Издања „Новости“ на Сајму: Читаоце опчинио путник са Свете горе

Д. МАТОВИЋ

петак, 25. 10. 2019. у 22:35

Издања „Новости“ на Сајму: Читаоце опчинио путник са Свете горе

Борис Субашић потписује књигу читаоцима / Фото И. Маринковић

У сали "Иво Андрић" представљена књига нашег новинара Бориса Субашића. Кораћ: Доспео на она места до којих не могу сви да стигну. Николић: успева да као старински, образовани путописац, осети амбијент

СВЕТА Гора Атонска је цивилизацијска енигма. Нико у ствари не зна зашто је баш ово кршевито полуострво окружено опасним морским струјама од преисторије до данас посвећено тло. Тешко је објашњива и чињеница да ова земља монаха, без порода, никада није остала без становника и да је увек била посвећена жени. Прво мајци Геи, па Артемиди и на крају - Богородици. Парадоксално је да је духовни владар тог полуострва жена, а жене не могу да оду на Атос.

Ово је запазио Борис Субашић, новинар "Вечерњих новости", чија је књига "Путник по Светој Гори", најпродаваније издање наше компаније на овогодишњем сајму, представљена синоћ у сали "Иво Андрић".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Дефиле мачака на штанду “Новости”

- Загонетка је зашто је баш Атос света планина православне васељене - рекао је Субашић. - И због чега је Атон, врх Свете Горе, дуже од 1.000 година за православце "други Тавор" место преображења где човек може да осети божанске енергије. Чудо је како је на Светој Гори од Немање и Саве до данас без прекида опстајала Србија, чак и у столећима када српска држава није постојала.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ко је крив за гађање РТС? Милорад Комраков представио књигу о бомбардовању пуну доказа

На промоцији поред Субашића на столици са леве стране "седео" је његов ћутљиви пријатељ - огромни ранац који иде са њим по врлетима и забитима. Аутор "Путника по Светој Гори" је из њега извадио алат "без кога добар путопис не може да се направи". Публици у сали "Иво Андрић" показао је поцепану цокулу.


- Кад ципеле проговоре, онда сте путописац - рекао је Субашић. - Ходајући по Атосу поцепао сам три пара оваквих цокула. Кад год то заборавим, узмем ове ципеле и гледам хијероглифе које је камен на њима исписао.

РЕД ЗА ПОТПИС ПРЕ промоције, Борис Субашић је на штанду Компаније "Новости" потписивао своју књигу. Читаоци су стрпљиво чекали у реду да на свом примерку добију потпис путника по Светој Гори.
Субашић је открио да је "Путник по Светој Гори" плод давног предсказања.


- Моја учитељица Вера стално ми је говорила: "Сине, ти као да пишеш ногама." И ја сам, на неки начин, ову књигу написао ногама - нашалио се Субашић.


Публика је пажљиво слушала учеснике промоције, док су се на видео-биму смењивале фотографије које је Субашић снимио на Атосу.

- Пун назив књиге је "Путник по Светој Гори - Свако свој Атос носи у себи". Други део наслова је можда кључан за разумевање дела Бориса Субашића - сматра др Миомир Кораћ, директор Археолошког института САНУ. - Ова књига је путопис, а ми знамо да су они штиво у коме путописац износи објективан поглед о пределима кроз које пролази, лицима са којима се сусреће, али и лична запажања. Управо је то у 46 поглавља Субашић урадио. Овај сјајни новинар је дочарао како се тешким корацима пео уз литице, силазио у испоснице и стигао на друга неприступачна места. На места на која не могу сви да оду.

Фото И.Маринковић


је посебно интересантно било оно за чим Субашић трага:

- Субашић свакако трага по Светој Гори, али он трага и по својој унутрашњости, по својој професији. На том клизавом путу, где је свашта доживео и свашта проживео, покушава да пронађе себе. Он преко парадигме Свете Горе, тражи себе и себе у сопственој професији. Борис је врстан новинар по занату, а тај занат је да кад пишеш мораш и да видиш, а кад видиш мораш то што си видео да покажеш другима. Он пише оно што је видео. Субашић нам је подарио сјајну књигу, којој ћемо се стално враћати.


Борис Субашић, фото Н.Скендерија


Писац и новинар "Новости" Зоран Николић је рекао да је био на Атосу два пута, али је додирнуо само неколико стаза које Борис познаје до најситнијег камена.


- Свету Гору сам другачије доживео читајући оно што је Борис написао - рекао је Николић. - Осетио сам његове непроспаване ноћи, страхове, гудуру, змије и небеска усхићења, када је био на истом месту где и Свети Сава. Некада књига пише човека, а не човек књигу. То се Борису десило овог пута. Постоје књиге које су као шибица, плану у тренутку, прикупе многобројну публику, а потом се истом страшћу угасе невероватном брзином. Ова књига није кренула урнебесно, али ће да траје на посебан начин.

Николић је рекао да га фасцинира Субашићева новинарска посвећеност:

- Борис спада у малобројне новинаре који примењују технике истраживачког новинарства или се њиме озбиљно баве. То доказују и поцепане цокуле које је донео на промоцију, у којима је безброј пута обишао Свету Гору. Борис са фото-апаратом у ранцу, цокулама и новинарским пером успева да као прави старински, а дубоко образовани путописац, осети амбијент једне области и да га пренесе.

Фото И.МаринковићНАСТУП КОМПАНИЈЕ "НОВОСТИ" НА САЈМУ МЕДИЈА


ГОСТИ РУЖИЋ, ПЕТРОНИЈЕВИЋ И ЈОРГА


ВЕЋ од првих сати сајамског петка смењивали су се, на штанду Компаније "Новости", различити садржаји. Наш штанд угостио је министра за локалну самоуправу Бранка Ружића (који је похвалио издавачке подухвате наше компаније, а посебно објављивање књиге донедавног амбасадора Русије у нашој земљи Александра Чепурина "О Србији и Србима"), као и Драгомира Петронијевића, члана градског већа.

Фото И. Маринковић


Из издавачке породице "Новости", у петак су се представили часопис специјализован за здрав начин живота "Биље и здравље", као и најстарије издање у земљи са укрштеницама, скандинавкама, осмосмеркама, ребусима и осталим главоломкама - "Енигма".

Фото И. Маринковић


У поподневним часовима, универзитетски професор и доктор спортске медицине Владимир Јорга, својевремено оснивач Карате савеза Југославије, представио је најмлађе представнике ове спортске вештине. (М. А. К.)


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације