Протојереј-ставрофор Милан Топић из Угљевика на штанду Представништва Републике Српске на Београдском сајму књига, представио је фотомонографију "Стара Тузла – српска варош" издавача Српског просветног културног друштва "Просвјета" из Тузле.

Топић је истакао да је ово прва фотомонографија у овом времену која описује Стару Тузлу и српску варош.

- Српска варош у Тузли, била је оличење тог града у 19. и почетком 20. века - рекао је Топић, који је у Тузли боравио од 2002. до 2018. године и службовао као парохијски свештеник.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Деца преплавила Сајам књига: Поред лектире тражили и приче о зомбијима

- Заљубљеник сам у стару фотографију и старину. Почео сам да прикупљам те старе фотографије од наших парохијана и желео сам да направим изложбу фотографија и старих долкумената и тад сам у архиву тузланском добио информације нарочито о школству - каже Топић.Прота каже да је Српска школа у Тузли постојала од 1828. године и деловала при храму Успења Пресвете Богородице.

- Православна школа је била јако посећена, многи учитељи су долазили и тражили да раде у Тузли, али је Црквено-школски одбор на челу са Јовановићима, који су велики ктитори Цркве тог периода бирали најквалитетније учитеље и тражили су од њих да децу науче најбољим и те сам фотографије скупљао - каже прота.

Топић је напоменуо да је од бившег епископа зворничко-тузланског Хризостома добио благослов да одржи фото изложбу и тада се јавила идеја да се објави фотомонографија.

-Та изложба је била степеница и тада сам уз сав материјал направио фотомонографију - навео је Топић.