Ново лице песника

Д. Бт.

09. 11. 2019. у 16:35

Ново лице песника

Са скупа у Институту за књижевност

У Институту за књижевност представљена сабрана дела Бранка Миљковића. Мало познати есеји, гимназијски радови, љубавна писма својој симпатији

БЕЗ обзира на превремени трагични крај 1961, Бранко Миљковић је за непуне три деценије живота и десет година објављивања поезије успео да се избори за место међу најзначајнијим српским песницима, и то не само 20. века. Ово је истакао Бојан Јовић на трибини о Сабраним делима Бранка Миљковића (издавач Нишки културни центар), коју је уприличио Институт за књижевност и уметност.


Ново издање, објављено 47 година после првог, доноси мноштво непознатог изворног поетског материјала и докумената из Миљковићевог живота, који бацају светло на његов став према поезији и омогућавају да се стекне увид у генезу његовог песничког дела, додао је Јовић.


Један од приређивача, Горан Станковић је истакао да су широј јавности остали веома мало познати есеји, критике и преводи Миљковића, што је надокнађено овим издањем, које отвара путеве новог тумачења овог великог писца. Истичући да првог издања одавно нема чак ни у антикварницама, др Горан Максимовић је рекао да ово издање показује Миљковића не само као песника, већ као личност и човека који је носио харизму, померао границе, остављао силан утисак на људе око себе и био идол генерације.


- Увидом у Миљковићеве најраније гимназијске радове, до сада тешко доступне широј читалачкој публици, из гимназијске свеске, као и у љубавна писма својој симпатији Љиљани Илић, где се поред песама налазе и опсежна промишљања о књижевним темама, открива се не само песник "по рођењу", већ и изузетан ерудита. Био је познавалац митологије, филозофије, књижевних традиција српског и европског песништва, на основу којих је, захваљујући том богатом читалачком искуству, али и несвакидашњем таленту, стварао своју поезију и (ауто)поетику - рекла је Јелена С. Младеновић.


Прочитајте још: 58 ГОДИНА ОД СМРТИ ПОЗНАТОГ ПЕСНИКА: Споменик живим стиховима


Говорећи о Миљковићевим есејима, у доба једноумља које није неговало полемичност, Драган Хамовић је рекао:

- Читава његова критика и есејистика представља заклон за идеје неосимболизма, чија је одбрана традиција историјске свести једно од битних упоришта даљег развоја српске модерне поезије. У подтексту Миљковићевих есејистичких деоница можемо разазнати расправу с периодом у коме су наметана два опречна и одсечна књижевна избора унутар граница идеологије пуне празних речи.РОМАН О МИЉКОВИЋУ

Горан Максимовић је испричао како му је писац Дејан Стоиљковић, пошто је прочитао пети том Сабраних дела, најавио да пише роман о бурном животу Бранка Миљковића.

- То само показује колико ће ово издање бити инспиративно за нова тумачења дела великог песника - рекао је Максимовић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације