Наступао је као солиста са неким од водећих оркестара у свету, као што су Израелска филхармонија и Берлинска филхармонија под управом Зубина Мехте, Краљевски филхармонијски оркестар, Филхармонијски оркестар миланске Скале и Бечка филхармонија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације