Руски хор Капела дечака и младића освојио новосадску публику наступом у Српском народном позоришту

Ј.С.

20. 10. 2019. у 20:55

Руски хор Капела дечака и младића освојио новосадску публику наступом у Српском народном позоришту

Фото: Промо

За концерт руског хора "Капела дечака и младића" Свердловске дечје филхармоније из Јекатеринбурга, тражила се карта више
За концерт руског хора "Капела дечака и младића" Свердловске дечје филхармоније из Јекатеринбурга, тражила се карта више.

Препуна сала Српског народног позоришта дочекала је хор громогласним аплаузом. Млади уметници, на челу са уметничким руководиоцем, Фридрихом Вејсгејмом, Новосађанима су приредили праву музичку посластицу. Наступ једног од најпознатијих хорова у свету овог типа омогућила је компанија НИС.


У публици је владала права шароликост. У наступу дечака и младића који су својим извођењем освојили симпатије целог света, уживали су првенствено познаваоци ове врсте уметности, али ништа мање и студенти и ученици, представници академске заједнице, компаније НИС, челници Српског народног позоришта, као и бројни други заинтересовани грађани.


Поред концерта у Новом Саду, руски хор "Капела дечака и младића" Свердловске дечје филхармоније из Јекатеринбурга, одржао је и концерт на сцени Народног позоришта у Нишу у петак, 18. октобра. Трећи, и последњи овогодишњи концерт, заказан је у Руском дому у Београду, у среду, 23. октобра у 19 часова.


Прочитајте још: ОВАЦИЈЕ ЗА РУСКИ ХОР: Ансамбл Александров под отвореним небом испред Храма Светог Саве (ФОТО+ВИДЕО)


Руски хор "Капела дечака и младића" Свердловске дечје филхармоније из Јекатеринбурга основан је 1979. године од стране чувеног хор-мајстора Ларисе Балтер, a ове године познати хор у Русији, и далеко изван својих граница, прославио је 40 година постојања. Ансамбл је у међувремену изградио светски реноме и познат је као један од најквалитетнијих вокалних састава дечака и младића. По специјалном позиву Руског дома хор је први пут дошао у Србију 2016. године.У историји руског хора "Капела дечака и младића" Свердловске дечје филхармоније из Јекатеринбурга су гостовања и фестивали у Немачкој, Јапану, Белгији, Француској, Холандији, Грчкој, Чилеу, Русији, Украјини. Пропутовали су пола света, дошавши чак до Чилеа, и наступали са најпознатијим оркестрима и диригентима, на најпрестижнијим сценама.


У хору певају и дечаци и младићи, захваљујући чему је звук хора невероватно леп и јединствен. У репертоару „Капеле“ има много дела, погодних управо за такав састав гласова. Деца 21. века певају и музику Баха и Рахмањинова, Свиридова и Прокофјева, Пахмутове и Глинке, руске народне песме и духовну музику, дела савремених композитора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације