Отворен четврти међународни Позоришни Кустендорф; Кустутица: Награда Хандкеу потврда да не треба дати Космет (ФОТО)

Н. ЈАНКОВИЋ

петак, 25. 10. 2019. у 19:51

Отворен четврти међународни Позоришни Кустендорф; Кустутица: Награда Хандкеу потврда да не треба дати Космет (ФОТО)

Фото: Н. Јанковић

Младен Матерић специјални гост фестивала
МОКРА ГОРА - Четврти међународни фестивал Позоришни "Кустендорф" у Мокрој Гори отворен је у петак представом "Зашто је полудео господин Р" (ЈДП Београд). На свечаном отварању у крцатој "Проклетој авлији", специјални гост Емира Кустурице био је позоришни редитељ Младен Матерић, творац чувеног сарајевског "Тетовираног позоришта", некадашњи професор на тамошњој академији, који је деведесетих по напуштању града, своје позориште, овај пут под именом Театар Гарон преселио у Тулуз.


Први фестивалски дан обележило је извођење две представе у такмичарском програму: "Кисеоник" Ивана Вирипајева (Академија уметности у Новом Саду) и "Џорџ Каплан" Фредерика Зонтага (ФДУ Београд).

- Оснивање и продужетак једног оваквог фестивала, као и осталих које имамо овде у Мокрој Гори, то је нешто што се у мом животном добу дешава природно јер ће свако од нас једног дана излетети с писте на неко добро место, а можда је најбоље то учинити у "четвртој брзини". Овдашњи фестивали високе уметности "покривају" четири годишња доба. То се парадоксално дешава у времену деградације вредносног система, у времену које има сопствени театар о коме је Сноуден већ рекао много. Али базичне уметности, фундаменталне, ће се вратити због људске потребе за њима, због потребе за вечним духом. Добра уметност служи људскости, а позориште посебно.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Где је место театра у данашњем друштву? "Позоришни Кустендорф" тражи место уметности у мору приземности


Оснивач фестивала Позоришни "Кустендорф" осврнуо се и на чињеницу да је Петеру Хандкеу, између осталог и драмском писцу, додељена Нобелова награда за књижевност. Хандке је, иначе, више пута био гост филмског, зимског издања "Кустендорфа". Он је и "кум" пресижних догађаја - јер је својевремено Емиру Кустурици предложио да би фестивали у Мокрој Гори требало назвати – Кустендорф.Редитељи Младен Матерић и Емир Кустурица; Фото: Н. Јанковић


- Најбоља потврда да Косово и Метохију не треба дати је чињеница да је Патер Хандке добио Нобелову награду. Чуда се дешаваји. Човек који верује само у реалност, верује у вечну свакодневицу. Она негира вечни дух који шара између нас и пребацује нас из једног времена у нешто друго и боље - рекао је Кустурица - Тако је и председник Земан развио идеју да КиМ не треба признати, јер се тада легализује пљачка. А Хандке није човек који се бавио политиком. Он није неко ко је у Србију дошао зато што смо ми Срби. Дошао је осетивши губитак равнотеже између правде и неправде, он је на терену проверио оно што су писали "Шпиглови", "Ди цајтунзи" и остали, па је схватио да је оно о чему је читао - лаж тражећи могућности додатног промишљања.


Борис Исаковић уочи представе на позоришном Кустендорфу; Фото: Н. Јанковић


Фестивал ће бити настављен сутра извођењем студентских представа у такмичарском програму "Чехов некст" Државне позоришне академије из Јарославља (Русија) и комадом "Цена живота" Филмске академије из Лођа (Пољска). У ревијалном делу програма публика ће видети комад "Моје дете" (БДП, Београд) и биће уприличена и панел дискосија на тему "Позориште у друштву спектакла".


Бранко Цвејић; Фото: Н. Јанковић


Редитељ Милан Нешковић селектор Кустендорфа; Фото: Н. Јанковић


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације