Промоцијом Биљежнице на Цетињу почели Његошеви дани

В. КАДИЋ

13. 11. 2019. у 06:45

Представљено двојезично руско-српско издање Његошевог дела, коју су превели Анастасија Врбица Бурчева и Људмила Бурчева

Промоцијом Биљежнице на Цетињу почели Његошеви дани

Фото Митрополија црногорско-приморска

ПОД покровитељством митрополита црногорско- -приморског Амфилохија, а у организацији Удружења књижевника Црне Горе (УКЦГ), на Цетињу је почела манифестација "Његошеви дани" представљањем двојезичног руско-српског издања Његошеве "Биљежнице", коју су превели Анастасија Врбица Бурчева и Људмила Бурчева. Митрополит Амфилохије подсетио је на свој први сусрет са "Биљежницом" далеке 1968. године.

- Читајући "Биљежницу" , још тада сам схватио да је све оно што је Његош касније написао, и "Горски вијенац" и "Луча микрокозма", у његовој "Биљежници" започето. У овим његовим мислима, у овим записима, налази се сва његова поезија - казао је Амфилохије, не кријући радост због превода "Биљежнице" на руски језик, "јер су тамо похрањени и Његошеви записи који су настали за време његовог боравка у Петрограду".

Књижевник Радомир Уљаревић нагласио је да је митрополит Амфилохије заправо открио свима њима ову Његошеву књижицу, књигу његових узгредица, мисли које је у ходу записивао и из којих су никла највећа дела.


- Баш у "Биљежници", Његош је први пут описао осећање ништожности, полазеће његово осећање. Листајући Његошеве узгредице у овој књизи, само још јасније наслућујемо како је Његош проницао у бескрајне дубине космоса - казао је Уљаревић.

По речима књижевника Милутина Мићовића, "Његошеви дани" почели су промоцијом најмање његове књиге:

- Она јесте најмања, али је изнедрила све друге Његошеве књиге. Свако словце Његошево је важно, а чини ми се да је све важније, што идемо даље кроз време и у будућност. Тако је Његош наш савременик и један од најмодернијих и најактуелнијих светских песника - рекао је Мићовић. - Црна Гора, као место са својим силама противречним, тера нас да увек и изнова сагледавамо Његоша, који је најдубљи опитник, зналац.

Књижевник из Косовске Митровице Новица Соврлић подсетио је на речи великог песника који је рекао да је српски језик једна и једина наша отаџбина, непобедива и недељива, док је председник Удружења књижевника Црне Горе Новица Ђурић изразио задовољство што се ова манифестација одржава на Његошевом прагу.

- Писци у Црној Гори имају Удружење књижевника као стециште, а имају и митрополита Амфилохија као најстаријег и најважнијег члана, без кога не би опстали као удружење - нагласио је Ђурић.


ЧЛАНСКА КАРТА

НОВИЦА Соврлић је уручио митрополиту Амфилохију чланску карту Удружења књижевника Косова и Метохије и макету манастира Грачанице. Указао је на велики труд и прегалаштво митрополита Амфилохија који непрестано води бригу о народу Косова и Метохије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације